Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

A.Lukašenka traukia Krymo kortą: nori paleisti skrydžius iš Baltarusijos

Baltarusijos autokratinis lyderis Aliaksandras Lukašenka iki šiol nėra oficialiai pripažinęs 2014 metais aneksuoto Krymo Rusijos dalimi ir nuolat teigė, kad gerbia Ukrainos teritorinį vientisumą. Tačiau jo pozicija, regis, keičiasi: spaudžiamas dėl keleivinio „Ryanair“ lėktuvo nutupdymo ir aktyvisto arešto, A.Lukašenka antradienį pareiškė, kad Minskas derasi su Maskva dėl skrydžių į Krymą iš Baltarusijos, skelbia „Reuters“.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Baltarusijos valstybinės oro linijos „Belavia“ beveik neabejotinai sulauks ES sankcijų, o jų lėktuvai jau dabar negali skristi į Bendrijos šalių oro uostus. „Belavia“ laineriams oro erdvę yra uždariusi ir kaimyninė Ukraina.

„Ukraina mums uždarė dangų. Kryme turime savo sanatoriją, kur žmonės visada keliaudavo, skrisdavo. Kad nepakenktume santykiams, mes ten vykdavome per Ukrainą. Dabar jie mums uždarė oro erdvę“, – kalbėjo A.Lukašenka.

„Pasakiau Vladimirui Putinui pagalvoti, kaip mes galėtume patekti į Krymą. Mes neskrisime per Lenkiją: jie irgi mūsų neįsileidžia“, – pridūrė parijo statusą Vakaruose įgijęs A.Lukašenka, su Rusijos prezidentu praėjusią savaitę kalbėjęsis net penkias valandas.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Aliaksandras Lukašenka ir Vladimiras Putinas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Aliaksandras Lukašenka ir Vladimiras Putinas

Rusija šį pusiasalį atplėšė nuo Ukrainos 2014 metais – Vakarai pasmerkė šalį ir pritaikė jai sankcijas. Kijevas siekia susigrąžinti teritoriją.

A.Lukašenka taip pat teigė, kad apie Krymą anksčiau yra kalbėjęsis ir su buvusiu Ukrainos prezidentu Petro Porošenka, o pastarasis esą jo prašė ten vykti tik per Ukrainą.

„Noriu paklausti Zelenskio: jei noriu nuskristi į Krymą, kaip man elgtis? Tik per Rusiją. Man teks prezidento Putino paprašyti, kad jis kaip nors nuvežtų mane į Krymą. Šiuo atveju esu visiškai laisvas ir neišgyvenu“, – tvirtino Minsko režimo vadovas.

Ukrainos vyriausybė po tokio pareiškimo iškart paskelbė, kad žaibiškai reaguos, jei Minskas paleis lėktuvus į Krymą ar pripažins pusiasalį Rusijos dalimi. Esą tikėtinos sankcijos.

„Mes nedelsdami imsimės veiksmų prieš bandymus įteisinti Krymo okupaciją, prieš bandymus užmegzti kontaktus su Luhansko ir Donecko „liaudies respublikomis“, – pareiškė Ukrainos užsienio reikalų ministro pirmoji pavaduotoja Eminė Džepar.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./„Belavia“ lėktuvas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./„Belavia“ lėktuvas

Diplomatė taip pat pavadino A.Lukašenkos retoriką provokatyvia ir pridūrė, esą jis taip emocingai reaguoja į Ukrainos atsaką į priverstinį „Ryanair“ lėktuvo nutupdymą Minske.

Rusijos leidinys „Nezavisimaja Gazeta“ trečiadienį pasvarstė, esą V.Putinas vis dėlto nebando spausti A.Lukašenkos dėl Krymo.

O analitikas Aleksandras Klaskovskis pridūrė: „Putinui tiesiog svarbu įvilioti Lukašenką į spąstus, iš kurių jis negalėtų išsilaisvinti. Maskvai svarbiau rasti praktinių būdų prikabinti Baltarusiją prie Rusijos, kad ji nejudėtų Europos ar NATO link.

Greičiau Lukašenka siunčia tam tikrą žinią Ukrainai ir Vakarams, leisdamas suprasti, kad jei bus pernelyg spaudžiamas, jis pripažins Krymą Rusijai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius