-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusijos vadovo gudrybė: paleido iš kalėjimo opozicionierius be galimybės dalyvauti rinkimuose

Penkerius metus kalėjime praleidęs Nikolajus Statkevičius pagaliau paleistas į laisvę. Minsko geležinkelio stotyje jį pasitiko ne tik žmona Marina Adamovič, artimieji, bet ir minios gerbėjų, skandavusių patriotinius šūkius, rašo rferl.org.
Aleksandras Lukašenka
Aleksandras Lukašenka / „Scanpix“/AP nuotr.

Šis žingsnis kai kuriuos Vakarų diplomatus jau privertė kalbėti apie galimą sankcijų Baltarusijai atšaukimą, tačiau šios šalies lyderio Aliaksandro Lukašenkos kilnumas šiuo atveju puikiai apskaičiuotas.

Opozicijos veikėjai N.Statkevičius, Nikolajus Dedkovas, Ihoris Olinevičius, Jevhenas Vaskovičius, Artiomas Prokopenko ir Jurijus Rubcovas paleisti į laisvę likus dviem mėnesiams iki prezidento rinkimų.

Jie paleisti rugpjūčio 22 dieną. Dieną po to, kai buvo galima pateikti dokumentus ir palaikančiųjų parašus tam, kad būtų galima registruotis dalyvauti Baltarusijos vadovo rinkimuose.

Tai dar kartą sutrukdė Baltarusijos opozicijai susivienyti ir iškelti bendrą stiprų kandidatą. N.Statkevičiaus teigimu, dabar opozicijai kyla sunkus uždavinys – palaikyti A.Lukašenką, nepaisant šio tariamai kilnaus gesto, jie tikrai nesiruošia, tačiau boikotuoti rinkimus taip pat būtų neteisinga.

Baltarusijos politikos analitiko Jurijaus Chavusovo manymu, šis žingsnis yra A.Lukašenkos bandymas priversti Europos Sąjungą pripažinti artėjančių rinkimų rezultatus.

Baltarusijos politikos analitiko Jurijaus Chavusovo manymu, šis žingsnis yra A.Lukašenkos bandymas priversti Europos Sąjungą pripažinti artėjančių rinkimų rezultatus.

Nuo 1994 metų šalį valdantis diktatorius tikisi būti perrinktas dar vienai kadencijai spalio 11-ąją dieną. Vienintele varžove A.Lukašenkai bus opozicijos atstovė Tatjana Karatkevič, kuri teigė, kad „politinių kalinių paleidimas yra puiki žinia jų artimiesiems ir jais besirūpinantiems žmonėms“.

Jos manymu, A.Lukašenka šiuo žingsniu žengė arčiau Europos Sąjungos,  tai daryti skatina sudėtinga šalies ekonominė situacija. „Labai svarbu, kad ateityje tokių politinių kalinių Baltarusijoje nebebūtų“, – sakė ji, pridurdama, kad Baltarusiją sustiprintų ir demokratiški bei sąžiningi ateinantys rinkimai.

N.Statkevičius buvo sulaikytas po 2010 metų prezidento rinkimų ir nuteistais kitų metų gegužę dėl „masinių neramumų kurstymo“. Jis buvo suimtas taikaus susirinkimo Minsko centre metu, kai protestavo dėl rinkimų rezultatų, rodžiusių užtikrintą A.Lukašenkos pergalę. Opozicijos teigimu, rezultatai buvo klastojami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius