Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Afganistane per didžiulės JAV bombos sprogimą žuvusių IS džihadistų padaugėjo iki 90

Džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojų, žuvusių per didžiulės JAV aviacijos bombos sprogimą Afganistano rytuose, skaičius padidėjo mažiausiai iki 90, šeštadienį pranešė afganų pareigūnai.
JAV numesta didžiulė bomba Afganistane užmušė dešimtis IS džihadistų
JAV numesta didžiulė bomba Afganistane užmušė dešimtis IS džihadistų / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Bomba „GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast“ (MOAB), dar žinoma kaip „Visų bombų motina“ (Mother Of All Bombs) ketvirtadienį smogė IS stovyklai Ačino rajone rytinėje Nangarharo provincijoje.

Šis ginklas, pirmąkart panaudotas kovinėmis sąlygomis, buvo numestas atokioje vietovėje ant kovotojų buveinių kalnuose – tunelių ir urvų komplekso. Saugumo pajėgos negalėjo jo atakuoti, nes kompleksas buvo smarkiai užminuotas.

„Per bombardavimą žuvo mažiausiai 92 „Daesh“ (IS) kovotojai“, – naujienų agentūrai AFP sakė Ačino rajono administracijos vadovas Esmailas Shinwari. Pasak jo, bomba buvo numesta Momand Daros vietovėje.

Nangarharo provincijos administracijos atstovas Attaullah Khogyani savo ruožtu nurodė, kad žuvo mažiausiai 90 džihadistų.

Anksčiau afganų pareigūnai sakė, kad per šį antskrydį žuvo 36 IS kovotojai.

E.Shinwari tvirtino, kad „nebuvo visiškai jokių aukų tarp karių ir civilių“.

Saugumo ekspertai sakė, kad IS tvirtovė buvo netoli civilių namų, bet Afganistano vyriausybė tvirtino, kad tūkstančiai vietos šeimų jau buvo pasitraukę iš tos vietovės dėl pastaraisiais mėnesiais ten vykusių kautynių.

Prezidentas Ashrafas Ghani išreiškė palaikymą šiam bombardavimui.

Vis dėlto kai kurie jo aplinkos pareigūnai smerkė, anot jų, Afganistano teritorijos naudojimą amerikiečių ginklų bandymams. Be to, MOAB buvo panaudota prieš kovotojų grupuotę, kontroliuojančią mažytę teritoriją ir nekėlusią didelės grėsmės.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas anksčiau pareiškė, kad ši misija buvo „labai, labai sėkminga“.

Afganistano prezidentūra nurodė, kad buvo imtasi atsargumo priemonių, jog per antskrydį nenukentėtų civiliai.

Didžiulės bombos, numestos iš karinio transporto lėktuvo MC-130, sprogimo galia prilygsta 11 tonų trotilo. Šis ginklas buvo sukurtas daugiausiai kaip priemonė priešams įbauginti ir didelėms teritorijoms išvalyti.

„GBU-43/B yra didžiausia kada nors kovinėmis sąlygomis panaudota nebranduolinė bomba“, – sakė JAV karinių oro pajėgų atstovas pulkininkas Patas Ryderis.

Nangarhare, besiribojančiame su Pakistanu, aktyviai veikia „Islamo valstybės“ kovotojai. JAV pajėgos nuo praeitų metų rugpjūčio tame regione surengė jau ne vieną antskrydį prieš džihadistų bazes.

IS, liūdnai pagarsėjusi dėl valdymo teroru savo kontroliuojamose teritorijose Sirijoje ir Irake, pastaraisiais metais taip pat skverbėsi į Afganistaną. Šiam judėjimui pavyksta pritraukti nepatenkintų Pakistano ir Afganistano Talibano narių, taip pat uzbekų islamistų.

Vis dėlto šios grupuotės kontroliuojamos teritorijos nuolat mažėjo dėl puolimo, vykdomo JAV aviacijos ir afganų antžeminių pajėgų.

VIDEO: Paviešintas įrašas, kaip Afganistane numetama „visų bombų motina“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius