-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Amatričę pražudė ir mafija

Po pražūtingo žemės drebėjimo Italijoje, per kurį žuvo beveik 300 žmonių, pareigūnai deda pastangas, kaip nukentėjusiuose regionuose dar visko nepablogintų mafija, rašo „The Daily Beast“.
Žemės drebėjimo aukų laidotuvės Amatričėje
Žemės drebėjimo aukų laidotuvės Amatričėje / „Scanpix“/AP nuotr.

Dažnai sakoma, kad „žemės drebėjimai nepražudo žmonių – juos pražudo pastatai“. Ir tai yra tiesa Amatričės atveju – mieste, kuriame žuvo mažiausiai 231 žmogus, o iš daugelio pastatų liko tik griuvėsių krūvos. Po nelaimės pradeda aiškėti, kad su nusikalstamu pasauliu siejama statybų įmonė gavo didelę pinigų sumą už pastatų sutvirtinimą, kad jie būtų atsparesni seisminiams smūgiams. Tačiau darbų jie niekada taip ir neįvykdė.

Nereikia būti ekspertu, kad pamatytum, jog per žemės drebėjimą sugriauti pastatai nebuvo saugūs. Nuotraukos ir vaizdo medžiaga rodo, kaip lengvai namų konstrukcijos subyrėjo.

VIDEO: Vaizdai iš oro atskleidžia žemės drebėjimo Italijoje padarinius

Labiausiai žmones sukrėtė Romolo Capranica pradinės mokyklos sugriuvimas. Miestas 2013 m. sumokėjo 700 tūkst. eurų už pastato renovaciją, per kurią turėjo būti įrengtos modernios saugumo priemonės, turinčios apsaugoti nuo pastato griūties per žemės drebėjimą. Tačiau kai tyrėjai pradėjo žiūrėti rekonstrukcijų dokumentus, paaiškėjo, kad antspaudai ir parašai, atrodo, buvo suklastoti. Pastatas sugriuvo, nes kažkas apgavo miesto valdžią ir pradinėje mokykloje, esančioji seisminio aktyvumo zonoje, neįrengė apsaugos priemonių.

Dabar su mafija kovojantis vyriausias Italijos prokuroras Franco Roberti perspėja, kad jeigu mafija nebus sutramdyta, ji sieks dar daugiau pasipelnyti – infiltruosis į miesto atstatymo projektus.

„Pavojus yra, ir nėra jokio tikslo jo slėpti ar jį neigti, – sakė jis „La Repubblica“. – Statybos po žemės drebėjimų istoriškai yra skanus kąsnis kriminalinėms grupuotėms ir nešvariems verslams.“

Šie žodžiai – ne be pagrindo. Organizuoto nusikalstamumo atstovai ne kartą yra mėginę prisišlieti prie po žemės drebėjimų vykdomų rekonstrukcijos darbų, kad galėtų pasiekti dideles sumas pinigų.

Kai 2012 metais žemės drebėjimas supurtė Emilijos-Romanijos regioną, Kalabrijos gaujos, žinomos kaip „Ndrangheta“, įmonės pradėjo gręžti pinigus iš brangių statybų sutarčių.

Ta pati grupuotė kartu su Neapolio „Camorra“ 2009 m. irgi ėmėsi rekonstrukcijos darbų po žemės drebėjimo L'Akvliloje.

„Nenoriu skubėti su išvadomis, bet jeigu pastatas yra gerai pastatytas, jeigu atitinka visus antiseisminius reikalavimus, tokia dramatiška stichija, kurią patyrėme praėjusią savaitę, apgriautų pastatą, įskeltų jo sienas, bet nepriverstų jo visiškai subyrėti, – teigė F.Roberti. – Štai kodėl net jei ir daug žinome apie mafiją, dar turim daug ko apie ją sužinoti.“

„The Daily Beast“ rašo, kad neįmanoma prognozuoti, kada seismiškai aktyvioje zonoje įvyks žemės drebėjimas, tačiau dar baisiau yra tai, kad yra be galo sunku sustabdyti organizuoto nusikalstamumo grupuotes, kad šios nepadarytų dar daugiau žalos nei pats žemės drebėjimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius