Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Albanijoje surengtos žemės drebėjimo aukų grupinės laidotuvės

Albanų šeimos penktadienį laidojo savo artimuosius, o šalis gedėjo 49 žmonių, žuvusių per anksčiau šią savaitę šaliai smogusį stiprų žemės drebėjimą.
Albaniją supurtė 6,4 balo žemės drebėjimas
Albaniją supurtė 6,4 balo žemės drebėjimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tuo metu vietos tarnybos toliau deda pastangas likviduoti stichinės nelaimės padarinius.

Savo namuose buvo mirtinai prispausto ištisos šeimos, 6,4 balo žemės drebėjimui – galingiausiam ir pražūtingiausiam šalyje per kelis dešimtmečius – antradienį paryčiais supurtus šią Balkanų valstybę.

Tumanės miestelyje, kur sugriuvo daugybė pastatų, artimieji raudojo prie šešių žuvusių Carų šeimos narių medinių karstų ir dar trijų, priklausančių Grekų šeimai.

VIDEO: Albaniją sukrėtus galingam žemės drebėjimui kilo panika: pareikalavo mažiausiai šešių gyvybių, šimtai sužeisti

Šios aukos buvo tarp 20 žmonių, kurių kūnai buvo ištraukti iš griuvėsių Tumanėje, kur penktadienį, po ankstesnėmis dienomis tvyrojusios paieškų sumaišties, įsivyravo liūdna tyla.

„Gerbkite mirusiuosius“, – sakė Fatmiras, Carų šeimos giminaitis, vydamas šalin žurnalistus.

Laidotuvėse dalyvavo ir ministras pirmininkas Edi Rama, priklaupęs, kad numestų ant karstų žiupsnį žemės, taip atiduodamas pagarbą aukoms pagal vietos tradiciją.

Vyriausybės vadovas paskelbė socialiniame tinkle „Facebook“ užuojautos žinutę, kurioje albanų kalba parašė: „Jūs niekada nebūsite vieni.“

Tuo metu pakrantėje esančiame Duresio mieste, taip pat labai nukentėjusiame nuo stichijos, gelbėtojai tebeieškojo žmonių viename sugriuvusiame viešbutyje Adrijos jūros pakrantėje.

Visą parą dirbantys gelbėtojai padedami užsienio ekspertų, atsivežusių apmokytų šunų, kamerų ir įrangos, leidžiančios veiksmingiau naršyti griuvėsius, šią savaitę išgelbėjo apie 45 žmones.

Iš maždaug hospitalizuotų 750 sužeistųjų trys penktadienį buvo nugabenti į Italiją, kad jiems būtų suteikta specializuota pagalba.

Tarp jų buvo vienintelis išlikęs gyvas Lalų šeimos atstovas – 17-metis Rame. Jis Duresyje neteko aštuonių artimųjų, kai jų keturaukštį namą drebėjimas sulygino su žeme.

5 000 perkeltųjų

„Visi mes buvome paveikti ir sužeisti“, – ryte sakė E.Rama, Albanijai, vienai skurdžiausių Europos šalių, vertinant patirtus nuostolius.

Jis įtemptu balsu paminėjo, kad mirė jo sūnaus artimas draugas, studijavęs mediciną; pastarasis buvo rastas griuvėsiuose kartu su negyvu broliu, motina ir tėvu.

E.Rama, pažadėjęs iki 2020 metų pastatyti naujus namus nukentėjusiesiems, nurodė, kad paramos fondui buvo paaukota jau beveik 7 mln. JAV dolerių (6,4 mln. eurų) suma.

Duresyje ir Tumanėje į viešbučius ir kitus pastatus buvo perkelta beveik 2 tūkst. žmonių, kurių namai buvo rimtai apgadinti per žemės drebėjimą ar pakartotinius požeminius smūgius.

Dar 3 480 žmonės sostinėje Tiranoje paskubėjo persikelti į slėptuves; dalis jų dabar gyvena priėmimo centruose, o daugelis apsistojo giminaičių namuose, sakė E. Rama.

Tiranoje nėra aukų, tačiau buvo apgadinta beveik 70 pastatų ir 250 namų.

Gynybos ministrė Olta Xhacka paragino gyventojus palikti visus drebėjimo paveiktus namus, pabrėždama, kad ekspertai ruošiasi įvertinti pavojaus lygį.

„Padėtis, kai esama pastatų, kurių konstrukcijos pažeistos, yra tokia pat pavojinga kaip ir pirmąją dieną – todėl nebūkite juose, palikite juos“, – pažymėjo ji.

1990 metais žlugus komunistų režimui Albanijos miestai vystėsi chaotiškai.

Daug darbų buvo atlikta „neturint statybų leidimo, nesilaikant taisyklių... naudojant nestandartines medžiagas“, – naujienų agentūrai AFP sakė architektas Maksas Velo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius