Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Lukašenkos įrankiu kovoje su ES tapę migrantai telkiasi prie Vokietijos sienos

Per Baltarusiją į Lietuvą, Lenkiją ar Latviją bėgantys migrantai vis dažniau pasiekia ir Vokietijos pasienį. Vokietijos leidinys „Die Welt“ praneša, kad nuo spalio pradžios šios šalies pasieniečiai sulaikė šimtus migrantų.
Migrantai Lenkijos pasienyje
Migrantai Lenkijos pasienyje / „Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.

Pastaraisiais mėnesiais tūkstančiai migrantų, bandančių pasiekti Lietuvos, Latvijos ar Lenkijos teritoriją, per daug neslepia, kad jų kelionės tikslas – turtingesnės Europos Sąjungos valstybės. Viena jų yra Vokietija.

Pastarosios šalies pareigūnai pasienyje su Lenkija sulaiko vis daugiau migrantų. Skaičiuojama, kad Saksonijos, Maklenburgo-Pomeranijos žemių pareigūnai nuo spalio pradžios areštavo kelis šimtus asmenų.

Liudvigsdorfo policijos pareigūnai vien per pastarąsias kelias dienas teigė sulaikę 101 asmenį, bandantį be leidimo kristi Lenkijos ir Vokietijos sieną. Pareigūnai pranešė, kad tarp sulaikytųjų buvo du ukrainiečiais ir vienas kartvelas. Jie yra įtariami nelegaliai vežę migrantus į Vokietiją.

Dabar šie asmenys yra grąžinti į Lenkiją, o į Vokietijos teritoriją jiems uždrausta atvykti ateinančius ketverius metus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Migrantai Vokietijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Migrantai Vokietijoje

Pamario federalinė policija skaičiuoja, kad vien per praėjusį savaitgalį jiems teko sulaikyti beveik 90 žmonių, bandžiusių kirsti Lenkijos ir Vokietijos sieną. Tarp jų buvo moterys ir vaikai, o atvykėliai tikino esantys iš Irako.

Lenkijos pareigūnams taip pat pavyksta sugauti migrantus, bandančius patekti į Vokietiją. Pirmadienį kelyje Ščecinas–Berlynas buvo sulaikyta dešimt tokių asmenų.

Ragina suteikti pagalbą

Nors Aliaksandro Lukakašenkos migrantų krizė jau ima belstis ir į Vokietijos duris, Berlynas ne tik nedramatizuoja padėties, bet ir nevengia pažerti kritikos Lenkijai ar Lietuvai už elgesį su atvykėliais pasienyje su Baltarusija.

Neseniai Vokietijos vyriausybė paragino valstybes elgtis humaniškai su migrantais Baltarusijos pasienyje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Angela Merkel
AFP/„Scanpix“ nuotr./Angela Merkel

Nors tiek Vokietija, tiek visa Europos Sąjunga pasmerkė A.Lukašenkos elgesį naudojantis žmonėmis ir taip siekiant daryti spaudimą Bendrijai, kartu kritikos strėles skrieja ir į Varšuvos bei Vilniaus pusę.

Vokietijos kanclerės Angelos Merkel atstovas spaudai Steffenas Seibertas praėjusią savaitę teigė, kad šalys turi teisę ginti savo išorės sienas, tačiau privalo tai daryti humaniškai ir atsižvelgdamos į tarptautinę teisę.

„Vokietijos vyriausybė mano, kad svarbiausia yra suteikti pagalbą žmonėms, esantiems pasienyje. Tai ypač svarbu dabar, kai oro temperatūra krinta. Kaip įmanoma greičiau turi būti rastas humaniškas šios problemos sprendimas“, – kalbėjo S.Seibertas.

2015 m. Europoje prasidėjus migrantų krizei, kai šimtai tūkstančių žmonių panoro pasiekti Senąjį žemyną bėgdami pirmiausia iš Sirijos, A.Merkel pareiškė, kad jos šalis bus pajėgi priimti visus, kuriems reikalinga pagalba.

Nuo to laiko Vokietija priėmė šimtus tūkstančių migrantų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius