Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 31 /2018 08 01

Afrikoje nužudyti rusų žurnalistai tyrė „Wagner“ samdinių veiklą, juos rėmė M.Chodorkovskis

Centrinėje Afrikos Respublikoje (CAR) buvo nužudyti trys rusų žurnalistai. Anot nepriklausomos Rusijos žiniasklaidos, jie šioje valstybėje tyrė privačios karinės bendrovės „Wagner“, glaudžiai susijusios su Kremliumi, veiklą. Jų darbą finansavo garsus rusų opozicionierius Michailas Chodorkovskis.
„Wagner“ samdiniai Sirijoje
„Wagner“ samdiniai Sirijoje / „Facebook“ nuotr.

Trys Rusijos piliečiai išvyko iš Sibuto pirmadienį apie 19 val. vietos (21 val. Lietuvos) laiku. Jie buvo užpulti tarp dviejų kaimų apie 23 km nuo miesto, informavo Sibuto pareigūnas Marcelinas Yoyo.

„Juos prižiūrėję saugumo pareigūnai liepė jiems nevykti, nes jau buvo sutemę, – sakė M.Yoyo. – Juos pagrobė apie 10 vyrų; jie visi buvo su turbanais ir kalbėjo tik arabiškai.“

Pasak M.Yoyo, žurnalistai buvo nužudyti pasalos vietoje. Jų vairuotojui pavyko pasprukti ir antradienio rytą pranešti apie incidentą pareigūnams.

Jungtinių Tautų misijos CAR atstovas Vladimiras Monteiro sakė, kad aukų palaikai buvo surasti ar atvežti į misijos ligoninę Sibute. Jis nenurodė jų tautybių ir tapatybių.

Rusijos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad CAR buvo nužudyti rusų žurnalistai Kirilas Radčenka, Aleksandras Rastorgujevas ir Orchanas Džemalis. Ministerija išreiškė užuojautą žuvusiųjų artimiesiems ir sakė, jog stengiasi pasiekti, kad jų palaikai būtų sugrąžinti į Rusiją.

Pasak „Laisvosios Europos radijo“, vietos ir tarptautinėje žiniasklaidoje ne kartą buvo pasirodę pranešimai apie CAR veikiančią privačią karinę kompaniją „Wagner“.

Kiek anksčiau Rusija šios šalies saugumo pajėgoms pardavė ginklų, ir atsiuntė šimtus kariuomenės instruktorių, kad šie apmokytų CAR pareigūnus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jevgenijus Prigožinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jevgenijus Prigožinas

Rusijos valdžia neigia, kad „Wagner“ samdiniai veikia pagal jos įsakymus. Vis dėlto bendrovės savininkas Jevgenijus Prigožinas – artimas prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas. Restoranų tinklą turintis J.Prigožinas, tiekęs maistą ne vienam brangiam valstybės vadovo renginiui, dažnai vadinamas „Putino virėju“.

Anot žiniasklaidos, J.Prigožinas susijęs ir su Rusijos trolių fabriku vadinama įmone „Internet Research Agency“, kurios darbuotojai kaltinami bandę paveikti 2016-ųjų JAV prezidento rinkimų rezultatus.

Analitikai sako, kad Maskva naudojasi šia privačia bendrove, kad pridengtų savo karinę veiklą tokiose šalyse kaip Sirija ir Ukraina.

Balandį Rusijos Jekaterinburgo mieste neaiškiomis aplinkybėmis iškritęs pro savo buto penktame aukšte langą žuvo žurnalistas Maksimas Borodinas, tyręs „Wagner“ veiklą Sirijoje.

„Facebook“ nuotr./Maksimas Borodinas
„Facebook“ nuotr./Maksimas Borodinas

Pasak ministerijos, Rusijos ambasada CAR nebuvo informuota, kad šalyje vieši rusų žurnalistų.

K.Radčenka, A.Rastorgujevas ir O.Džemalis, bendradarbiaudami su tiriamosios žurnalistikos leidiniu, valdomu Kremliaus kritiku tapusio buvusio Rusijos oligarcho Michailo Chodorkovskio, kūrė dokumentinį filmą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michailas Chodorkovskis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michailas Chodorkovskis

CAR vyriausybės atstovas Ange Maxime'as Kazagui nurodė, kad šalies komunikacijos, viešojo saugumo ir gynybos ministerijos nebuvo išdavusios akreditacijų Rusijos žurnalistų delegacijai.

Pasak jo, CAR pradėjo šios atakos tyrimą.

Ką žinome apie žuvusius žurnalistus?

M.Chodorkovskis žuvusius žurnalistus pavadino „drąsiais vyrais, kurie buvo pasiruošę ne tik surinkti medžiagą, bet norėjo ją pajusti savo delnais... Ilsėkitės ramybėje“.

51 metų amžiaus O.Džemalis – vienas garsiausių Rusijos korespondentų, rašiusių karinėmis temomis. Jis nušviesdavo konfliktus visame pasaulyje, 2011-aisiais buvo rimtai sužeistas Libijoje.

2008 m. jis išleido knygą, kurioje aprašė savo patirtį Rusijos-Gruzijos kare. O.Džemalis anksčiau dirbo viename garsiausių Rusijos tiriamosios žurnalistikos laikraščių „Novaja Gazeta“.

47 metų amžiaus A.Rastorgujevas – vienas iškiliausių savo kartos dokumentinių filmų kūrėjų. 2013 m. jis ir kiti du režisieriai buvo apdovanoti už filmą apie Rusijos opozicijos lyderius.

„Facebook“ nuotr./Aleksandras Rastorgujevas
„Facebook“ nuotr./Aleksandras Rastorgujevas

Pats A.Rastorgujevas užsiėmė opozicine veikla. 2011 m. Rostove prie Dono jis buvo sulaikytas už tai, kad dalyvavo mitinguose prieš rinkimų klastojimą.

33 metų amžiaus K.Radčenka dirbo operatoriumi. Kovą jis stebėjo rinkimus Rusijos respublikoje Čečėnijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius