-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Navalnas paskambino savo nuodytojui, šis prisipažino, atskleidė, kodėl operacija nepavyko

Rusijos opozicionierius Aleksejus Navalnas telefonu susisiekė su vienu iš Federalinės saugumo tarnybos (FSB) agentų, įtariamu organizavus jo apnuodijimą nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Apsimetęs pareigūnu, A.Navalnas išgavo prisipažinimą dėl apnuodijimo. FSB agentas tikino, kad „Novičiok“ dozė būtų buvusi mirtina, jei ne netikėtas lėktuvo nusileidimas Omske ir greitas medikų darbas.
Aleksejus Navalnas
Aleksejus Navalnas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prisistatęs Rusijos nacionalinės saugumo tarybos sekretoriaus Nikolajaus Petruševo patarėju Maksimu Ustinovu, A.Navalnas paskambino cheminių ginklų specialistui Konstantinui Kudriavcevui. Opozicionierius beveik valandą jį kamantinėjo apie nepavykusį bandymą jį nunuodyti rugpjūtį.

Apie tai A.Navalnas papasakojo savo „Youtube“ kanale.

Daugiau apie A.Navalno pokalbį su pareigūnu anglų kalba skaitykite čia.

VIDEO: Aleksejus Navalnas paskambino savo nuodytojui

A.Navalnas apsimetė renkantis informaciją N.Petruševui, kad paaiškintų, kodėl operacija nepavyko.

Pokalbio metu K.Kudriavcevas teigė, kad A.Navalnui skirta nuodų dozė būtų jį pražudžiusi, jei pilotas avariniu būdu nebūtų nusileidęs Omske ir medikai nebūtų veikę taip greitai.

K.Kudriavcevas sakė nebuvęs nuodijimo operacijos Tomske dalimi, tačiau prisipažino dalyvavęs mažiausiai vienoje ankstesnėje operacijoje 2017 metais. Jis taip pat prisidėjo prie įkalčių naikinimo, kai A.Navalnas buvo hospitalizuotas Omske.

K.Kudriavcevas pasakojo, kaip FSB stengėsi nuo A.Navalno drabužių ir asmeninių daiktų pašalinti bet kokius nuodingos medžiagos pėdsakus.

Pasak K.Kudriavcevo, didžiausia „Novičiok“ koncentracija būtų buvusi aptikta ant A.Navalno rūbų, ypač – trumpikių vidinėje pusėje.

Pokalbio metu paaiškėjo, kad FSB tikslas buvo nužudyti A.Navalną, o ne įbauginti ar suluošinti. Panašu, kad tai buvo ilgą laiką vykdoma operacija.

Praėjusią savaitę jungtinis „Bellingcat“, „The Insider“, CNN ir „Der Spiegel“ tyrimas nustatė, kad rugpjūtį į A.Navalno gyvybę pasikėsino FSB operatyvininkų grupė.

Kaip skelbia „Bellingcat“, su FSB priedanga veikę smogikai A.Navalną chemine medžiaga nunuodyti pabandė rugpjūtį, nors aktyvistą per pastarojo keliones sekė jau seniai – nuo 2017 metų.

Operacijai – A.Navalno eliminavimui – esą pritarta po to, kai opozicionierius paskelbė apie planus prezidento rinkimuose mesti iššūkį Vladimirui Putinui. FSB agentai jį esą sekė per daugiau nei 30 kelionių ir skraidė į tuos pačius miestus.

Bilietus agentai pirkdavo ir tikrais, ir išgalvotais vardais. Tyrimo autoriai skelbia visų tokioje sekimo operacijoje dalyvavusių agentų pavardes ir slapyvardžius, o į Sibirą per rugpjūčio kelionę kartu su A.Navalnu vyko Aleksejus Aleksandrovas (Frolovas), Vladimiras Paniajevas ir Ivanas Osipovas (Spiridonovas).

Anot „Bellingcat“ (visą tyrimą skaitykite čia), gali būti, kad pirmą kartą A.Navalną pabandyta nunuodyti šių metų liepą, kai jis su žmona Julija nuvyko į Kaliningradą trumpam romantiškam atokvėpiui.

Per tą kelionę Julija Navalnaja staiga pasijuto blogai. Esą prisėdusi paplūdimio kavinėje ji sugebėjo grįžti į viešbutį ir atsigavo tik kitą rytą. „Jaučiausi blogiausiai per visą gyvenimą“, – prisiminė Julija.

Po mėnesio A.Navalnas išvyko į Sibirą ir susmuko skrisdamas iš Tomsko į Maskvą. Lėktuvas skubiai nusileido Omske, o iš šio miesto ligoninės aktyvistas netrukus buvo perkeltas į kliniką Berlyne, Vokietijos sostinėje.

Vokiečiai medikai patvirtino, kad A.Navalnas buvo apnuodytas „Novičiok“ tipo nervus paralyžiuojančia medžiaga – panašia į tą, kuria taikytasi į Sergejų ir Juliją Skripalius Anglijos Solsberio mieste.

Tąkart esą dirbo Rusijos karinės žvalgybos GRU agentai, o dabar, pasak „Bellingcat“, veikė FSB. Tokios pat nuomonės laikosi ir Vakarų šalių tarnybos.

FSB komandos narių tapatybės esą buvo nustatytos sugretinus autonominėse duomenų bazėse sukauptą informaciją su mobiliųjų telefonų sąskaitomis. Keli agentai buvo atvykę ir į Omską, kur kelias dienas komos būklės praleido A.Navalnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius