Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 24 /21:29

Angela Merkel užsitikrino ketvirtą kanclerės kadenciją

Rinkėjų apklausa rodo, kad Vokietijos kanclerės Angelos Merkel vedami krikščionys demokratai laimėjo federalinius rinkimus į Bundestagą, o iš viso į Bundenstagą patenka šešios partijos
Angela Merkel
Angela Merkel / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rinkimų apylinkės užsdarė 18 val. vietos (19 val. Lietuvos) laiku. Netrukus po to buvo paskelbti rinkėjų apklausų duomenys.

Jie rodo, kad A.Merkel vadovaujamos konservatyvios pakraipos Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) bei bavariškosios Krikščionių socialinės sąjungos (CSU) blokas gavo 32,5 proc. rinkėjų balsų ir užėmė pirmąją vietą.

A.Merkel pareiškė pasirengusi formuoti vyriausybę, tačiau pripažino, jog tikėtasi kiek geresnio rezultato – 33,3 proc. balsų.

„CDU ir CSU sąjunga – stipriausia politinė jėga Vokietijoje – pasirengusi formuoti vyriausybę“, – pareiškė ketvirtą kanclerės kadenciją užsitikrinusi A.Merkel, kurią cituoja Vokietijos žiniasklaida.

Buvusio Europos Parlamento pirmininko Martino Schulzo vedami socialdemokratai surinko 20 proc. rinkėjų balsų. Tai blogiausias rezultatas šios partijos istorijoje.

Kaip ir buvo prognozuota, pirmą kartą po Antrojo pasaulinio karo į federalinį parlamentą pateko prieš imigrantus nusiteikusi kraštutinių dešiniųjų partija „Alternatyva Vokietijai“ (AfD). Ši populistinė politinė jėga sulaukė 13,5 proc. rinkėjų paramos.

AfD patekimą į parlamentą A.Merkel pavadino iššūkiu ir pabrėžė, jog CDU ir CSU blokas atviras diskusijoms su kitomis partijomis dėl koalicijos sudarymo.

Savo ruožtu vienas AfD lyderių Alexanderas Gaulandas pasiūlė naujajai šalies vyriausybei „rengtis šilčiau“, nes ji bus „medžiojama“.

„Federalinė vyriausybė, tokia, kokia ji visada atrodo, turėtų rengtis šilčiau. Mes ją medžiosime. Mes grąžinsime mums mūsų šalį ir tautą“, – po balsavusių rinkėjų apklausų rezultatų paskelbimo sakė A.Gaulandas ir pridūrė, jog šiandien yra „didi diena AfD partijai“.

5 proc. slenkstį patekimui į parlamento žemutinius rūmus taip pat įveikė Laisvoji demokratų partija (FDP) (10,5 proc.), „žalieji“ (9,5 proc.), kairieji (9,0 proc.).

Tuo tarpu vienas iš dviejų Vokietijos nacionalinių transliuotojų ARD skelbia tokius duomenimis: CDU ir CSU blokas surinko 32,7 proc., SPD – 20,2 proc., AfD – 13,4 proc., FDP – 10,5 proc., „žalieji“ – 9,4 proc., kairieji – 8,9 proc. balsų.

Vokietijoje, didžiausioje Europos Sąjungos ekonomikoje ir daugiausiai gyventojų turinčioje Bendrijos narėje, balso teisę turi 61,5 mln. žmonių.

Kreipdamasi į rinkėjus sekmadienio vakarą A.Merkel sakė besitikėjusi „geresnių rezultatų“ ir prakalbo apie laukiančius „neeilinius iššūkius“. Ji taip pat tvirtino įsiklausysianti į AfD rinkėjų „susirūpinimą ir nuogąstavimus“, kad susigrąžintų juos į savo partijos rėmėjų gretas.

SPD pareiškė neketinanti dalyvauti koalicijoje ir liks opozicijoje. M.Schulzas sakė, kad tokie rinkimų rezultatai socialdemokratams reiškia „didžiosios koalicijos“ su A.Merkel krikščionimis demokratais galą. „Tai sunki ir skaudi diena Vokietijos socialdemokratams. Mes nepasiekėme savo tikslo“, – sakė M.Schulzas savo rėmėjams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius