Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 04 26 /17:59

A.Navalnui iškelta byla dėl terorizmo, jis ją vadina absurdiška

Įkalintas Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas trečiadienį pasmerkė jam pateiktus kaltinimus ekstremizmu, o jo komanda teigia, kad valdžios institucijos ruošiasi naujam svarbiam teismo procesui prieš jį.
Aleksejus Navalnas
Aleksejus Navalnas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Naujasis Kremliaus kritiko teismo procesas prasidėjo trečiadienį.

„Tyrėjas man pasakė, kad man iškelta nauja byla dėl terorizmo ir pagal ją mane teis karinis teismas“, – sakė A.Navalnas.

„Man pateikti absurdiški kaltinimai, pagal kuriuos man gresia iki 35 metų“ nelaisvės, pridūrė A.Navalnas, vaizdo ryšiu dalyvaudamas teismo posėdyje.

Vienas A. Navalno bendražygis teigė, kad tyrėjai bando susieti opozicionieriui pateiktus kaltinimus terorizmu su sprogimu, per kurį anksčiau šį mėnesį žuvo karo temomis rašydavęs Rusijos tinklaraštininkas.

Praėjusių metų spalį A.Navalnas paskelbė, kad tyrėjai jam iškėlė naują baudžiamąją bylą dėl to, kas vadinama teroristine ir ekstremistine veikla bei nacistinės ideologijos reabilitavimu.

A.Navalno atstovė spaudai Kira Jarmyš tviteryje paskelbė, kad teisėjas nusprendė, kad įkalintas Rusijos opozicijos veikėjas turi 10 dienų „susipažinti“ su dokumentais jam iškeltoje ekstremizmo byloje.

Opozicionieriaus dukra Daria Navalnaja antradienį CNN žurnalistui Jim'ui Sciutto sakė, kad „kiekviename tome yra 250 puslapių su dvigubu intervalu“.

Rusijos valstybinė naujienų agentūra „Tass“ pranešė, kad teismas šį klausimą vėl svarstys po gegužės 5 d.

A.Navalno atstovė spaudai viešojoje erdvėje taip pat pridūrė, kad Kremliaus kritikui vėl paskirta kalinimo vienutėje bausmė. Ten jis bus laikomas dar 15 dienų.

„Tai jau 14-as kartas [kai jis grąžinamas į vienutę]“, – rašė ji.

„Dabar jis ten iš viso praleis 158 dienas. Paprastai, atlikęs vieną bausmę ŠIZO [tardymo izoliatoriuje], nuteistasis išleidžiamas bent vienai nakčiai, tačiau Aleksejui taip nenutiko. Jam buvo paskirta nauja bausmė visai neišleidžiant jo iš karcerio“.

Kaltinimus bandoma sieti su sprogdinimu Peterburge

Iš pradžių A.Navalnui buvo skirta pustrečių metų laisvės atėmimo bausmė už lygtinio paleidimo taisyklių pažeidimą. Pernai jis buvo nuteistas devynerių metų laisvės atėmimo bausme už sukčiavimą ir nepagarbą teismui. Šiuo metu jis atlieka bausmę griežto režimo kalėjime, esančiame už 250 km į rytus nuo Maskvos.

Nauji kaltinimai A.Navalnui susiję su jo antikorupcinio fondo veikla ir svarbiausių jo bendražygių pareiškimais. Jo sąjungininkas Leonidas Volkovas sakė, kad kaltinimai atgaline data kriminalizuoja visą A.Navalno fondo veiklą nuo jo įkūrimo 2011-aisiais ir už tai gresia bausmė iki 35 metų kalėjimo.

A.Navalno bendražygis Ivanas Ždanovas trečiadienį sakė, kad tyrėjai peržiūrinėja kaltinimus, siekdami susieti juos su sprogdinimu, per kurį anksčiau šį mėnesį Sankt Peterburgo kavinėje žuvo žinomas Rusijos tinklaraštininkas Vladlenas Tatarskis.

Valdžios institucijos 26 metų Sankt Peterburgo gyventoją Darją Trepovą, kuri buvo užfiksuota vaizdo įraše, kai prieš pat sprogimą įteikė V.Tatarskiui statulėlę, apibūdino kaip aktyvią A.Navalno šalininkę. Jos taip pat apkaltino I.Ždanovą ir L.Volkovą ne kartą raginus vykdyti ardomąją veiklą Rusijoje.

Nauji kaltinimai A.Navalnui pateikti valdžiai toliau vykdant plataus masto susidorojimą su kitaminčiais karo Ukrainoje klausimu, kurį opozicionierius griežtai kritikuoja.

Nerimas dėl sveikatos

Teisėjas netrukus nusprendė, kad posėdis turėtų vykti už uždarų durų, nes byla susijusi su slapta informacija.

„Tai bandymas neteisėtai apriboti mano galimybę susipažinti su bylos medžiaga ir neleisti, kad kas nors apie tai sužinotų“, – sakė A.Navalnas prieš baigiantis viešai posėdžio daliai.

A.Navalnas atmeta kaltinimus kaip politinį susidorojimą ir Rusijos valdžios institucijų bandymą kuo ilgiau neleisti jam dalyvauti politikoje.

Jo bendražygiai ir šalininkai vis labiau nerimauja dėl prastėjančios jo sveikatos. Anksčiau šį mėnesį jie teigė, kad A.Navalną kamuoja ūmūs skrandžio skausmai, ir dalijosi įtarimais, kad jis pamažu nuodijamas.

Jo šalininkai kaltina kalėjimo vadovybę, kad ji nesuteikia opozicionieriui tinkamos medicininės pagalbos, kameroje naudoja akinamai ryškią šviesą ir patalpino jį šalia psichiškai nestabilaus asmens.

A.Navalnas, kuris anksčiau organizuodavo masinius protestus prieš Kremlių, šiuo metu atlieka devynerių metų laisvės atėmimo bausmę už turto pasisavinimą ir kitus kaltinimus.

Pagrindinė Rusijos opozicijos figūra savo kelionės į Sibirą metu 2020-aisiais buvo apnuodytas sovietmečiu sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Dėl apnuodijimo jis kaltina Kremlių, pastarasis tai neigia.

Jis gydėsi Vokietijoje ir 2021-ųjų sausį grįžo į Rusiją, kur, vos nusileidęs Maskvos oro uoste, buvo suimtas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius