-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Angela Merkel sulaukė kritikos dėl kalbų apie Graikijos problemas

Europos Parlamento pirmininkas vokietis Martinas Schulzas trečiadienį apkaltino Vokietijos kanclerę Angelą Merkel „neatsakingomis prielaidomis“, jog Graikijai gali būti leista pasitraukti iš euro zonos, jeigu kraštutiniai kairieji laimės šį mėnesį vyksiančius rinkimus toje šalyje.
Vokietijos kanclerė Angela Merkel
Vokietijos kanclerė Angela Merkel / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Neatsakingos prielaidos ir debatai dėl „Grexit“ (Graikijos išėjimo iš euro zonos) iš tikrųjų nenaudingi“, – sakoma M.Schulzo komentare, kurį paskelbė dienraštis „Die Welt“.

„Turėtų būti aišku visiems: nėra jokio klausimo dėl pasitraukimo iš euro zonos. Neprašyti komentarai, kurie Graikijos žmonėms sudarė įspūdį, jog savo ateitį sprendžia ne jie patys savo balsais, o Briuselis arba Berlynas, gali netgi pastūmėti rinkėjus į radikalių jėgų rankas“, – perspėjo jis.

Turėtų būti aišku visiems: nėra jokio klausimo dėl pasitraukimo iš euro zonos

A.Merkel buvo kritikuojama po to, kai savaitraštis „Der Spiegel“ šeštadienį citavo Vokietijos vyriausybei artimus šaltinius, sakiusius, kad kanclerė yra pasiruošusi leisti Graikijai pasitraukti iš euro zonos, jeigu graikai išsirinktų vyriausybę, kuri atmestų dabartinę šalies griežto taupymo politiką.

Apklausos rodo, kad sausio 25-ąją vyksiančius pirmalaikius Graikijos parlamento rinkimus gali laimėti radikali kairioji partija „Syriza“.

Ta partija, vadovaujama Aleksio Cipro žadėjo atšaukti reformas, vykdomas spaudžiant Graikijos tarptautiniams skolintojams, ir iš naujo derėtis dėl finansinės pagalbos programos sąlygų.

„Vokietijos vyriausybė laiko (Graikijos) pasitraukimą iš euro zonos beveik neišvengiamu, jeigu opozicijos lyderis Aleksis Cipras vadovaus vyriausybei po rinkimų ir atsisakys biudžeto drausmės bei negrąžins šalies skolų“, – sakoma „Der Spiegel“ tinklalapyje paskelbtame straipsnyje.

Tiek A.Merkel, tiek jos finansų ministras Wolfgangas Schaeuble potencialų Graikijos pasitraukimą iš šiuo metu 19 narių turinčios euro zonos dabar jau laiko mažiau dramatišku žingsniu, aiškino savaitraštis.

Tačiau Vokietijos vyriausybė paneigė, kad tokios diskusijos kada nors vyko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius