Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 14 /12:23

Aliaksandras Lukašenka Rusijoje derasi su Vladimiru Putinu: ko laukti?

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka pirmadienį išskrido į Rusiją, kur turi susitikti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.
Aliaksandras Lukašenka ir Vladimiras Putinas
Aliaksandras Lukašenka ir Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Prezidentas jau išskrido į derybas“, – platformos „Telegram“ kanalui „Pul pervogo“ sakė A.Lukašenkos spaudos tarnybai artimas šaltinis.

A.Lukašenka ir V.Putinas susitiks Sočio kurorte prie Juodosios jūros. Neplanuojama pasirašyti jokių dokumentų, taip pat nebus rengiama bendra spaudos konferencija, anksčiau sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Kaip pranešė Rusijos prezidento spaudos tarnyba, per viršūnių susitikimą Sočyje „planuojama aptarti svarbiausius tolesnio Rusijos ir Baltarusijos strateginės partnerystės ir aljanso plėtros klausimus“. Abiejų pusių pranešimai labai aptakūs.

Bet, kaip prieš A.Lukašenkos ir V.Putino susitikimą teigė Rusijos politologas Glebas Pavlovskis, viešnagės preliudija tapo sekmadienį vykdyti areštai Minske – buvo sulaikyta daugiau nei 400 žmonių.

„Scanpix“ nuotr./Herojų maršas Minske
„Scanpix“ nuotr./Herojų maršas Minske

„Sekmadienis turėjo parodyti, su kuo Lukašenka atvyks pas Putiną. Jam labai svarbu pademonstruoti, koks jis vis dar stiprus, tad Lukašeka iš esmės nusprendė Minske susukti trumpametražį filmą Putinui.

Bet jam nepavyko, nes į protestus susirinko daugiau nei 15 tūkst. žmonių“, – mano G.Pavlovskis.

„Scanpix“ nuotr./Glebas Pavlovskis
„Scanpix“ nuotr./Glebas Pavlovskis

Anot analitiko, A.Lukašenka labai bijo V.Putino planų ir nenori pas jį ropoti keturiomis bei maldauti padėti – esą Rusijos prezidentas tada su Baltarusijos autokratu galėtų daryti ką nori.

„Jis nenori tokios situacijos, o tai reiškia, kad jis siekia parodyti, jog kontroliuoja Baltarusiją. Bet jau nebekontroliuoja – jis valdo jėgos struktūras, žmones su uniformomis. To negana, Putinui to negana.

Kita vertus, Putinas sprendžia: ar šis žmogus dar turi šansą, bent vieną šansą iš šimto, atgauti legitimumą? Gal žmonės nusiramins ir kitą savaitę išsiskirstys? Saugumo pajėgų taktika – skaidyti koloną ir kurti įspūdį, kad bendros masės nėra, – nepasiteisino.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestuotojai Minske
AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestuotojai Minske

Tad Lukašenka kaip tik parodė, kad nevaldo šalies. Net jei jis bandys parduoti įspūdį, kad viskas kontroliuojama, Putinui, pastarasis juo nepatikės. Todėl nesitikiu didelių staigmenų. Nemanau, kad Putinas – nebent jis išprotėjo – pasiūlys karinę pagalbą Lukašenkai“, – svarstė G.Pavlovskis.

Savo nuomonę apie pirmadienio V.Putino ir A.Lukašenkos susitikimą pareiškė ir į Vilnių netrukus po rugpjūčio 9-osios rinkimų, kuriuos galimai laimėjo, išvykusi Sviatlana Cichanouskaja.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sviatlana Cichanouskaja
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sviatlana Cichanouskaja

„Noriu priminti Vladimirui Putinui: kad ir ką susitarsite per susitikimą Sočiyje, teisinės galios tai neturės. Visus susitarimus, pasirašytus su neteisėtu Lukašenka, peržiūrės naujoji vyriausybė, nes baltarusiai neparėmė jo per rinkimus.

Man labai gaila, kad nutarėte vystyti dialogą su uzurpatoriumi, o ne su Baltarusijos žmonėmis“, – „Telegram“ parašė S.Cichanouskaja.

Ypatingas dėmesys, pasak Kremliaus, turi būti skirtas „didelių bendrų projektų įgyvendinimui prekybos ir ekonomikos, energetikos, kultūros ir humanitarinėse srityse, taip pat integracijos procesų pagal sąjunginės valstybės struktūrą vykdymo perspektyvoms“.

Praėjusią savaitę A.Lukašenka sakė, kad derybose su V.Putinu jis planuoja „sudėti visus taškus ant „i“ jautriausiais ir delikačiausiais abiem šalims“ klausimais.

A.Lukašenka taip pat sakė, jog tikisi per susitikimą su V.Putinu padėti „riebų tašką“ dėl abiejų šalių premjerų susitarimų įgyvendinimo, kad būtų galima „judėti toliau“.

Tai bus pirmas A.Lukašenkos vizitas į Rusiją nuo tada, kai Baltarusijoje kilo protestų banga dėl jo ginčijamo perrinkimo šeštai kadencijai. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

A.Lukašenkos santykiai su Rusija iki šiol buvo gana permainingi ir jis nekart bandė kiršinti Maskvą su Europos Sąjunga, kai jam tai būdavo naudinga. Tačiau šalyje po rugpjūčio 9-osios rinkimų prasidėjus masiniams protestams jis kreipėsi patarimo ir pagalbos į V.Putiną, su kuriuo esą reguliariai kalbasi telefonu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius