Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Afganistano televizijos laidų vedėjai vyrai dėvi kaukes protestuodami prieš Talibaną

Kelios sekundės iki eterio vienos Afganistano naujienų laidos vedėjas Nisaras Nabilas užsidėjo juodą kaukę, taip simboliškai protestuodamas prieš Talibano nurodymą vedėjoms užsidengti veidus.
Afganistano televizijos laidų vedėjai vyrai dėvi kaukes protestuodami prieš Talibaną
Afganistano televizijos laidų vedėjai vyrai dėvi kaukes protestuodami prieš Talibaną / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Norime išreikšti paramą savo kolegėms“, – sakė N.Nabilas, dirbantis Afganistano didžiausioje privačioje televizijoje „TOLOnews“.

„Per tiesiogines naujienų laidas arba politines laidas mes dėvime kaukes, taip reikšdami protestą“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP po to, kai pristatė žinias televizijos studijoje Kabule.

Pernai užgrobęs valdžią Talibanas įvedė virtinę suvaržymų moterims ir mergaitėms, kad jų elgesys atitiktų griežtą šios grupuotės islamo interpretaciją.

Šį mėnesį Afganistano aukščiausiasis lyderis ir Talibano vadovas Hibatullah Akhundzada paskelbė įsaką, kad moterys viešumoje turi uždengti visą kūną, įskaitant veidą, geriausia – tradicine burka.

Talibų įsteigta Dorybių skatinimo ir ydų prevencijos ministerija liepė naujos tvarkos laikytis ir televizijoje dirbančioms moterims.

Laidų vedėjos tokiuose kanaluose kaip „TOLOnews“, 1TV, „Shamshad TV“ ir „Ariana Television“, dabar dėvi hidžabus ir šydus, dengiančius viską, išskyrus akis, nors iš pradžių priešinosi tokiam nurodymui.

Vis tik jos sulaukė paramos iš savo kolegų vyrų, kurie pradėjo pasipriešinimo įsakui kampaniją.

Vedėjai vyrai eteryje dėvi juodos spalvos medicinines kaukes.

„Šiais apribojimais talibai nori daryti spaudimą žiniasklaidos priemonėms. Jie nori, kad žiniasklaidos priemonės dirbtų pagal jų planus“, – sakė N.Nabilas, vilkėjęs švarką, mūvėjęs džinsus ir ryšėjęs kaklaraiščiu.

Panaši scena buvo matoma ir kito populiaraus privataus kanalo 1TV biure. Šio tinklo vedėjai ir darbuotojai vyrai dėvi kaukes, o moterys vilki visą kūną dengiančius hidžabus.

„Neprieštaraujame, kad mūsų vedėjos moterys dėvėtų islamiškus hidžabus, bet esame prieš kaukes, nes taip sunku vesti trijų ar keturių valandų trukmės programą“, – sakė 1TV vyriausiasis redaktorius Idreesas Faroqi.

„Tikimės, kad jie peržiūrės savo sprendimą ir panaikins šiuos apribojimus“, – pridūrė jis.

Už jo vedėja pristatinėjo žinias, per pertraukėles dažnai nusišluostydama prakaitą nuo veido.

Vis tik neatrodo, kad Talibano pareigūnai pritartų įsako atšaukimui.

„Jei versti ryšėti kaklaraištį yra teisinga, kodėl versti dėvėti hidžabą yra blogai?“ – šią savaitę socialiniame tinkle „Twitter“ parašė vyriausybės atstovas Inamullah Samangani.

„Jei kaklaraištis gali būti uniformos dalis [televizijoje], kodėl hidžabas negali?“ – klausė jis.

1TV televizijos laidų vedėjas Mohibas Yousufi savo ruožtu teigė, kad tik laiko klausimas, kada talibų valdžia įves panašius apribojimus ir vedėjams vyrams.

„Daugelis vedėjų vyrų dabar nerimauja, kad jiems bus taikomi apribojimai dėl aprangos. Aš irgi nerimauju“, – sakė juodą kaukę ir kostiumą dėvėjęs M.Yousufi.

Nors valstybinėje televizijoje nėra moterų vedėjų, laidas vedantys vyrai dabar dirba dėvėdami tradicinę afganų tuniką – šalvar kamyzą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius