-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Angela Merkel smarkiai kritikuoja karinį Turkijos puolimą Afrine

Vokietijos kanclerė Angela Merkel trečiadienį griežtai sukritikavo karinį Turkijos puolimą prieš kurdų kovotojus jų bastione Afrine Sirijoje.
Angela Merkel
Angela Merkel smarkiai kritikuoja karinį Turkijos puolimą Afrine / „Scanpix“/AP nuotr.

„Nepaisant visų teisėtų Turkijos interesų dėl saugumo užtikrinimo, nepriimtina tai, kas vyksta Afrine, kur tūkstančiai civilių yra persekiojami, miršta arba verčiami bėgti, – sakė ji parlamente. – Mes smerkiame tai kuo griežčiausiai“.

Kurdų sukarintos Liaudies apsaugos daliniai (YPG) sekmadienį buvo išvaryti iš Afrino – vieno iš autonomiškais apsiskelbusių rajonų, kuriuos valdo Sirijos kurdai.

Ankara laiko YPG kovotojus Turkijoje uždraustos ir teroristine organizacija paskelbtos Kurdistano darbininkų partijos (PKK) atšaka; PKK nuo 1984-ųjų tęsia dešimtis tūkstančių gyvybių nusinešusį kruviną sukilimą Turkijos pietryčiuose.

Tačiau Vašingtonas ir su „Islamo valstybe“ (IS) kovojanti tarptautinė koalicija palaiko YPG kovotojus, prisidedančius prie pastangų išvaryti IS iš Sirijos.

Aprėpdama daugelį sričių, kalbėdama apie naujus vyriausybės prioritetus, A.Merkel išsijuosusi gynė savo 2015-ųjų metų sprendimą įsileisti daugiau nei milijoną prieglobsčio prašytojų, kurie daugiausia bėgo iš karo niokojamos Sirijos.

Anot jos, konfliktą reikia spręsti „politiškai“, taip pat humanitarinėmis priemonėmis. Ji perspėjo, kad dabartinis puolimas tik dar labiau apsunkina jau beviltišką civilių gyventojų padėtį.

„Štai ir dabar mes matome siaubingus dalykus, kaip pavyzdžiui, Rytų Gutos bombardavimas“, – sakė A.Merkel.

„Mes kuo griežčiausiai smerkiame ne tik B.Assado režimą, bombarduojantį net mokyklas, bet ir Rusiją, kuri tai prižiūri“, – pareiškė kanclerė.

Sirijos prezidentas Basharas al-Assadas susigrąžino karo pradžioje 2011 metais prarastas teritorijas, padedant Rusijai ir sąjungininkų pajėgoms, tarp kurių yra ir Irano remiama Libano „Hizbollah“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sirijos prezidentas Basharas al Assadas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sirijos prezidentas Basharas al Assadas

Pastaruoju metu tos pajėgos kaunasi dėl kelių prie sostinės likusių plotų, lig šiol nevaldomų vyriausybės; didžiausias jų yra Rytų Guta.

Pirmadienį smūgis į mokyklą Rytų Gutoje nusinešė nuo bombardavimo rūsyje pasislėpusių 15 vaikų ir dviejų moterų gyvybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius