Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti
2016 04 15 /15:13

A.Merkel leido pradėti tyrimą prieš komiką, kuris šaipėsi iš Turkijos prezidento

Vokietijos kanclerė Angela Merkel penktadienį leido pareigūnams pradėti tyrimą dėl satyristo Jano Böhmermanno. Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas tvirtina, kad komiko daina jį įžeidė ir apšmeižė, ir kreipėsi į Vokietiją, kad ši imtųsi veiksmų.
Stop kadras iš dainos
Stop kadras iš dainos

Kaip rašo dw.com, A.Merkel pranešė, jog Turkijos prašymui pritarta.

Tačiau kanclerė taip pat paskelbė, kad Vokietija iki 2018 metų panaikins retai pritaikomą Baudžiamojo kodekso 103-ąjį straipsnį, numatantį atsakomybę už kitų valstybių organų arba atstovų įžeidimą, kuriuo buvo kaltinamas J.Boehmermannas.

Savo kūrinyje komikas dainuoja apie diktatorišką R.R.Erdogano valdymo stilių, žmogaus teisės pažeidimus, kovą su žodžio laisve, rodomi absurdiškiausi jo viešų pasirodymų momentai.

Pavyzdžiui, dainuojant „lygios teisės moterims – taip pat jas sumušti“ rodoma, kaip pareigūnai grubiai vaiko protestuojančias moteris.​

VIDEO: Vokietijos komiko eilėraštis–daina apie Turkijos prezidentą

Turkijos vadovas teigia, kad komikas jį apšmeižė ir asmeniškai, ir kaip užsienio valstybės vadovą. O tai yra Vokietijos įstatymo pažeidimas.

Tam, kad prieš J.Böhmermanną būtų pradėti teisiniai procesai, reikėjo Vokietijos vyriausybės pritarimo, kuris ir gautas.

Už privataus asmens šmeižtą gresia iki vienerių metų nelaisvės. Tuo tarpu už užsienio valstybės vadovo – net iki penkerių.

A.Merkel anksčiau gynė satyrinę dainą teigdama, kad tai – išraiškos laisvė. Tačiau vėliau ją sukritikavo kaip tyčinį įžeidimą.

Ekspertų teigimu, Vokietijos kanclerės nuomonė galėjo pasikeisti dėl to, kad jai žūtbūt reikia Turkijos bendradarbiavimo sprendžiant migrantų krizę Europoje.

Stop kadras/Janas Böhmermannas
Stop kadras/Janas Böhmermannas

Komikas prieš dvi savaites perskaitė savo eilėraštį per televiziją ZDF – esą iliustruodamas, kas yra neleistina Vokietijoje ir sugretindamas savo kūrinį su kito kanalo anksčiau parodyta satyrine dainele, pašiepiančia Turkijos prezidentą R.T.Erdoganą.

ZDF pašalino tą įrašą iš savo archyvo, bet tvirtina įstatymo nepažeidusi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius