Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Akys dega, iš burnos veržiasi putos: Basharo al Assado režimas chemines atakas vykdo jau daug metų

Vakarai dar tariasi, kaip reaguoti į dar vieną cheminio ginklo panaudojimą Sirijoje – sukilėlių kontroliuojamame Dumos mieste per ataką žuvo dešimtys žmonių. Tiesa, greičiausiai Izraelis jau smogė vienai sirų karinių oro pajėgų bazei. Problema ilgalaikė: Basharo al Assado režimas sirus jau ne pirmus metus puola nuodingomis dujomis.
Cheminė ataka Sirijos Dumos mieste
Cheminė ataka Sirijos Dumos mieste / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Svarbiausia, kad B.al Assadas beveik prieš penkerius metus sutiko atsikratyti cheminio ginklo atsargų. Nepaisant to, tokios atakos pilietiniam karui įžengus jau į septintuosius metus tęsiamos.

Naujausias išpuolis šeštadienį buvo surengtas sukilėlių kontroliuojamame Dumos mieste netoli Damasko. Bet pati nuožmiausia cheminė ataka pasaulį sukrėtė 2013-aisiais – tuomet žuvo daugiau nei 1,4 tūkst. žmonių.

Tuometis JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry išpuolį pavadino „moraliniu begėdiškumu“. Tiesa, prezidentas Barackas Obama taip ir nesiryžo peržengti raudonos linijos, kuria prieš metus buvo įvardijęs cheminio ginklo panaudojimą.

Analitikų teigimu, nuodingų dujų naudojimas, kuris pagal tarptautinę teisę yra laikomas karo nusikaltimu, yra svarbi B.al Assado režimo taktikos kovoje su sukilėliais dalis. O tokių epizodų jau buvo ne vienas ir ne du.

2013 metų rugpjūtis: zarinas

Sprogimų garsai pasigirdo naktį. Kai kurių Sirijos miestų gyventojai, išgirdę smūgius ir, svarbiausia, išgyvenę, pasakojo, kad garsas priminė sprogstantį vandens katilą. „O tuomet atėjo eilė kvapui. Jis lyg svogūnas degino akis ir gerkles“, – tada rašė „The New York Times“.

Opozicinių grupuočių teigimu, raketos, užtaisytos cheminiais ginklais, smogė Ein Tarmos, Zamalkos, Džobaro ir Muadamijos miestams, tiksliau vadintiniems Damasko priemiesčiais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sirijoje per dujų ataka apnuodyti žmonės
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sirijoje per dujų ataka apnuodyti žmonės

Internete paskelbtuose įrašuose ir nuotraukose buvo matomi šimtai kūnų be matomų žaizdų. Daugelis aukų apsivėmė, ėmė dusti ir drebėti bei galiausiai mirė. Manoma, kad smogta cheminiu nervų agento zarino ir kitų komponentų „kokteiliu“.

Opozicijos aktyvistai taip pat paskelbė raketų, jų teigimu, naudotų per atakas, nuotraukas. Daugiausiai žmonių žuvo Rytų Gutoje.

Pradėjus aiškėti atakos mastui, J.Kerry apkaltino Sirijos vyriausybę civilių žudymu ir pastangomis nusikratyti atsakomybės už kraupius nusikaltimus. Tačiau B.Obama taip ir nesiryžo surengti karinės intervencijos ir sulaukė daug tarptautinės kritikos.

„Aš nenubrėžiau raudonos linijos. Pasaulis nubrėžė raudoną liniją“, – Stokholme 2013-aisiais teigė B.Obama, o tų pačių metų rugsėjį JAV ir Rusija susitarė dėl Sirijos cheminių ginklų arsenalo išvežimo sunaikinimui.

2014 metų lapkritis: nuodingos dujos

Po atakos Kfar Zitos kaime daugybė dūstančių pacientų atsidūrė ligoninėje. Įdomu, kad ir Sirijos valstybinė televizija, ir sukilėliai skelbė, kad kaime buvo panaudotos nuodingos dujos.

Anot opozicijos aktyvistų, improvizuotas bombas ant kaimo iš sraigtasparnių numetė vyriausybės oro pajėgos. Gyvenvietę padengė tiršti dūmai, kurie atsidavė chlorinu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ataka Kfar Zitos kaime
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ataka Kfar Zitos kaime

Sirijos valstybinė televizija dėl atakos apkaltino džihadistų grupuotę „Al Nusra Front“.

Cheminio ginklo uždraudimo organizacija 2014-ųjų rugsėjį pranešė, kad surinko įrodymų, jog chlorinas buvo „sistematiškai“ naudojamas kaip ginklas trijuose kaimuose Sirijos šiaurėje. Jungtinės Tautos irgi skelbė apie chlorino panaudojimą balandį ir gegužę.

2015 metų gegužė: chlorinas

2015 metų pavasarį, praėjus dvejiems metams nuo dienų, kai B.al Assadas sutiko atsisakyti cheminių ginklų atsargų, Sirijos mieste Sarmine pasklido šviesiklio kvapas. Žmonės ėmė sunkiai kvėpuoti.

Gelbėtojai tų metų gegužę ėmė skambinti pavojaus varpais, nes užtiko įrodymų, kad Sirijos vyriausybė pažeidžia tarptautinę teisę ir ant sukilėlių kontroliuojamų gyvenviečių mėto chlorino bombas.

Cheminis ginklas paprastai išmetamas statinėse, kurios sprogsta palietusios žemę ir išleidžia dujų debesis. Šalia esantys žmonės paprastai mirtinai uždūsta.

„Žinome, kokį garsą skleidžia sraigtasparnis, kuris skrenda žemai ir numeta statinę. Niekas, išskyrus režimą, neturi aviacijos“, – 2015-aisiais teigė organizacijos „Baltieji šalmai“ („White Helmets“) narys Hatemas Abu Marwanas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sirijoje 2015 metų pavasarį buvo surengta dujų ataka
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sirijoje 2015 metų pavasarį buvo surengta dujų ataka

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba dar aptarė rezoliucijos, pagal kurią būtų ištirta galimybė, kad režimas naudoja chlorino bombas, juodraštį. Bet Sirija ir jos sąjungininkė Rusija bet kokius kaltinimus išvadino propaganda.

2015 metų rugpjūtis: ipritas

Humanitarinė organizacija „Sirijos-Amerikos medikų draugija“ 2015-ųjų vasaros pabaigoje paskelbė priėmusi daugiau nei 50 pacientų. 23 iš jų greičiausiai nukentėjo nuo cheminio ginklo.

2016 metų rugsėjis: chlorinas

Dar viena ataka 2016 metais pražudė mažiausiai du žmones, kai statinės su chlorinu buvo numestos ant sukilėlių tuo metu kontroliuotos Alepo miesto dalies.

Naudoti chloriną kaip ginklą uždrausta, tačiau pagal JAV ir Rusijos susitarimą Sirija neturėjo atsikratyti chlorino atsargų, nes jis yra plačiai naudojamas kasdienių produktų gamyboje.

2017 metų balandis: zarinas

Beveik lygiai prieš metus dešimtys žmonių, įskaitant vaikus, žuvo Chan Šeichuno mieste Sirijos šiaurėje. Dar šimtai žmonių buvo sužeisti.

Šįkart medikai ir gelbėtojai įtarė, kad buvo panaudotas ne tik chlorinas, o netrukus Turkijos sveikatos apsaugos ministras patvirtino, kad sužeistųjų, kurie buvo evakuoti į Turkiją, kraujyje ir šlapime rasta nervų agento zarino.

Atsakydamas JAV prezidentas Donaldas Trumpas įsakė paleisti raketas į vieną aerodromą Sirijoje.

Rusijos lyderis Vladimiras Putinas dar išreiškė abejonių dėl atakos fakto ir pridūrė, kad cheminių ginklų turi ne B.al Assado vyriausybė, o su ja kovojantys sukilėliai. Baltieji rūmai tuomet apkaltino Maskvą dangstant režimą Damaske.

VIDEO: Paviešinti kraupūs vaizdai po cheminės atakos Sirijoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius