Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti

AFP: baigėsi balsavimas antrajame istoriniame Turkijos rinkimų ture

Turkijoje sekmadienį užsidarė balsavimo punktai, kuriuose vyko istorinis antrasis rinkimų turas, galintis pratęsti prezidento Recepo Tayyipo Erdogano du dešimtmečius trukusį valdymą iki 2028 metų, pranešė naujienų agentūra AFP.
Kemalis Kilicdaroglu ir Recepas Tayyipas Erdoganas
Kemalis Kilicdaroglu ir Recepas Tayyipas Erdoganas / „Scanpix“ nuotr.

Vėliau sekmadienį laukiama preliminarių rezultatų. Tai vieni iš svarbiausių rinkimų Turkijoje per visą jos šimtametę Osmanų imperijai priklausiusios valstybės istoriją.

Ilgiausiai pareigas einantis NATO šalies vadovas gegužės 14 dieną vykusiame pirmajame rinkimų ture surinko daugiau balsų už savo pasaulietinį varžovą Kemalį Kilicdaroglu.

K.Kilicdaroglu subūrė galingą koaliciją, prie kurios prisijungė nusivylę buvę R.T.Erdogano sąjungininkai, pasaulietiniai nacionalistai ir religiniai konservatoriai.

Opozicijos šalininkai į tai žiūrėjo kaip į galimybę išsigelbėti nuo Turkijos pavertimo autokratija, kurią įgyvendino žmogus, savo indėliu į šalies istoriją jau prilygstantis Osmanų imperijos sultonams.

„Kviečiu visus piliečius balsuoti, kad atsikratytume šio autoritarinio režimo ir atneštume šiai šaliai tikrąją laisvę ir demokratiją“, – pirmajame Turkijos prezidento rinkimų ture atidavęs savo balsą sakė pasaulietinės opozicijos lyderis.

R.T.Erdoganas pirmajame rinkimų ture pirmavo beveik penkiais procentiniais punktais. Rinkimai vyksta vienos didžiausių pasaulyje pragyvenimo išlaidų krizių akivaizdoje. Beveik visos apklausos tuo metu prognozavo R.T.Erdogano pralaimėjimą.

69 metų vyras atrodė pavargęs, bet ramus, kai kartu su žmona Emine balsavo konservatyviame Stambulo rajone.

„Prašau savo piliečių ateiti į rinkimus ir balsuoti nesivaržant“, – sakė R.T.Erdoganas.

Emiras Bilginas atsižvelgė į Turkijos vadovo raginimą.

„Ketinu balsuoti už Erdoganą. Tokio kaip jis nėra“, – sakė 24 metų vaikinas iš darbininkų klasės Stambulo rajono, kuriame būsimasis prezidentas užaugo gatvėje žaisdamas futbolą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius