-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 11 /15:24

A.Lukašenka pareiškė paprašęs Rusijos karinės pagalbos saugant valstybės sieną

Stiprėjant Minsko konfliktui su Varšuva ir Vilniumi dėl migrantų krizės, Baltarusijos ir Rusijos spauda skelbia, kad Aliaksandras Lukašenka kreipėsi į Vladimirą Putiną su prašymu padėti saugoti „sąjunginės valstybės sienas“. Be to, A.Lukašenka tikina esą migrantams Lenkijos pasienyje iš Donbaso bandoma tiekti ginklus, kad šie esą išprovokuotų karinį konfliktą.
Aliaksandras Lukašenka ir Vladimiras Putinas
Aliaksandras Lukašenka ir Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Baltarusijos valstybinė žiniasklaida „BelTA“ skelbia, kad A.Lukašenka paprašė Rusijos pasiųsti „strateginę aviaciją, kuri saugotų sąjunginės valstybės sienas“.

Jis priminė, kad Maskva jau buvo pasiuntusi savo bombonešius stebėti Baltarusijos sienos, tačiau mano, jog Rusijos lėktuvai turėtų stebėti jo šalies oro erdvę nuolat.

„Taip, tai bombonešiai, kurie gali gabenti branduolines galvutes. Tačiau mes neturime kito pasirinkimo. Turime matyti, ką jie ten veikia už sienos“, – kalbėjo A.Lukašenka.

Pasak jo, Rusijos ir Baltarusijos kariai turi stebėti Lenkiją, Lietuvą ir Ukrainą.

A.Lukašenka: prasidėjo bandymai žmonėms, esantiems stovyklose, permesti ginklus, šaudmenis ir sprogmenis.

„Dėl to jau susitariau su rusais. Negalime juokauti, padėtis labai rimta“, – tvirtino Baltarusijos diktatorius.

Be to, kalbėdamas su savo ministrais A.Lukašenka pareiškė, kad Baltarusijos pasienyje esantiems migrantams jau antrą dieną bandoma teikti ginklus ir sprogmenis.

„Numaniau, kad taip gali atsitikti. Prasidėjo bandymai žmonėms, esantiems stovyklose, permesti ginklus, šaudmenis ir sprogmenis.

Ginklai daugiausia atkeliauja iš Donbaso. Kalbėjau su Putinu apie tai ir kartu su rusais kontroliuojame padėtį.

Kokiu tikslu tiekiami ginklai? Jie nori sukelti provokaciją. Nori, kad mūsų pasieniečiai ir kariai susidurtų su jų pajėgomis.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Migrantai Minske
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Migrantai Minske

Todėl mes turime kontroliuoti padėtį ir neleisti tiekti ginklų. Ten gi kurdai, o kurdai yra karingi. Žmonės yra nusivylę. Bet kuri provokacija, automatas gali atvesti prie karinio konflikto“, – sakė A.Lukašenka.

Kaltina Varšuvą beprecedenčiu pajėgų telkimu

Baltarusijos Gynybos ministerija apkaltino Lenkiją beprecedenčiu pajėgų telkimu prie sienos ir pavadino tai neadekvačiais veiksmais.

„Baltarusijos Respublikos gynybos ministerija fiksuoja absoliučiai neadekvačią Lenkijos vadovybės reakciją dėl pabėgėlių situacijos, susiklosčiusios prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos, sprendimo. Vietoje dialogo ir veiksmingų migracijos krizės išsprendimo priemonių... mūsų kaimynai tęsia beprecedentį jėgos dėmens didinimą prie Baltarusijos sienų“, – susirašinėjimo programėlės „Telegram“ kanalu paskelbė ministerija.

„15 tūkst. kariškių, tankų, priešlėktuvinės gynybos priemonių, kitos sunkiosios ginkluotės sutelkimo negalima pavadinti adekvačia reakcija į migrantus prie sienos. Tai labiau primena kariuomenės kovos grupių kūrimą. Lenkų kariškių veiksmai prieštarauja visiems tarptautiniams ir dvišaliams susitarimams“, – sakoma pranešime.

„Atsižvelgdama į Lenkijos karinės vadovybės nenorą pradėti dialogo, mūsų žingsnių, kuriais siekiama išspręsti klausimus laikantis tarptautinių normų, atmetimą, taip pat į nepagrįstus kaltinimus ginkluotosioms pajėgoms ir bendrai Baltarusijos Respublikai, baltarusių karinė žinyba yra priversta imtis adekvačių reagavimo priemonių – ir savarankiškai, ir pagal esamus susitarimus su mūsų strategine sąjungininke“, – pareiškė baltarusių Gynybos ministerija.

Pagrasino uždaryti dujų tranzitą

A.Lukašenka ketvirtadienį pažadėjo, kad Minskas atsakys į bet kokias naujas sankcijas dėl migrantų krizės jo šalies pasienyje su Europos Sąjungos nare Lenkija.

„Jei jie mums paskelbs papildomų sankcijų,.. privalome atsakyti“, – pareiškė A.Lukašenka. Jį cituoja valstybinė naujienų agentūra BelTA.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Migrantai Lenkijos pasienyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Migrantai Lenkijos pasienyje

„Lenkija mus gąsdina, kad uždarys sieną. Prašom, uždarykite: mažiau bėglių ten keliaus. Esmė ne ta“, – sakė A.Lukašenka.

Jis užsiminė, kad Baltarusija galėtų uždaryti dujų tranzitą iš Rusijos į Europos Sąjungą per dujotiekį Jamalas–Europa.

Per Baltarusiją eina tarptautinis magistralinis eksporto dujotiekis Jamalas–Europa, o pastaruoju metu gamtinių dujų tranzito iš Rusijos į Vakarus apimtis gerokai išaugo, pažymėjo A.Lukašenka.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Migrantai Lenkijos pasienyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Migrantai Lenkijos pasienyje

„Mes šildome Europą, [o] jie mums dar grasina, kad uždarys sieną. O jei mes blokuosime į ten [tiekiamas] gamtines dujas? Todėl aš Lenkijos vadovybei, lietuviams ir panašiems begalviams rekomenduočiau prieš kalbant pagalvoti“, – pareiškė jis.

Jis taip pat grasina uždaryti prekių ir krovinių tranzitą per Baltarusiją.

„O jei mes uždarysime tranzitą per Baltarusiją? Per Ukrainą nepraeis – ten Rusijos siena uždaryta. Per Pabaltijį kelių nėra. Jei mes uždarysime lenkams ir, pavyzdžiui, vokiečiams, kas tada bus? Mes gindami savo suverenitetą ir nepriklausomybę neprivalome sustoti – prieš nieką“, – pareiškė A.Lukašenka.

Anot jo, Užsienio reikalų ministerija turi įspėti visus Europoje, kad jei jie įves papildomų baltarusiams „nevirškinamų ir nepriimtinų“ sankcijų, šalis privalės į tai atsakyti.

„Kaip atsakyti, mes su jumis tarėmės prieš pusę metų“, – pridūrė A.Lukašenka.

VIDEO: A.Lukašenka: bandome padėti, bet migrantai patys nori likti stovyklose

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius