Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Analitikai apie kyšininkavimu kaltinamą J.Prigožiną: įtaka silpnėja, jis tai jaučia ir nerimauja

Dėl mažėjančios Rusijos kariuomenės priklausomybės nuo „Wagner“ pajėgų aplink Bachmutą tikriausiai mažėja „Wagner“ grupės finansininko Jevgenijaus Prigožino įtaka, teigia Vašingtone įsikūrusio JAV Karo tyrimų instituto (ISW) analitikai.
Jevgenijus Prigožinas
Jevgenijus Prigožinas / „Scanpix“/AP nuotr.

Analitikų vertinimu, Kremlius tikriausiai kreipėsi į J.Prigožino nereguliarias pajėgas, kad išgyventų sunkų laikotarpį po to, kai 2022 m. vasarą Luhansko srityje baigėsi Rusijos įprastinių pajėgų puolimas.

Anot ekspertų, šis kreipimasis suklaidino J.Prigožiną ir privertė jį pervertinti savo svarbą Rusijos karinėje ir politinėje sferose.

Pasak analitikų, Kremlius greičiausiai jau pamažu nutraukia jo privilegijas.

Ekspertų teigimu, Rusijos pajėgų generalinio štabo vadas generolas Valerijus Gerasimovas ir Rusijos gynybos ministerija taip pat ėmėsi naujų pastangų profesionalizuoti kariuomenę, o šios pastangos, jei pavyktų, marginalizuotų paralelines karines formuotes, tokias kaip „Wagner grupė“.

„Scanpix“/AP nuotr./Jevgenijus Prigožinas
„Scanpix“/AP nuotr./Jevgenijus Prigožinas

„Tikėtina, kad J.Prigožinas jaučia ir nerimauja dėl savo mažėjančios įtakos, todėl pradėjo pulti nacionalistinę veteranų frakciją“, – rašoma ISW analizėje.

Veteranų frakcija mažiausiai nuo 2022 m. gegužės reikalauja, kad Rusijos karinė vadovybė ištaisytų konvencinės kampanijos trūkumus, užuot sutelkusi dėmesį į neefektyvius ir nekonvencinius sprendimus.

Sausio 28 d. J.Prigožinas ir toliau plūdo Igorį Girkiną – žymų Rusijos nacionalistų balsą ir buvusį Rusijos karininką, turintį ryšių su Rusijos veteranų bendruomene – vulgariais įžeidinėjimais ir kaltinimais, kad jis yra atsakingas už Rusijos pajėgų pralaimėjimą Slovjanske 2014 m.

J.Prigožinas apkaltino I.Girkiną, Rusijos Valstybės Dūmos parlamentarą ir Gynybos komiteto narį, į atsargą išėjusį generolą leitenantą Viktorą Sobolevą ir Rusijos liberalų demokratų partijos lyderį Leonidą Sluckį, kad jie gyvena praeitimi, kai Rusija rėmėsi konvencinėmis pajėgomis.

V.Sobolevas anksčiau rėmė Rusijos gynybos ministerijos pastangas profesionalizuoti kariuomenę įvedant rengimo standartus, o L.Sluckis aistringai pasisakė už tai, kad Kremlius 2022 m. rudens pradžioje paskelbtų mobilizaciją, kad būtų ištaisyta baisi padėtis fronte.

„J.Prigožinas ėmėsi persekioti šiuos tris asmenis greičiausiai siekdamas pakirsti jų patikimumą ir pasisakymą už reformas ir patobulinimus kariuomenėje, kurie dar labiau marginalizuotų jo nedrausmingas ir brutalias paralelines karines pajėgas“, – rašo ISW.

J.Prigožinui taip pat pateikti kaltinimai kyšininkavimu, kurie gali dar labiau sumenkinti jo reputaciją, nepaisant jų pagrįstumo.

Sausio 27 d. J.Prigožinas atsakė į žiniasklaidos užklausą dėl spekuliacijų, kad jis gauna kyšius iš nuteistųjų, kurie vėliau netarnauja fronte, bet vis tiek gauna malonę už „tarnybą“.

Kaltinimuose teigiama, kad J.Prigožinas užverbavo ir netrukus paleido į laisvę nuteistą Lipecko srities parlamentarą Andrejų Jaitskį (kuris, kaip spėliojo kai kurie komentatoriai, buvo fiziškai netinkamas karinei tarnybai), kuris mainais į kyšį gavo malonę.

J.Prigožinas bandė atremti kaltinimus, teigdamas, kad „Wagner“ su pagyrimu išleido Jaickį po sunkių sužeidimų, patirtų fronte, ir pridėjo tariamus tariamų A.Jaitskio vadų parodymus, kurie jį vaizdavo kaip didvyrį.

„ISW negali nepriklausomai patikrinti šių J.Prigožinui mestų kaltinimų kyšininkavimu, tačiau jų atsiradimas yra reikšmingas, atsižvelgiant į tai, kad korupcija ir kyšininkavimas Rusijoje yra endeminis reiškinys ir nekenčiama kultūrinė rusų yda“, – rašoma analizėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius