TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Amerika pagaliau vieninga: iš prezidento vaikų tyčiotis negalima

Populiarios televizijos NBC laidos „Saturday Night Live“ komandos narė Katie Rich penktadienį, ką tik prisiekus naujajam JAV prezidentui Donaldui Trumpui, tviteryje tėkštelėjo pokštą apie pastarojo sūnų Barroną. Ir iškart pasigailėjo: šiaip jau susiskaldžiusi Amerika tuoj pat susivienijo ir pasmerkė komikę, rašo „The New York Times“.
10-metis Donaldo Trumpo sūnus Barronas.
10-metis Donaldo Trumpo sūnus Barronas. / „Scanpix“/AP nuotr.

K.Rich „Twitter“ parašė: „Barronas bus pirmasis namuose mokytas šaulys šioje šalyje.“ Ji pavartojo terminą „homeschool shooter“. Šaulių mokyklose („school shooters“) Amerikoje daugybė – čia kasmet pranešama apie keliolika šaudymų švietimo įstaigose.

Komikę iškart užgriuvo kritikos audra, kuri, „The New York Times“ teigimu, įrodė, kad JAV prezidentų vaikų užgaulioti jokiu būdu negalima.

Dešiniųjų pažiūrų troliai tokią nerašytą taisyklę pažeidinėjo šaipydamiesi iš Obamų dukterų, tačiau iš esmės nuostatos pagarbiai laikytasi. Dabar pirmą kartą po daugiau nei pusės amžiaus naujasis JAV prezidentas turi mažametį sūnų.

Barronui Trumpui – vos 10 metų, tad internautai negailestingai pasmerkė K.Rich. Ji per kelias valandas ištrynė savo pranešimą iš tviterio, bet tai komikei nepadėjo – pirmadienį paskelbta, kad K.Rich neribotam laikui suspenduojama.

Svarbu, kad K.Rich „pokštą“ kritikavo ir dešiniųjų, ir kairiųjų pažiūrų amerikiečiai. Bene garsiausia iš jų – buvusi pirmoji duktė Chelsea Clinton, kuri feisbuke paragino žmones „palikti Barroną ramybėje“.

„Barronas nusipelnė to, ko nusipelnė kiekvienas vaikas – būti vaiku. Be to, kova už kiekvieną vaiką reiškia priešinimąsi POTUS (Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento, – red.) veiksmams, kurie kenkia vaikams“, – parašė Ch.Clinton.

Komentaruose po šiuo įrašu tokiai nuomonei pritarta. Vienas internautų rašė: „Daug kas negerbė Obamų vaikų, o dėl to man buvo labai liūdna. Aš gerbsiu Barroną, nes jis nusipelnė pagarbos nepriklausomai nuo to, ką daro jo tėvas.“

Įtakingas žurnalistas Jake'as Tapperis tviteryje apskritai stebėjosi, kad apie tai reikia kalbėti, ir pareiškė, jog tyčiotis iš 10-mečio politiko sūnaus yra „šlykštu bei amoralu“.

Žinoma, labiausiai niršo D.Trumpo šalininkai, kurie internete sparčiai pildė peticijas ir jose reikalavo, kad NBC atleistų K.Rich. Tiesa, pats prezidentas, šiaip jau neretai kritikuojantis laidą „Saturday Night Live“, šįkart jokio komentaro nepateikė.

Aštuntajame dešimtmetyje JAV žiniasklaidoje šaipytasi iš Jimmy Carterio dukters Amy, kuri esą buvo labai išlepinta.

B.Trumpas dar kelis mėnesius – kol baigsis mokslo metai – gyvens ir mokysis Niujorke. O tada taps pirmuoju mažamečiu berniuku Baltuosiuose rūmuose nuo praėjusio amžiaus septintojo dešimtmečio.

Tuomet Baltuosiuose rūmuose gyveno vėliau nušauto prezidento Johno F.Kennedy mažylis sūnus Johnas jaunesnysis. Garsioje nuotraukoje jis žaidžia po prezidento stalu.

„Facebook“ nuotr./Johno F.Kennedy sūnus Johnas žaidžia po prezidento stalo Baltuosiuose rūmuose.
„Facebook“ nuotr./Johno F.Kennedy sūnus Johnas žaidžia po prezidento stalo Baltuosiuose rūmuose.

Būtent tokios šiltos akimirkos dažniau siejamos su JAV prezidentų vaikais ir būtent jas vis mini šalies lyderių gerbėjai. Ir mažasis Barronas sulaukė liaupsių, kai vaizdo kameros pagavo jį žaidžiančių slėpynių su mažyliu sūnėnu.

Vis dėlto būta ir tamsesnių dienų. Aštuntajame dešimtmetyje JAV žiniasklaidoje šaipytasi iš Jimmy Carterio dukters Amy, kuri esą buvo labai išlepinta.

JAV konservatoriai, pavyzdžiui, kraštutinių pažiūrų respublikonų aktyvistas Rushas Limbaugh aktyviai šaipėsi ir iš jau minėtos Ch.Clinton, kuri Baltuosiuose rūmuose gyveno valdant jos tėvui Billui Clintonui.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Chelsea Clinton
AFP/„Scanpix“ nuotr./Chelsea Clinton

Jenna ir Barbaba Bush George'o W.Busho dukros dvynės 2000-aisiais, kai pastarasis buvo išrinktas prezidentas, buvo jau 19-metės, bet irgi sulaukė juokelių dėl elgesio koledže.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius