Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

AfD parlamentarui dirbantis vokietis kaltinamas sprogimo Ukrainoje organizavimu

Vokietijos parlamento darbuotojas, dirbantis kraštutinių dešiniųjų partijai „Alternatyva Vokietijai“, kaltinamas sprogimo Ukrainoje organizavimu. Pats Manuelis Ochsenreiteris, pagarsėjęs dėl ryšių su prorusiškais separatistais, kaltinimus neigia, rašo „Deutsche Welle“.
Protestas prieš AfD
Protestas prieš AfD / AFP/„Scanpix“ nuotr.

AfD dirbantis M.Ochsenreiteris kaltinamas sprogdinimo, kuris turėjo diskredituoti Ukrainos vyriausybę, organizavimu.

Šiuo metu Lenkijoje vyksta teismo procesas dėl pernai susprogdintos bombos vengrų kultūros centre Vakarų Ukrainos Užgorodo mieste.

Pasak Lenkijos pareigūnų, atsakomybė už ataką turėjo būti priskirta ukrainiečių neonaciams – taip buvo siekiama į Ukrainos ir Vengrijos santykius įnešti dar daugiau įtampos.

„Twitter“ nuotr./Markusas Frohnmaieris
„Twitter“ nuotr./Markusas Frohnmaieris

Vienas iš kaltinamųjų Michalas P. teisme pareiškė, kad ataką, kurioje buvo panaudoti Molotovo kokteiliai, suorganizavo M.Ochsenreiteris, dirbantis AfD parlamentarui Markusui Frohnmaieriui.

Michalas P., kuris taip pat kaltinamas teroristinės organizacijos finansavimu, Krokuvos teisme sakė, kad M.Ochsenreiteris už žmonių, kurie įvykdys sprogdinimą, suradimą sumokėjo 1 500 eurų, taip pat apmokėjo jo lėktuvo bilietą.

Slaptos žinutės

Michalas P. tikina 500 eurų gavęs iš anksto – jie buvo paslėpti paštu atsiųstoje knygoje. Dar 1 000 eurų M.Ochsenreiteris jam perdavė Berlyno Tegel oro uoste. Pasak Michalo P., jis su M.Ochsenreiteriu per programėlę „Telegram“ bendravo anglų kalba, per tą pačią programėlę jis vėliau nusiuntė sprogimo vaizdo įrašus.

Michalas P. teisme kalbėjo, kad M.Ochsenreiteriui buvo itin svarbu, jog pastato išorėje matytųsi dūmų pėdsakai.

Michalas P. priklauso Lenkijos ultranacionalistų organizacijai „Nacionalinė radikalų stovykla“, kuri remia prorusiškus separatistus 2014 metais Rytų Ukrainoje prasidėjusiame kare.

Lenkijos prokurorai kol kas neatskleidė, ar pradėjo tyrimą dėl M.Ochsenreiterio.

Žurnalistas ir rašytojas Antonas Šechovcovas tviteryje pasidalijo nuotrauka, kurioje užfiksuota drauge sėdintys Michalas P. ir M.Ochsenreiteris.

M.Ochsenreiterio advokatas „Laisvosios Europos Radijui“ teigė, kad jo klientas neigia visus kaltinimus. Kraštutinių dešiniųjų leidinys „Zuerst!“, kuriame redaktoriumi dirba M.Ochsenreiteris, neatsakė į „Deutsche Welle“ prašymus pakomentuoti.

Parlamentaras M.Frohnmaieris, kuriam dirba M.Ochsenreiteris, feisbuke rašė, kad „jo darbuotojas paneigė kaltinimus“, priminė, kad kaltinajam galioja nekaltumo prezumpcija.

Duodamas interviu žurnalui „Kontraste“, M.Frohnmaieris teigė, kad Michalas P. apkaltino M.Ochsenreiterį tam, „jog pagerintų savo poziciją teismo procese“.

Rusų šnipas?

A.Šechovcovo pasidalyta nuotrauka iškelia dar vieną AfD nepatogų klausimą. 2015 metais darytoje nuotraukoje M.Ochsenreiteris sėdi šalia Mateuszo Piskorskio. Jis Lenkijoje buvo įkalintas dėl šnipinėjimo Rusijos saugumo tarnyboms 2009-2016 metais.

2017 metais vokiečių leidinys „Süddeutsche Zeitung“ paviešino slaptą Vokietijos žvalgybos dokumentą, kuriame M.Piskorskis apibūdamas kaip „prorusiškas agitatorius“.

„Twitter“ nuotr./Mateuszas Piskorskis
„Twitter“ nuotr./Mateuszas Piskorskis

Tuomet žiniasklaida rašė, kad M.Piskorskis palaikė ryšius su AfD veikėjais, įskaitant M.Ochsenreiterį. Jis dalyvavo M.Piskorskio organizuojamose rinkimų stebėjimo misijose Rytų Ukrainoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius