Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Analitikai: Ukraina pralaužė rusų lauko įtvirtinimus ir veržiasi į priekį vakarinėje Zaporižios srities dalyje

JAV karo studijų tyrimo centro (ISW) analitikai savo naujausioje apžvalgoje teigia, kad Ukrainos pajėgos pralaužė Rusijos lauko įtvirtinimus į vakarus nuo Verbovės, vakarinėje Zaporižios srities dalyje.
Atakos Zaporižioje padariniai
Atakos Zaporižioje padariniai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak analitikų, šie įtvirtinimai nėra galutinė Rusijos gynybos linija Vakarų Zaporižios srityje, o greičiau tam tikra geriausiai parengtų lauko įtvirtinimų serija, išsidėsčiusi kaip beveik vientisos juostos dalis, sudaryta iš prieštankinio griovio, „drakono dantų“ ir kovinių pozicijų maždaug už 1,7-3,5 km į vakarus nuo Verbovės.

Rugsėjo 23 d. paskelbtame interviu CNN Ukrainos Tavriškių pajėgų grupės vadas brigados generolas Oleksandras Tarnavskis pareiškė, kad Ukrainos pajėgos pasiekė „proveržį“ kairiajame flange netoli Verbovės ir kad Ukrainos pajėgos toliau žengia į priekį.

Rugsėjo 22 d. paskelbtoje kovinėje medžiagoje matyti sunaikinti ukrainiečių kovos su minomis ir sprogmenimis iš pasalų (MRAP) ir BMP-2, veikiantys šiek tiek toliau už Rusijos kovinių pozicijų griovio linijos netoli Verbovės, o tai rodo tolesnę Ukrainos pažangą dislokuojant daugiau sunkiosios technikos už Rusijos trikampio – priešminų griovio, drakono dantų ir kovinių pozicijų – juostos.

Pasak analitikų, komerciškai prieinamos palydovinės nuotraukos rodo, kad Ukrainos pajėgos per pastarąsias 96 valandas priartino sunkiąją techniką prie Verbovės taip, kaip teigė O.Tarnavskis.

Rugsėjo 21 d. laikraštis „The Wall Street Journal“, remdamasis neįvardytu Ukrainos oro pajėgų karininku, pranešė, kad Ukrainos pajėgos pasiekė „ribotą proveržį“ į vakarus nuo Verbovės.

Vis dėlto analitikai akcentuoja, kad Ukrainos pajėgos įveikė ne visas Rusijos parengtas gynybines pozicijas netoli Verbovės. Ukrainiečių pajėgų judėjimo greitis netoli proveržio lieka neaiškus. Tikėtina, kad Rusijos pajėgos vis dar kontroliuoja ilgos griovių linijos, sudarytos iš Rusijos kovinių pozicijų tarp Robotynės (10 km į pietus nuo Orichivo) ir Verbovės, atkarpas, ypač netoli taktinės aukštumos į pietus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos raketų smūgio Zaporižioje padariniai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos raketų smūgio Zaporižioje padariniai

Pranešama, kad Rusijos pajėgos parengtas kovines pozicijas įrengė beveik kiekvienoje medžių linijoje, pro kurią lėtai ir sistemingai veržiasi Ukrainos pėstininkai. Rusijos pajėgos turi daugiau lauko įtvirtinimų už Verbovės; pavyzdžiui, į šiaurę nuo Očeretuvatės (26 km į pietryčius nuo Orichivo) yra daugiau prieštankinių griovių ir kovos pozicijų. Tačiau neaišku, kiek tos pozicijos yra užimtos.

ISW ir toliau vertina, kad Rusijos kariuomenė šiame fronto sektoriuje nėra dislokavusi pakankamai pajėgų, kad galėtų visiškai sukomplektuoti gynybą, ir kad Ukrainos pajėgos turėtų sugebėti greičiau prasiveržti pro Rusijos lauko įtvirtinimus, jei jie nėra tinkamai sukomplektuoti.

Kitos svarbios analitikų įžvalgos:

  • ISW yra pasirengusi įvertinti, kad Ukrainos pajėgos pralaužė Rusijos lauko įtvirtinimus į vakarus nuo Verbovės, Zaporižios srities vakaruose.
  • Ukrainos pajėgos įveikė ne visas parengtas Rusijos gynybines pozicijas netoli Verbovės.
  • Ukrainos pajėgos gilina skverbimąsi į Zaporižios sritį ir puola Novoprokopivką – fronto kaimą, esantį už 1,5 km į pietus nuo Robotynės.
  • Ukrainos kariuomenės pareigūnai pareiškė, kad ukrainiečių kontrpuolimas bus tęsiamas ir žiemą.
  • Ukrainos kontrpuolimas Zaporižios srities vakaruose tikriausiai sunaikino Rusijos 810-ąją jūrų pėstininkų brigadą (Juodosios jūros laivynas).
  • Aukšto rango Ukrainos pareigūnas aiškiai patvirtino, kad Ukrainos tikslas Bachmute yra sutvarkyti Rusijos pajėgas. Ukrainai fiksuojant Rusijos pajėgas Bachmute gali sumažėti spaudimas Kupjansko fronto linijai.
  • Tuo pat metu vykstantys Ukrainos kontrpuolimai Bachmute ir pietų Ukrainoje trukdo ilgalaikėms Rusijos pastangoms formuoti pajėgas, nes Rusija perskirsto savo naujus rezervus, kad apsisaugotų nuo Ukrainos puolimo.
  • Ukrainos žvalgybos vadovas pareiškė, kad per rugsėjo 22 d. Ukrainos smūgį Rusijos Juodosios jūros laivyno (ČJL) vadavietei Sevastopolyje buvo sužeisti aukšto rango Rusijos vadai.
  • Naktį iš rugsėjo 22 d. į 23 d. Rusijos pajėgos surengė keletą raketų ir bepiločių lėktuvų smūgių Ukrainai.
  • Okupacinės Zaporižios srities gubernatorius Jevgenijus Balickis paskyrė buvusį Roskosmoso (Rusijos kosmoso agentūros) vadovą ir ultranacionalistinį veikėją Dmitrijų Rogoziną Rusijos Federacijos Tarybos senatoriumi, atstovaujančiu okupuotai Zaporižios sričiai.
  • Rusijos vidaus šaltinis teigė, kad Rusijos kariuomenė turėtų vėl įvesti politinių reikalų karininkus (zampolitus), kad būtų išspręstos Rusijos kariuomenės problemos, susijusios su politiniu ir ideologiniu įsipareigojimu – problema, kurią 2018 m. rugsėjo mėn. įvardijo Rusijos kariuomenės mąstytojai.
  • Išskaidyti „Wagner Group“ kontingentai, kurie, kaip pranešama, grįžta kovoti Ukrainoje, greičiausiai turės nedidelį poveikį Rusijos koviniams pajėgumams, nesuteikdami viso efektyvumo, kurį „Wagner“ turėjo kaip vieninga organizacija vadovaujant finansininkui Jevgenijui Prigožinui ir įkūrėjui Dmitrijui Utkinui.
  • Rugsėjo 23 d. Rusijos pajėgos vykdė puolamąsias operacijas palei liniją Kupjanskas-Svatovė-Kreminna, netoli Bachmuto, palei liniją Avdijivka-Donecko miestas, vakarų Donecko srityje, vakarų Donecko ir rytų Zaporižios srities pasienio zonoje ir vakarų Zaporižios srityje, tačiau jokių patvirtintų veiksmų į priekį nepadarė.
  • Pranešama, kad Rusijos valdžios institucijos pasisavina lėšas iš karinių objektų prie Ukrainos sienos.
  • Pagal Rusijos vyriausybės programas okupuotoje Ukrainoje ir toliau prievarta į Rusiją deportuojami vaikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius