-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Alžyre vyksta balsavimas dėl konstitucijos pataisų

Alžyre sekmadienį vyksta balsavimas dėl konstitucijos pataisų, kurios, kaip tikisi režimas, padės nuraminti protestus, kurie pernai lėmė ilgamečio prezidento Abdelazizo Bouteflikos nuvertimą.
Alžyras
Alžyras / Shutterstock nuotr.
Temos: 1 Alžyras

Šiuo metu užsienyje hospitalizuotas A.Bouteflika įpėdinis Abdelmajidas Tebboune'as teigia, kad naujosios konstitucijos tekstas tenkina „Hirak“ – judėjimo, kurio dalyviai daugiau nei metus rengė didžiules savaitines demonstracijas, kol mitingus sustabdė koronaviruso pandemija, – reikalavimus.

Visgi nepaisant intensyvios vyriausybės kampanijos žiniasklaidoje, kvietusios pritarti pataisoms, skirtoms sukurti „naują Alžyrą“, stebėtojai teigia, jog naujojoje konstitucijoje yra nedaug naujovių.

„Niekas nepasikeitė. Liks galioti itin prezidentinis režimas“, – pareiškė Paryžiaus politinių mokslų instituto konstitucijų ekspertė Massena Cherbi.

Kaip senosios mokyklos režimo atstovas priešininkų vertinamas A.Tebboune'as į valdžią atėjo po 2019 metų gruodžio mėnesį įvykusių rinkimų, kuriuose balsavo rekordiškai mažai rinkėjų.

„Hirak“ judėjimas ragino boikotuoti rinkimus ir net pagal oficialius duomenis rinkėjų aktyvumas buvo mažesnis nei 40 procentų.

74 metų prezidentas šiuo metu guli ligoninėje Vokietijoje. Pastaruoju metu buvo pranešta apie COVID-19 užsikrėtusius jo personalo narius, o apie paties prezidento būklę skelbiama nedaug informacijos.

Ekspertai teigia, kad referendumu prezidento režimas iš dalies siekia užsitikrinti didesnį teisėtumo laipsnį.

A.Tebboune'as, užuot užsipuolęs jaunimo vadovaujamą judėjimą, pavadino jį „palaimintu, autentišku liaudies judėjimu“, teigdamas, kad naujoji konstitucija atitinka judėjimo reikalavimus.

Nepaisant taikaus jo tono, daugelis stebėtojų yra nusiteikę skeptiškai, ypač atsižvelgdami į tai, kaip dokumentas buvo sudarytas.

„Valstybė griežtai kontroliavo konstitucijos rengimo ir konsultacijų procesą, – pažymėjo arabų konstitucijų ekspertas Zaidas al-Ali. – Sunku teigti, kad buvo atsižvelgta į „Hirak“ reikalavimus dėl visapusiškų diskusijų apie valstybės konstituciją.“

Nors naujame tekste numatomos socialinių ir ekonominių teisių garantijos, tai, pasak Z.Al-Al, yra tušti pažadai.

„Konstitucijoje numatytos socialinės ir ekonominės teisės nebus tiesiogiai įgyvendinamos, o tai reiškia, kad jos yra tik siekiamybė“, – pridūrė jis.

Savo ruožtu „Hirak“ atmetė dokumentą – „jo esmę ir formą“, – pavadinęs pataisas „fasadiniais pokyčiais“ ir paraginęs rinkėjus boikotuoti referendumą.

44 mln. gyventojų ir didžiulių naftos atsargų turintis Alžyras smarkiai nukentėjo dėl kritusių naftos kainų ir koronaviruso pandemijos, o jaunimo nedarbas dar labiau išaugo.

Balsavimo apylinkės atidarytos sekmadienį 8.00 val. vietos laiku (09.00 val. Lietuvos laiku) ir dirbs iki 19.00 val. vietos laiku (20.00 Lietuvos laiku).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius