Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Amerikiečių taikiklyje: į kokius objektus Sirijoje gali būti smogta?

Vidurio Rytų regionas ir, tiesą sakant, visas pasaulis įsitempęs: JAV prezidentas Donaldas Trumpas grasina smogti Sirijos režimui, kuris – beveik neabejojama – praėjusį savaitgalį surengė jau eilinę cheminę ataką prieš civilius. Amerikos žiniasklaidoje ketvirtadienį pasirodė informacijos, esą amerikiečiai subombarduos aštuonis taikinius. Kokie galėtų būti šie objektai?
2017 metų balandį JAV subombarduota Šairato oro pajėgų bazė
2017 metų balandį JAV subombarduota Šairato oro pajėgų bazė / „Scanpix“/AP nuotr.

Šiuo metu lengva pamiršti, kad ne taip seniai D.Trumpas pribloškė savo patarėjus paskelbdamas apie savo ketinimus išvesti JAV karius iš Sirijos (ten jų yra apie 2 tūkst.) ir „leisti kitiems tuo rūpintis“.

Dabar JAV prezidentas jau grasina smogti civilius be gailesčio žudančioms Basharo al Assado pajėgoms.

Kai vienas Rusijos diplomatas pagrasino numušti JAV raketas, D.Trumpas tinkle „Twitter“ atsakė: „Rusija, ruoškis. Raketos atkeliaus – gražios, naujos ir išmanios.“

J.Mattisas vėsina įkarštį

JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas ketvirtadienį per uždarą susitikimą Baltuosiuose rūmuose, kurio detalių gavo dienraštis „The New York Times“, dar bandė atvėsinti karščiausias administracijos galvas ir aiškino, kad didelė bombardavimo kampanija galėtų virsti platesniu konfliktu tarp Vakarų ir Rusijos bei Irano.

Sputnik/Jamesas Mattisas
Sputnik/Jamesas Mattisas

J.Mattisas netgi paragino palaukti konkretesnių įrodymų, kad B.al Assado pajėgos surengė cheminę ataką Dumos mieste, kurį praėjusį šeštadienį dar kontroliavo sukilėliai. Esą tuomet pasaulis būtų patikintas, kad kariniai veiksmai būtini.

Tokia gynybos sekretoriaus pozicija suprantama: invaziją Irake JAV pradėjo pasauliui pateikusi itin silpnus ir, kaip vėliau paaiškėjo, klaidingus įrodymus, kad Saddamas Husseinas turi masinio naikinimo ginklų.

Be to, Rusija jau pradėjusi kritikos ir grasinimų kampaniją, tad Vašingtonui svarbu pasirūpinti, kad Kremliaus propagandininkai paprasčiausiai nerastų prie ko prikibti.

Aišku, vis tiek prikibs, bet JAV galėtų pabandyti pasiekti, kad pasaulis Maskvos, remiančios B.al Assadą, pareiškimais tik piktinsis.

Ketvirtadienį Rusijos ambasadorius Jungtinėse Tautose Vasilijus Nebenzia pabrėžė, kad prioritetas Sirijoje yra išvengti JAV karinių veiksmų, kurie galėtų sukelti pavojingą JAV ir Rusijos konfliktą: „Deja, negalime atmesti nė vienos galimybės.“

K.Schake: „Rusija yra daug investavusi į B.al Assadą, o JAV ir jų sąjungininkų smūgiai parodytų, kad Vakarai daug stipresni nei Maskva.“

„Gynybos pareigūnai pagrįstai nuogąstauja dėl eskalavimo, – teigė buvusi eksprezidento George'o W.Busho patarėja nacionalinio saugumo klausimais Kori Schake. – Rusija yra daug investavusi į B.al Assadą, o JAV ir jų sąjungininkų smūgiai parodytų, kad Vakarai daug stipresni nei Maskva.“

Tiesa, tą pačią dieną pasirodė pranešimų, esą Maskva taip nori išvengti Vakarų smūgių B.al Assado režimui, kad pasiūlė Vašingtonui patraukti iš Sirijos Irano ir grupuotės „Hezbollah“ kovotojus.

Vis dėlto kiti JAV žiniasklaidos šaltiniai Pentagone mano, kad D.Trumpui ir visai administracijai jau būtų sunku atsitraukti ir nesmogti Sirijai – juk prezidentas tviteryje aiškiai parašė, kad „raketos atkeliaus“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./D.Trumpas
AFP/„Scanpix“ nuotr./D.Trumpas

Tad dabar, galutinai suderinus būsimos operacijos detales su sąjungininkais, visų pirma Jungtine Karalyste ir Prancūzija, belieka laukti, kada ir kur Sirijos režimui bus suduoti smūgiai.

Tikėtina, kad apie taikinių koordinates bus pranešta ir Rusijai – taip, kaip pernai, kai po dar vienos cheminės atakos iš JAV karo laivo buvo paleista sparnuotųjų raketų salvė į vieną sirų karinių oro pajėgų bazę.

VIDEO: Aštuoneri konflikto Sirijoje metai: ką kare veikia užsienio jėgos?

Kokie taikiniai?

Analitikų teigimu, potencialių taikinių nemažai – esą įmanomi riboti smūgiai į objektus ir gamyklas, susijusias su cheminių ginklų kūrimu. Taip pat – su praėjusio savaitgalio ataka siejamų saugumo pajėgų ir jų vadovybės būstines.

Tačiau negalima atmesti ir galimybės, kad D.Trumpo administracija surengs platesnes atakas, kurios sunaikintų B.al Assado režimo pajėgų karines oro pajėgas ir oro gynybos sistemas.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Sirijos karas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Sirijos karas

Sirijoje yra 25 oro pajėgų bazės, iš jų 21-ą kontroliuoja vyriausybė. Pati didžiausia bazė – Hmeimime, o ten šeimininkauja Rusija. Tai reiškia, kad į ją greičiausiai nebus taikomasi.

Dar yra Šairato bazė, kuriai pernai JAV smogė 59 sparnuotosiomis raketomis, taip pat – bazė T-4, kurią pirmadienio naktį, kaip įtariama, subombardavo Izraelio naikintuvai.

Anot opozicijos aktyvistų, dar vienas galimas taikinys – al-Dumairo oro pajėgų bazė netoli Damasko. Būtent iš jos greičiausiai pakilo sraigtasparniai, šeštadienį numetę nuodingų dujų ant Dumos miesto.

VIDEO: Paviešinti kraupūs vaizdai po cheminės atakos Sirijoje

Per cheminę ataką žuvo dešimtys žmonių – tikslus aukų skaičius neaiškus, nes miesto kontrolę netrukus perėmė režimo pajėgos, suinteresuotos slėpti informaciją.

Įmanomi ir smūgiai į Mokslinių studijų tyrimų centrą Džamrajos kaime į šiaurę nuo sostinės Damasko. Įtariama, kad šį centrą anksčiau yra subombardavęs Izraelis.

Sirijos opozicijos aktyvistų teigimu, režimo pajėgos budi parengties režimu visoje šalyje – tiek Sveidos gubernijoje pietuose, tiek Alepo gubernijoje šiaurėje, tiek palei Viduržemio jūros pakrantę vakaruose, tiek rytuose prie sienos su Iraku.

Iš kelių bazių esą jau evakuotasi, – iš Talos bazės pietuose ir iš jau minėtos bazės T-4 centrinėje Sirijos dalyje.

Galimi Vakarų taikiniai Sirijoje
Galimi Vakarų taikiniai Sirijoje

Objektų sąrašas

BBC pateikia galimų JAV ir jų sąjungininkų pajėgų taikinių sąrašą, kurį kiek anksčiau paskelbė Sirijos opozicijos kuriamas tinklalapis „Orient“.

  • Oro pajėgų bazė T-4

Ši bazė yra netoli Homso miesto ir yra didžiausia oro pajėgų bazė Sirijoje. Nepriklausomos sirų žiniasklaidos teigimu, bazėje yra įrengti 54 cementiniai angarai ir du takai pakilimui bei nusileidimui. Vienas jų – daugiau nei 3 km ilgio.

Ten taip pat dislokuota didelė naikintuvų grupė, įskaitant MiG-29, MiG-27 ir „Sukhoi Su-35“. Yra ir radarų, tankų bei kitos modernios ginkluotės.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./„Sukhoi Su-35“ naikintuvas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./„Sukhoi Su-35“ naikintuvas

Į bazę kelis kartus jau taikytasi, pastarąjį kartą – balandžio 9 dieną, kai žuvo keli iraniečiai „kariniai patarėjai“. Sirija dėl bombardavimo apkaltino Izraelį.

  • Al-Dumairo oro pajėgų bazė

Bazė stūkso už 40 km į pietryčius nuo Damasko ir dydžiu nusileidžia tik bazei T-4. Kaip skelbia portalas „Orient“, būtent iš šios bazės balandžio 7 dieną pakilo sraigtasparniai, kuri vėliau numetė nuodingų dujų ant Dumos miesto.

Bazėje yra 50 angarų, iš kurių aštuoni – požeminiai. Iš lėktuvų yra rusiški MiG-23, MiG-24, MiG-27, taip pat – „Sukhoi Su-22“. Teritorijoje netrūksta Rusijos karių ir patarėjų.

  • Hamos oro pajėgų bazė

Bazė yra įsikūrusi prie Hamos miesto. Bazėje, kuri laikoma viena svarbiausių Sirijoje, šeimininkauja režimo karinės oro pajėgos.

Ten įrengta 17 angarų, kuruose laikoma lėktuvų MiG-21. Yra ir sraigtasparnių Mi-8 bei Mi-2.

  • Šairato oro pajėgų bazė

Bazė įsikūrusi į pietryčius nuo Homso miesto. Bazėje yra 40 angarų, keli karo lėktuvai MiG-23, MiG-25 ir „Sukhoi Su-25“, ją gina bent jau oficialiai galinga oro gynybos sistema, apginkluota rusiškomis „žemė-oras“ tipo raketomis SA-6.

Tiesa, sutankinta gynyba pernai balandį nepadėjo nei sirams, nei jų pagalbininkams rusams perimti bent vienos JAV paleistos sparnuotosios raketos – būtent į Šairato bazę.

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV smogė raketomis Sirijai
AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV smogė raketomis Sirijai

Taip D.Trumpo administracija reagavo į cheminę ataką Chan Šeichuno mieste. Sirijos pajėgos visgi netrukus atnaujino bazės veiklą.

  • Mezės oro pajėgų bazė

Ši oro pajėgų bazė – keli kilometrai pietvakarių kryptimi nuo Damasko. Joje – 22 angarai, keli lėktuvai, oro gynybos sistemos.

Teigiama, kad šia baze naudojasi Sirijos pajėgų elitinės 4-osios divizijos kariai, taip pat – žvalgybos tarnybos. Bazė naudojama ir kaip sulaikymo centras.

  • Al-Nairabo oro pajėgų bazė

Bazė, kurioje yra aštuoni angarai, yra prie Alepo tarptautinio oro uosto. Teigiama, kad joje glaudžiasi B.al Assado režimą remiantys kovotojai iš Irako ir Libano.

  • Al-Sino oro pajėgų bazė

Bazė įsikūrusi 80 km nuo Damasko. Joje – 36 angarai ir du takai orlaivių kilimui bei tūpimui. Balandžio 10 dieną opozicijos žiniasklaidos priemonės pranešė, kad karo lėktuvai iš al-Sino buvo permesti į al-Nairabo bazę ir Damasko oro uostą.

  • Kariuomenės objektai

Visur viršuje minimos oro pajėgų bazės, bet yra ir Sirijos respublikonų gvardijos, jau minėtos 4-osios divizijos, taip pat – 3-iosios divizijos, atsakančios tiesiogiai B.al Assadui, būstinės.

  • Mokslinių studijų tyrimų centras

Be to, yra objektų, kuriuose Sirijos vyriausybė, kaip įtariama, kuria ir laiko cheminius ginklus. Garsiausias iš šių objektų – Mokslinių studijų tyrimų centras Džamrajos kaime į šiaurę nuo Damasko.

Centrui praeityje jau yra smogęs Izraelis, o Vakarai kaltina Sirijos vyriausybę šiame centre vystant cheminius ginklus. Damaskas tvirtina, kad centre jokie kariniai tyrimai nevykdomi.

Gynybos sistemos – neefektyvios

Tuo metu „The Daily Beast“ pastebi, kad Rusijos grasinimai numušti raketas, jei JAV paleistų jas į Siriją, yra blefas. Esą rusiškos oro gynybos sistemos Sirijoje yra ribotų galimybių ir kažin ar numuštų nors vieną amerikiečių sparnuotąją raketą.

Rusija Sirijoje yra dislokavusi du oro gynybos sistemos S-400 kompleksus. Vieną – Hmeimimo oro bazėje, o kitą Latakijos uoste, kur netrūksta rusų laivų.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Sparnuotoji raketa „Tomahawk“
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Sparnuotoji raketa „Tomahawk“

S-400 iš esmės yra amerikietiškos priešlėktuvinės gynybos sistemos „Patriot“ atitikmuo ir bent teoriškai galėtų taikytis į orlaivius ir raketas už 400 km.

„Bet realybėje S-400 susidurs su rimtais apribojimais, susijusiais su nuotoliu“, – „The Daily Beast“ teigė Masačusetso technologijos institute dirbantis raketų ekspertas Tedas Postolas.

Savo ruožtu buvęs Pentagono ginkluotės testuotojas Philipas Coyle'as tvirtina, kad oro gynybos sistemų efektyvumas apskritai siekia vos 30 proc.

Penkios iš septynių JAV pagamintų raketų „Patriot“ arba nepataikė, arba nesuveikė, kai Saudo Arabijos pajėgos bandė perimti balistinių raketų salvę, kurią sostinės Rijado link paleido Jemeno sukilėliai.

Be to, tokios sistemos dar neefektyvesnės prieš sparnuotąsias raketas, ypač modernias „Tomahawk“, nes jos gali lėkti žemame, medžių viršūnių lygyje. Anot Ph.Coyle', „sparnuotosios raketos gali pasislėpti palei žemę“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius