Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Merkel partijai atsiliekant apklausose, kanclerė reiškia paramą A.Laschetui

Vokietijos kanclerė Angela Merkel antradienį gyrė savo partijos kandidatą Arminą Laschetą kaip geriausią pretendentą tapti jos įpėdiniu, viešosios nuomonės apklausoms rodant, kad į neapgalvotus poelgius linkęs Šiaurės Reino-Vestfalijos žemės premjeras smarkiai atsilieka nuo savo varžovų prie vėliau šį mėnesį vyksiančius rinkimus.
Angela Merkel
Angela Merkel / AFP/„Scanpix“ nuotr.

A.Laschetas, A.Merkel Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) ir jos regioninės partnerės Bavarijoje – Krikščionių socialinės sąjungos (CSU) – kandidatas į kanclerio postą, ilgą laiką laikytas realiausiu pretendentu tapti naujuoju Vokietijos lyderiu. Tačiau po virtinės neapgalvotų žingsnių jo populiarumas smarkiai sumenko.

Šiuo metu daugiausiai šansų tapti A.Merkel įpėdiniu turi vicekancleris ir finansų ministras Olafas Scholzas, kurio Socialdemokratų partija (SPD) paskutinėmis savaitėmis prieš rugsėjo 26-osios rinkimus ryžtingai išsiveržė į priekį viešosios nuomonės apklausose.

„Tai ypatingi rinkimai, ir ne tik todėl, kad pirmą kartą nuo 1949-ųjų kanclerio postą užimantis asmuo nesieks perrinkimo“, – sakė darbą baigianti A.Merkel veikiausiai paskutiniame savo kreipimesi į parlamentą prieš rinkimus.

„Šie rinkimai taip pat ypatingi dėl to, kad bus sprendžiama dėl mūsų šalies kurso sudėtingu metu, ir ne tas pats, kas vadovaus šiai šaliai“, – kalbėjo kanclerė.

„Geriausia kryptis mūsų šaliai – CDU/CSU vadovaujama federalinė vyriausybė su Arminu Laschetu kanclerio poste, nes tokia vyriausybė reikštų stabilumą, nuosaikumą ir centrizmą“, – pridūrė ji.

A.Merkel – į pagalbą

A.Merkel traukiasi iš politikos po 16 metų darbo kanclerės poste. Ji nesikišo, kai buvo renkamas CDU/CSU kandidatas vesti bloką į rinkimus.

Tačiau krikščionių demokratų populiarumo reitingui nukritus iki žemiausio lygio Vokietijos pokario istorijoje, partija stengiasi, kad A.Laschetas ir A.Merkel kuo dažniau pasirodytų viešumoje drauge.

Transliuotojo NTV užsakymu atliktas tyrimas, kurio rezultatai paskelbti antradienį, parodė, kad krikščionių demokratų aljansą palaiko tik 19 proc. rinkėjų, o SPD – 25 procentai. Žaliuosius, kuriems anksčiau buvo prognozuojama pergalė, palaiko 17 proc. rinkėjų.

Ankstesniuose rinkimuose 2017 metais A.Merkel vedamas CDU/CSU blokas surinko 33 proc. balsų. Kanclerė vis dar yra nepaprastai populiari.

Pirmadienį A.Merkel pasirodė su A.Laschetu skaitmeninėje konferencijoje, o savaitgalį drauge apsilankė dviejuose miestuose, smarkiai nukentėjusiuose per pražūtingus liepos potvynius.

„Scanpix“/AP nuotr./Angela Merkel, Arminas Laschetas
„Scanpix“/AP nuotr./Angela Merkel, Arminas Laschetas

Šiaurės Reino-Vestfalijos žemėje, kurios premjeras yra A.Laschetas, A.Merkel žurnalistams sakė, kad jis „labai sėkmingai vadovauja didžiausiai Vokietijos žemei“.

„Bet kas, galintis taip vadovauti žemei, gali vadovauti ir Vokietijai kaip kancleris“, – sakė A.Merkel, susitikusi su vietos pareigūnais, prižiūrinčiais atstatymo darbus.

Ji pridūrė, kad „labai nuoširdžiai“ palaiko A.Laschetą ir norėtų matyti jį savo įpėdiniu.

Staigus populiarumo kritimas

A.Lascheto atsakas į žemę užklupusius pražūtingus potvynius paskatino šio 60-mečio politiko populiarumo kritimą, kai premjeras buvo nufilmuotas pokštaujantis su vietos pareigūnais per potvynių aukoms pagerbti skirtą renginį.

Padėtis dar pablogėjo, kai A.Laschetas per vieną interviu televizijai pareiškė, kad būtų neteisinga „dėl vienos dienos keisti politiką“. Daugeliui šis jo komentaras nuskambėjo kaip bandymas sumenkinti tragediją.

Bandydamas taisyti padėtį, A.Laschetas penktadienį pristatė aštuonis politinius sąjungininkus, kurie jo vyriausybėje užimtų ministrų ar patarėjų postus ir kuruotų tokias sritis, kaip atsinaujinančioji energija, skaitmeninė pertvarka ir pagalba menų sektoriui pandemijos metu.

Jei CDU/CSU aljanso padėtis artimiausiu metu nepagerės, po rugsėjo rinkimų Vokietijoje gali būti suformuota SPD vadovaujama vyriausybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius