Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Analitikė įvardijo sėkmingiausią būdą „neutralizuoti“ husius

Dėl husių raketų ir dronų atakų prieš jūrų eismą Raudonojoje jūroje ir Jungtinių Valstijų bei Jungtinės Karalystės atsakomųjų atakų prieš husių bazes Jemene karas Artimuosiuose Rytuose stiprėja. Reaguodama į tai Europa klausia savęs, ką ji gali padaryti.

Konkrečiai, Europos Sąjunga svarsto idėją surengti jūrų operaciją regione, kuria būtų siekiama atgrasyti husius, sustiprinti jūrų saugumą ir apsaugoti laivybos laisvę.

Sprendimas dėl konkrečių šios operacijos sąlygų dar nepriimtas, tačiau svarstomos įvairios galimybės - nuo ribotos misijos Raudonojoje jūroje ir Adeno įlankoje iki platesnės misijos Persijos įlankoje, paremtos jau vykdoma operacija Hormūzo sąsiauryje ir galiausiai bendradarbiaujančios su vykdoma misija prie Afrikos Kyšulio.

Tačiau atsižvelgiant į tai, kad Jemeno husių pajėgumai labai skiriasi nuo Somalio piratų prie Somalio pusiasalio, naujoji jūrų operacija turėtų labai skirtingus pajėgumus, t. y. karo laivus. Ją sudarytų mažiausiai trys naikintuvai arba fregatos ir ji būtų atskira nuo "Prosperity Guardian" - daugiašalės jūrų koalicijos, kuriai vadovauja JAV, - nors ir bendradarbiautų su JAV operacija.

Tačiau nors Europos noras padaryti daugiau yra sveikintinas, ES jūrinės operacijos plane neatsižvelgiama į tikrąją visų šių regioninių neramumų priežastį - karą Gazos Ruože, sako analitikė Nathalie Tocci savo komentare leidiniui „Politico“.

Iki šiol ES buvo skausmingai susiskaldžiusi dėl Izraelio ir „Hamas“ karo, o tai trukdė bet kokiems reikšmingiems Europos veiksmams. Tai pastebėjo ir Artimieji Rytai - Europa beveik neminima jokiose politinėse diskusijose regione.

Turint omenyje šio karo poveikį Europai - nuo antisemitizmo ir islamofobijos bangos iki terorizmo grėsmės ir dramatiško Vakarų pozicijos silpnėjimo pasaulio pietų šalių akyse - noras tapti aktyvesniais savaime yra sveikintinas, sako analitikė.

Be to, jei būtų pritarta, jūrų operacija, skirta laivybos laisvei Raudonojoje jūroje (ir už jos ribų) apsaugoti, padėtų siekti įvairių politinių tikslų: ji parodytų, kad Europa egzistuoja ir kažką daro. Ji pademonstruotų Europos vienybę, kurios Artimuosiuose Rytuose siaubingai trūko. Be to, taip būtų pademonstruota parama JAV vadovaujamam atgrasymo veiksmui regione tuo metu, kai transatlantiniai santykiai tampa vis labiau įtempti prieš įtemptą JAV prezidento rinkimų kampaniją.

Tačiau nė vienas iš šių tikslų nėra susijęs su pačiais Artimaisiais Rytais arba su tuo, ką galima ir ką reikėtų daryti, kad būtų skatinama deeskalacija. Nors jūrų saugumas ir laivybos laisvė yra neliečiami dalykai, kaip ir noras, kad husių grupuotė nutrauktų savo išpuolius prieš laivus, labai mažai tikėtina, kad Europos operacija prie to kaip nors reikšmingai prisidėtų, tvirtina analitikė Nathalie Tocci.

Iš tiesų, Europos operacija (teisingai) būtų vertinama kaip papildanti JAV vadovaujamus išpuolius prieš husių judėjimą, kuris teigia solidarizuojantis su Gazos Ruožu. Operacija būtų vertinama visai kitaip, jei, pavyzdžiui, europiečiai ją rengtų kartu su didžiosiomis pasaulio pietų valstybėmis, kurios laikosi kritiškesnės pozicijos Izraelio atžvilgiu.

VIDEO: JAV ir JK karo lėktuvai kyla į ataką prieš husių sukilėlius Jemene

Kitaip tariant, kitaip nei kitos jūrų operacijos, kuriose dalyvavo ES, ši operacija nebūtų vertinama kaip neutrali veikla vykstančio karo kontekste. Ji būtų vertinama kaip eskaluojanti.

Be to, kad ir koks kilnus būtų ketinimas apsaugoti jūrų saugumą, labai sunku suprasti, kaip dabartiniai išpuoliai Jemene reikšmingai atgrasys, o ne dar labiau sustiprins husių ryžtą tęsti veiksmus. Priešingai, gali būti, kad husių ir jų rėmėjų iš Irano būtent to ir siekiama. Ir kol kas įrodymai rodo, kad taip yra, tvirtinama komentare.

Eskalavimui tęsiantis, daugelio akyse Europa ir Vakarai vėl bus apkaltinti, kad yra dalis Artimųjų Rytų problemos. Ir vėl naudos iš to gaus Kinija ir Rusija.

Jei Gazoje būtų paskelbtos paliaubos, husių išpuoliai greičiausiai liautųsi

Kaip sustabdyti atakas?

Atsakymas aiškus: Irano remiami husių judėjimo nariai toliau eis savo keliu, kol tęsis karas Gazoje, jau nekalbant apie tai, kad konfliktas persimes į Libaną dėl Izraelio atakos prieš "Hezbollah". Vienintelis būdas prisidėti prie husių išpuolių nutraukimo - pašalinti jų tariamą pretekstą: karą Gazoje. Jei Gazoje būtų paskelbtos paliaubos, husių išpuoliai greičiausiai liautųsi arba bent jau gerokai sumažėtų.

Tačiau Europa ir toliau yra susiskaldžiusi dėl Izraelio ir Palestinos konflikto, ypač dėl karo Gazos Ruože, ir vietoj to daugiausia dėmesio skiria jūrų operacijai. Tačiau parodyti vienybę dėl šios operacijos Raudonojoje jūroje reiškia sutelkti dėmesį į simptomą, o ne į tikrąją viso šio konflikto priežastį, ir tai daryti taip, kad padėtis gali dar labiau pablogėti, teigia Nathalie Tocci savo komentare leidiniui „Politico“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius