-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Merkel: Jungtinė Karalystė vis dar nežino, ko nori iš derybų dėl „Brexit“

Vokietijos kanclerė Angela Merkel antradienį pareiškė, kad Jungtinė Karalystė (JK) vis dar neišsakė aiškios pozicijos dėl savo būsimų santykių su Europos Sąjunga ir perspėjo, kad susitarimui dėl „Brexit“ pasiekti lieka vos „nuo šešių iki aštuonių savaičių“.
Angela Merkel
Angela Merkel / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tebevykstančių derybų sėkmė priklausys „didžiąja dalimi nuo to, ko iš tikrųjų nori JK, ir šis klausimas per diskusiją nebuvo aiškiai išnagrinėtas“, per vieną verslo konferenciją Berlyne nurodė A.Merkel.

Vokietijos lyderė dar kartą išdėstė likusių 27 bloko valstybių narių poziciją, kad „neįmanoma priklausyti bendrajai rinkai, jei norima laikytis vos vieno jos principo ir nepaisyti kitų trijų“.

Briuselio nuomone, britų premjerė Theresa May norėtų, kad jos šalis išsaugotų laisvosios prekybos su Bendrija privilegijas, nesilaikydama dar trijų ES bendrosios rinkos pagrindinių principų – laisvo žmonių, paslaugų ir kapitalo judėjimo per sienas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May
AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May

Blokui penktadienį atmetus Th.May planą dėl „Brexit“, JK premjerė užsipuolė Briuselį ir pareiškė, kad jo nenoras siekti kompromiso yra „nepriimtinas“. Ji taip pat įspėjo, jog Londonas tebėra pasiruošęs pasitraukti iš derybų.

Th.May teigia, kad dėl Briuselio kaltės dialogas atsidūrė „aklavietėje“ likus vos kelioms savaitėms iki susitarimo patvirtinimo termino ir pusmečiui – iki JK pasitraukimo iš bloko.

Per ES viršūnių susitikimą Zalcburge buvo pakelta kartelė dar vienu atžvilgiu – nuspręsta įšaldyti lapkritį numatytą specialųjį lyderių susitikimą, per kurį planuojama patvirtinti galimą Londono ir Briuselio susitarimą.

Anot Bendrijos, toks susitikimas bus surengtas tik tuo atveju, jei kitą mėnesį per derybas bus pasiekta pažangos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Brexit“
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Brexit“

A.Merkel pareiškė, kad tas viršūnių susitikimas „veikiausiai“ įvyks, bet perspėjo, kad iki tol „laukia nuo šešių iki aštuonių savaičių truksiantis intensyvus darbas, per kurį turėsime priimti politinių sprendimų“.

Anot jos, spalį vis dar gali būti pasiekta pažanga, bet tik tuo atveju, jei siūlymuose bus „kaip įmanoma konkrečiau suformuluota“, kokie ateityje bus ES ir JK santykiai.

Priešingu atveju, perspėjo kanclerė, „pereinamasis laikotarpis gali būti per trumpas, kad pasiektumėme kokį nors priimtiną susitarimą“.

Th.May vyriausybė susiduria su vis didėjančiu spaudimu, nes valdantieji neturi stabilios daugumos parlamente ir gali pralaimėti balsavimą, kai ir jei pateiks įstatymų leidėjams galutinį susitarimą su Briuseliu.

Ministrų kabineto parengto plano dėl JK pasitraukimo iš ES kritikai neseniai pradėjo „Kampaniją už „Brexit“ gelbėjimą“ (Save Brexit Campaign), agituodami už vadinamąjį kietąjį „Brexit“.

Naujausios nuomonių apklausos rodo, kad šalis tebėra daugiau ar mažiau susiskaldžiusi dėl „Brexit“, tačiau yra požymių, kad nedidelė dauguma gyventojų dabar norėtų, jog JK pasiliktų ES.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius