Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
01 29

Aljansas ar fiktyvi santuoka? Kaip Rusija ir Iranas mezga draugystę

Rusija ir Iranas yra šalys, kurioms taikomos didžiausios sankcijos pasaulyje, todėl nenuostabu, kad jos ieško abipusio bendradarbiavimo ir paramos galimybių. Visgi istoriškai tarp šių šalių būta nemažai nepasitikėjimo, o oficialus aljansas nebuvo sudarytas, todėl susivienijimas „prieš bloguosius Vakarus“ kol kas neatrodo labai rimtas. Tačiau pastarieji įvykiai rodo, kad bendradarbiavimas palaipsniui plečiasi ir tarp šių dviejų šalių gali susiklostyti tam tikra „santuoka iš išskaičiavimo“, siekiant didesnės abipusės ekonominės ir karinės naudos.
Vladimiras Putinas ir  Ali Khamenei
Vladimiras Putinas ir Ali Khamenei / „Scanpix“/AP nuotr.

Dar iki 2022 m. Rusija nebuvo itin didelė Artimųjų Rytų maištininkės – Irano Islamo Respublikos – gerbėja ir neskubėjo remti tarptautiniu mastu atstumtos šalies nei diplomatiniu, nei kariniu požiūriu.

Tačiau per pastaruosius dvejus metus Iranas ir Rusija vis dažniau turėjo kai ką bendro – abi regioninės galybės, svajojančios apie istorinių imperijų didybę, skelbiančios apie būtinybę grįžti prie „daugiapolės pasaulio tvarkos“ ir pastaruoju metu šaudančios raketomis į kaimynines šalis.

Tokiuose daugiašaliuose formatuose kaip BRICS ir Šanchajaus bendradarbiavimo organizacija abi šalys įsitraukė į diskusijas apie tai, kaip konkuruoti su Vakarų sukurtomis tarptautinėmis institucijomis ir bendradarbiavimo formomis, tačiau kol kas rimtų ir praktinių žingsnių nesiimta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius