Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

A.Lukašenkos inauguracijos dieną Minske pareigūnai sulaikė kelis asmenis

Keletas žmonių buvo sulaikyti Baltarusijos sostinėje Minske trečiadienį, Aliaksandro Lukašenkos inauguracijos į prezidentus dieną.
Pareigūnai Minske
Pareigūnai Minske / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

„Buvo sulaikymų skirtingose Minsko vietose pagal administracinių (pažeidimų) procesą“, – sakė Minsko Vykdomojo komiteto Vyriausiosios vidaus reikalų valdybos atstovė Natalija Ganusevič. Ji pridūrė, kad buvo „sulaikyta keletas žmonių“.

Trečiadienį Minske vyko nesankcionuotos protesto akcijos. Remiantis portalo tut.by pateikta informacija, protesto akcijose dalyvavo daugiausia studentai, kai kuriuose miesto rajonuose formavosi vadinamosios „solidarumo grandinės“.

VIDEO: Po slaptumo skraiste: A.Lukašenka Minske šeštą kartą inauguruotas prezidentu

Skubiai surengta A.Lukašenkos inauguracija buvo didelis netikėtumas Baltarusijos žurnalistams ir stebėtojams. Pranešimų apie rengiamą inauguraciją trečiadienį ryte pasirodė platformos „Telegram“ kanalais. Vėliau interneto žiniasklaidos priemonės paskelbė A.Lukašenkos kortežo nuotraukų. Žurnalistai iškėlė versiją, kad tai A.Lukašenkos inauguracijos repeticija.

Pareigūnai Minske neatsiliepdavo į skambučius arba sakydavo jokios informacijos apie inauguracijos datą neturintys. Tačiau netrukus „Telegram“ kanalais ir Baltarusijos valstybinės naujienų agentūros BelTA svetainėje pasirodė pranešimai, kad A.Lukašenka davė prezidento priesaiką ir pradėjo eiti pareigas.

Po šių pranešimų Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda, Slovakijos URM vadovas Ivanas Korčokas ir Vokietijos vyriausybės atstovas Steffenas Seibertas paskelbė, kad nepripažįsta A.Lukašenkos Baltarusijos prezidentu.

Baltarusijoje jau daugiau kaip mėnesį vyksta beprecedenčiai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka. Oficialiais duomenimis, nuo 1994 metų šį postą užimantį A. Lukašenką palaikė 80,1 proc. rinkėjų, o opozicijos kandidatė Sviatlana Cichanouskaja gavo 10,12 proc. balsų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rezultatus laiko suklastotais.

Didžiausios protesto akcijos Baltarusijoje vyksta sekmadieniais. Kaip praneša žiniasklaida, į kai kurias akcijas susirinko daugiau nei 100 tūkst. žmonių. Pirmosiomis protestų dienomis buvo sulaikyta maždaug 7 tūkst. protestuotojų, dauguma jų vėliau buvo paleisti. Pastarosiomis savaitėmis sulaikymai vėl suintensyvėjo.

Protestai neapsiėjo be žmonių aukų, tačiau jų skaičius, remiantis įvairiais šaltiniais, skiriasi. Rugpjūčio 25 dieną S.Cichanouskaja pranešė, kad žuvo ne mažiau nei šeši žmonės. Jungtinių Tautų vyriausiojo žmogaus teisių komisariato duomenimis, per protesto akcijas Baltarusijoje žuvo keturi žmonės. JT ekspertams taip pat žinoma apie 450 registruotų žiauraus elgesio su sulaikytaisiais atvejų.

Praėjus dviem dienoms po rinkimų S.Cichanouskaja spaudžiama valdžios pasitraukė į Lietuvą. Rugpjūčio 18 dieną jos šalininkai, siekdami taikaus valdžios perdavimo ir naujų rinkimų, įkūrė Koordinacinę tarybą. Minskas šią instituciją laiko antikonstitucine. Šiuo metu praktiškai visi Koordinacinės tarybos prezidiumo nariai yra sulaikyti arba išvaryti iš Baltarusijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius