Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Amerikiečiai ieško po gaisro Kalifornijoje dingusių artimųjų: „Nerimas auga kasdien“

Miško gaisras JAV Kalifornijos valstijos šiaurėje pražudė mažiausiai 42 žmones ir tapo pražūtingiausiu valstijos istorijoje. Jau ne pirmą dieną be žinios dingusių artimųjų ieškančių amerikiečių viltis po truputį blėsta – optimizmo neįkvepia ir paieškas vykdantys pareigūnai.
Gaisro Kalifornijos Paradaiso mieste padariniai
Gaisro Kalifornijos Paradaiso mieste padariniai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„The Associated Press News“ rašo, kad Lisa Jordan iš Jakimos miesto Vašingtono valstijoje į Kaliforniją važiavo 600 mylių (apie 1000 kilometrų). Jos tikslas – surasti dėdę Nicką Clarką ir jo žmoną Anne Clark, gyvenančius Paradaiso mieste.

A.Clark kenčia nuo išsėtinės sklerozės, todėl negali vaikščioti. Pasak L.Jordan, niekas nežino, ar pora sugebėjo laiku evakuotis, ir ar jų namas vis dar stovi vietoje.

„Turiu vilties“, – sakė ji žurnalistams.

VIDEO: Pragaras žemėje: pražūtingiausias Kalifornijos gaisras – naujoji gamtos anomalija

Butte apygardos šerifas Kory Honea pirmadienio naktį patvirtino žuvusiųjų skaičių – šiuo metu jis siekia 42.

„Nuoširdžiai viliuosi, kad man nereikės čia ateiti kiekvieną naktį ir pranešti vis didesnius skaičius“, – spaudos konferencijoje kalbėjo šerifas K.Honea.

Vis dėlto beveik neabejojama, kad žuvusiųjų skaičius dar išaugs, nes ugnis sunaikino 80–90 proc. Paradaiso – apie 27 tūkst. gyventojų turinčio miesto, nuo San Fransisko į šiaurės rytus nutolusio apie 290 km.

Pareigūnai su savimi atsivežė du mobilius morgus, paprašė atsiųsti 150 gelbėtojų ir paieškų vykdytojų. Be to, čia dirba pėdsekiai šunys, pasitelkiama greita DNR analizės sistema.

Pirmadienį pareigūnai negalėjo pasakyti tikslaus dingusiųjų be žinios skaičiaus, tačiau teigė, kad vykdoma maždaug 200 žmonių paieška.

K.Honey: „Noriu kiek įmanoma greičiau surasti kiek įmanoma daugiau palaikų. Žinau, kaip tai svarbu artimiesiems.“

„Noriu kiek įmanoma greičiau surasti kiek įmanoma daugiau palaikų. Žinau, kaip tai svarbu artimiesiems“, – teigė K.Honey.

Kapelionių lydimos paiešką vykdančių pareigūnų grupės jau aplankė dešimtis namų, kurių gyventojai laikomi dingusiais.

Pasak jų, jei kieme nėra automobilio, tai – geras ženklas. Likęs vienas automobilis kelia nerimą, o kelios sudegusios transporto priemonės reikalauja ypatingo pareigūnų atidumo apieškant pastatą.

Gaisro, kuris toliau siaučia netoli Čiko miesto plytinčiose kalvose ir tarpekliuose, priežastys kol kas nebuvo nustatytos.

Pražūtingiausiu Kalifornijos istorijoje laikomas gaisras jau „prarijo“ daugiau nei 7 100 pastatų, dauguma jų – gyvenamieji namai.

„Nerimas auga kasdien“

Stano Craigo sesuo Beverly Craig Powers neatsakė į daugybę žinučių ir skambučių. Suaugę B.Craig Powers partnerio Roberto Duvallo vaikai jau kurį laiką negali susisiekti su tėvu.

Paskutinį kartą pora matyta ketvirtadienį – jie išvyko iš namų Paradaise dviem pikapais, vežėsi namelį ant ratų. Vadinasi, gali būti, kad jie iškylauja.

Pasak S.Craigo, jis žino, kad šeima ir draugai dar išvys dingusius be žinios artimuosius, tačiau nerimas kasdien auga.

Fresko mieste gyvenantis S.Craigas teigė neplanuojantis vykti ugnies židinio link. Kaip buvęs ugniagesys jis puikiai suvokia, kokį chaosą sukelia miško gaisrai.

„Liksiu čia tol, kol galėsiu“, – sakė jis.

„NBC News“ rašo, kad tarp sugrįžusiųjų į Paradaisą – fotografas Billas Husa, dirbantis „Chico's Enterprise Record“ laikraštyje.

VIDEO: Kalifornijoje dešimtys tūkstančių žmonių palieka savo namus: miškų gaisrų liepsnos siekia 46 m aukštį

Dešimtmetį gyvenęs vieno aukšto name, šeštadienį jis sugrįžo pažiūrėti, kas liko iš jo gyvenamosios vietose. Vyras rado tik saujelę daiktų, primenančių, kad čia stovėjo namas: jo tėvo namuose kadaise laikytą skulptūrą, virtuvinį stalą, pieno ąsotį.

„Mūsų, kurie bandys susigrąžinti gyvenimus į senas vėžes, bus labai daug. Tai bus sudėtinga“, – teigė B.Husa.

18 metų fotografu dirbantis vyras teigė įamžinęs daugybę gaisrų. „Tačiau niekada nefotografavau nieko panašaus. Tai įvyko taip greitai“, – pridūrė jis.

18 metų fotografu dirbantis vyras teigė įamžinęs daugybę gaisrų. „Tačiau niekada nefotografavau nieko panašaus. Tai įvyko taip greitai“, – pridūrė jis.

69 metų amžiaus Rogeris Kelly buvo vienas iš laimingųjų, kurių namų nepasiglemžė gaisras. Vis dėlto išvydęs, kad kaimynams pasisekė mažiau ir jie prarado viską, vyras apsipylė ašaromis.

„Tiesiog pradėjau verkti. Pratrūkau. Pirmoji reakcija į tai – vyruti, ir tave tai liečia“, – teigė R.Kelly.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius