-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 09 08 /13:15

JK vyriausybę palieka darbo ir pensijų sekretorė A.Rudd

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas šeštadienį patyrė dar vieną smūgį, atsistatydinus darbo ir pensijų sekretorei Amber Rudd, kuri buvo nepatenkinta tuo, kaip sprendžiama „Brexit“ krizė.
Amber Rudd
Amber Rudd / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ji atsistatydina B.Johnsonui itin prastą savaitę, britų premjerui siekiant vesti savo susiskaldžiusią šalį per didžiausią politinę krizę nuo Antrojo pasaulio karo laikų.

A.Rudd buvo nuosaiki buvusios premjerės Theresos May vyriausybės narė, kurios palaikymo B.Johnsonas siekė liepą varžydamasis dėl JK Konservatorių partijos vadovo posto.

Tačiau šeštadienį ji pareiškė nebegalinti daugiau palaikyti B.Johnsono požiūrio į derybas su Briuseliu ar tai, kaip jis tvarko vidaus politikos klausimus.

„Atsistatydinau iš [ministrų] kabineto ir atsisakiau Konservatorių [frakcijos narės] įgaliojimų“, – socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė A.Rudd.

„Negaliu ramiai stebėti, kaip išvaromi geri, lojalūs nuosaikūs konservatoriai“, – sakė ji, turėdama galvoje 21 įstatymų leidėją, kuriuos B.Johnsonas anksčiau šią savaitę nusprendė pašalinti iš partijos, šiems parlamentarams balsavus prieš vyriausybės „Brexit“ strategiją.

Savo atsistatydinimo pareiškime A.Rudd rašo, kad jai kelia nerimą B.Johnsono pasiryžimas išvesti šalį iš Europos Sąjungos spalio 31 dieną, net jei abi pusės nepasieks jokio susitarimo.

56 metų politikė pripažino, kad anksčiau manė, jog B.Johnsono grasinimas skyrybomis be sutarties buvo naudingas derybinis triukas siekiant paspausti Briuselį.

„Tačiau nebetikiu, jog vyriausybės pagrindinis tikslas yra išstoti su susitarimu, – savo atsistatydinimo laiške rašo A.Rudd. – Vyriausybė skiria labai daug energijos pasiruošti išstojimui be sutarties, tačiau nematau, kad tiek pat jėgų būtų skiriama deryboms su Europos Sąjunga.“

„Vyriausybė byra“

B.Johnsonas yra aiškiai pareiškęs, kad nesieks trečio „Brexit“ atidėjimo šiais metais. Vietoj to jis siekia spalio 15-ąją surengti pirmalaikius parlamento rinkimus, kad gautų mandatą išvesti šalį iš ES bet kokia kaina.

Premjeras šią savaitę sakė, kad „geriau gulėtų negyvas griovyje“, negu paprašytų atidėti „Brexit“ iki sausio pabaigos, kaip to reikalauja nuosaikesnės jėgos.

Pagrindinė opozicinė Leiboristų partija su mažesnėmis frakcijomis parlamente rengia strategiją, kuri nepaliktų B.Johnsonui kitos alternatyvos, kaip tik siekti „Brexit“ derybų pratęsimo arba atsistatydinti.

Manoma, kad pirmadienį jie sieks parlamente priimti teisės aktą, priversiantį B.Johnsoną atidėti „Brexit“, nebent jis pasiektų susitarimą su Briuseliu per ateinantį mėnesį vyksiantį ES viršūnių susitikimą.

Jie taip pat siekia užsitikrinti, kad nauji parlamento rinkimai būtų rengiami po to, kai B.Johnsonas bus priverstas atsiimti savo žodžius ir dar kartą atidėti „Brexit“.

B.Johnsonas tokį atidėjimą numatantį teisęs aktą vadina „pasidavimu“, kuris leis Briuseliui diktuoti savo sąlygas, kai JK išstos iš Bendrijos po 46 metų narystės.

A.Rudd sprendimą trauktis giria tiek leiboristų lyderiai, tiek ir maištininkai Konservatorių partijos nariai.

„Kiekvienas turime tašką, po kurio tavęs jau niekas nebestumdys, – tviteryje parašė konservatorius parlamento narys Nickas Bolesas. – Amber Rudd jau pasiekė saviškį. Kiek dar savo paveldėtos partijos narių jis sunaikins prieš imdamas abejoti savo veiksmais ar prieš tai, kai jo vyriausybės kolegos jį sustabdys?“

„B.Johnsono vyriausybė byra“, – tviteryje padėtį pakomentavo leiboristų partijos atstovas „Brexit“ klausimais Keiras Starmeris.

Savo ruožtu prieš ES nusiteikusios „Brexit“ partijos, siekiančios sudaryti aljansą su B. Johnsonu, lyderis Nigelas Farage'as pareiškė, kad B.Johnsonas padarė klaidą jau tada, kai priėmė A.Rudd dirbti.

„Kodėl Borisas iš pat pradžių paskyrė visus tuos pasilikimo šalininkus į ministrus? Tai mažų mažiausiai keistas mąstymas“, – tviteryje pareiškė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius