-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Airijos gyventojai nubalsavo už šventvagystę draudžiančio įstatymo panaikinimą

Airijos rinkėjai nubalsavo už tai, kad būtų atšauktas retai taikomas šventvagystę draudžiantis įstatymas, parodė šeštadienį paskelbti referendumo rezultatai.
Airija ruošiasi popiežiaus Pranciškaus vizitui
Airijos gyventojai nubalsavo už šventvagystę draudžiančio įstatymo panaikinimą / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Airija Referendumas

Už draudimo panaikinimą balsavo 65 proc. rinkėjų. Neseniai šalyje taip pat buvo įteisinti abortai ir tos pačios lyties asmenų santuokos.

Ši nauja reforma šią kadaise buvusią itin religingą valstybę dar labiau atitolins nuo jos katalikiškos praeities.

„Visuomet maniau, kad mūsų Konstitucijoje nėra vietos tokiai nuostatai. Airija visiškai pagrįstai didžiuojasi savo, kaip modernios ir liberalios visuomenės, reputacija“, – pareiškė teisingumo ministras Charlie Flanaganas.

Referendumas buvo surengtas kartu su prezidento rinkimais, per kuriuos dabartinis šalies vadovas Michaelas Higginsas (Maiklas Higinsas) buvo perrinktas antrai kadencijai: už jį balsavo 56 proc. rinkėjų. Iš viso rinkimuose dalyvavo šeši kandidatai.

1937 metais priimtame įstatyme šventvagystė buvo apibrėžta kaip „itin šiurkštus ar įžeidžiantis dalykas, siejamas su reikalais, kurio nors tikėjimo laikomais šventais, ir todėl keliantis pasipiktinimą reikšmingam skaičiui tos religijos sekėjų“.

Už šventvagystę gali būti skiriama iki 25 tūkst. eurų bauda, bet manoma, kad paskutinį kartą už tokį nusižengimą Airijoje buvo mėginta teisti 1855 metais, kai vienas dvasininkas netyčia sudegino Bibliją.

Šis teisės aktas griežtos kritikos sulaukė prieš trejus metus, kai policija buvo priversta pradėti tyrimą, britų televizijos garsenybei Stephenui Fry (Stivenui Frajui) per interviu pavadinus Dievą „kvailu“.

Gegužės mėnesį didžioji dauguma airių (66 proc.) per referendumą nubalsavo už konstitucinio abortų draudimo atšaukimą.

Penktadienį surengtas plebiscitas laikomas nauju ženklu, liudijančiu apie mažėjančią Katalikų Bažnyčios įtaką kadaise buvusioje itin pamaldžioje šalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius