-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Angelos Merkel rinkimų kampanijos strategija – vengti konfrontacijos

Norint suprasti Angelos Merkel rinkimų kampanijos strategiją, užtenka pažiūrėti į jos plakatus, iškabintus visoje Vokietijoje. „Džiaukis vasara dabar, teisingai pasirink rudenį“, – parašyta ant vieno iš jų, kuriame matyti ir svajinga pievoje gulinti moteris, rašo „Politico“.
Angela Merkel išvyko net trijų savaičių atostogų
Angelos Merkel rinkimų kampanijos strategija – vengti konfrontacijos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Iki Vokietijos parlamento rinkimų likus šešioms savaitėms, A.Merkel vadovaujama Krikščionių demokratų sąjunga (CDU) apklausose sulaukia 40 proc. rinkėjų palaikymo.

Pagrindinis jos priešininkas, buvęs Europos Parlamento (EP) prezidentas Martinas Schulzas, per tris pastarąsias savaites, kol A.Merkel atostogavo, nenuveikė nieko ypatingo.

Nepaisant nuolatinio skubėjimo į senelių namus ir fabrikus, apklausų duomenimis, M.Schulzo vadovaujamą Vokietijos socialdemokratų partiją (SPD) palaiko 25 proc. rinkėjų.

„Varžybos dėl pirmosios vietos baigėsi“, – sakė liberalios Laisvųjų demokratų (FDP) partijos vadovas Christianas Lindneras. Jo partija turi nemažai šansų sudaryti koaliciją su konservatoriais.

A.Merkel vadovaujasi konfrontacijos vengimo strategija, dėl kurios jau du kartus buvo perrinkta į kanclerės postą. Ji žino, kad jos rėmėjai atiduos balsus už konservatorius, nepriklausomai nuo kampanijos aktyvumo.

CDU mano, kad pakankamai turtingi jos rinkėjai geriau reaguoja į tokius specifinius pažadus, kaip iki 2025-ųjų sukurti visišką užimtumą ar sumažinti pajamų mokesčius. O M.Schulzas bando išprovokuoti karštus kampanijos debatus.

„Scanpix“/AP nuotr./Martinas Schulzas.
„Scanpix“/AP nuotr./Martinas Schulzas.

„Vokiečiai nori būti palikti ramybėje, – sakė vienas konservatorius. – Pagaliau vasara, jie pamažu grįžta iš atostogų, visi turi darbus, beveik nebesimato pabėgėlių. Jie nenori diskutuoti.“

Pabėgėlių faktorius

Anot konservatoriaus, nepanašu, kad A.Merkel kampanijoje nutiks kas nors blogo ar netikėto. Tiesa, koją pakišti gali migracija.

Dėl prieš dvejus metus Europą netikėtai užklupusio pabėgėlių antplūdžio A.Merkel įklimpo į giliausią krizę nuo 2005-ųjų. Nors pastaraisiais metais iš Graikijos atvykstančių migrantų skaičius smarkiai sumažėjo, vis daugiau prieglobsčio prašytojų atkeliauja iš Libijos ir Italijos.

Vis dėlto nukentėjo tik pats M.Schulzas: žiniasklaida daugiau kalbėjo ne apie jo argumentą, o tai, kad politikas neteisingai įvardijo vieną skaičių. O A.Merkel visa tai ignoravo.

Praeitą mėnesį M.Schulzas perspėjo, kad Senojo žemyno galimai laukia nauja pabėgėlių krizė. Daugelis tokius žodžius suprato kaip bandymą pakenkti A.Merkel – priminti jos rinkėjams, kad 2015-aisiais ji sutiko laikinai atverti šalies sienas Vengrijoje įstrigusiems migrantams.

Vis dėlto nukentėjo tik pats M.Schulzas: žiniasklaida daugiau kalbėjo ne apie jo argumentą, o tai, kad politikas neteisingai įvardijo vieną skaičių. O A.Merkel visa tai ignoravo.

A.Merkel komanda supranta, kad padidėjęs Vokietiją pasiekiančių prieglobsčio prašytojų skaičius kelia grėsmę kanclerės kampanijai. Todėl konservatoriai siekia rinkėjams pasiųsti žinutę, kad kanclerė įdėmiai stebi, kas vyksta Italijoje.

Vos grįžusi iš atostogų, A.Merkel susitiks su Jungtinių Tautų (JT) pabėgėlių agentūros UNHCR ir Tarptautinės migracijos organizacijos vadovais. Kanclerė su ekspertais aptars dabartinę situaciją, bus surengta bendra spaudos konferencija.

Kampanija prasideda

Šeštadienį A.Merkel pradės šešias savaites truksiančią kelionę po Vokietiją, kurios metu kampanijos renginiuose susitiks su rinkėjais.

CDU atstovai sako, kad tokiu būdu A.Merkel siekia rinkėjams parodyti, jog, nepaisant palankių apklausų rezultatų, ji pergalės nelaiko savaime suprantama. Vis dėlto tikėtina, kad kampanijos metu ji kiek įmanoma labiau vengs konfrontacijos.

Kitą savaitę kanclerė duos interviu keturioms Vokietijos „Youtube“ kanalo žvaigždėmis.

Prieš dvejus metus kalbinama „Youtube“ tinklaraštininko, A.Merkel galiausiai pati pradėjo vadovauti pokalbiui ir vengė kritiškų klausimų.

Prieš dvejus metus kalbinama „Youtube“ tinklaraštininko, A.Merkel galiausiai pati pradėjo vadovauti pokalbiui ir vengė kritiškų klausimų.

Ir šįkart nepanašu, kad keturi jauni interviu organizatoriai, besispecializuojantys grožio ar technologijų srityse, sugebės „pričiupti“ tokią patyrusią kanclerę.

Pareigūnų manymu, A.Merkel sunkumų gali kilti tik dviem atvejais.

Pirmasis – rugpjūtį per televiziją transliuojama laida, kurioje kanclerė atsakinės į auditorijos užduodamus klausimus. Antrasis – pagrindiniai debatai rugsėjo pradžioje, kai A.Merkel ir M.Schulzas akis į akį susitiks tiesioginiame eteryje.

Tikrasis iššūkis

Anot vieno CDU partijai priklausančio parlamento nario, tikroji kova prasidės tik po rinkimų – kai keletą savaičių viena kitą puolusios politinės partijos susės prie derybų stalo ir bandys suformuoti koalicijas.

Nelabai tikėtina, kad M.Schulzas nugalės A.Merkel. Tačiau istorija sufleruoja, kad konservatoriams džiaugtis dar per anksti.

2005-aisiais panašiu kampanijos metu tuometinis kancleris Gerhardas Schroderis nuo opozicijos lyderės A.Merkel apklausose taip pat atsiliko apie 15 proc. Paskutinėmis savaitėmis G.Schroderis pasivijo dabartinę kanclerę, kuri rinkimų dieną nugalėjo labai nedideliu skirtumu.

Paklaustas, ar M.Schulzas turi šansų debatuose užvesti karštas diskusijas ir pasivyti A.Merkel, kai ši grįš iš atostogų – juk tango reikia dviejų, CDU partijos narys prapliupo juokais.

„Per visus tuos metus... Ar kas nors sugebėjo priversti Angelą Merkel šokti tango?“ – retoriškai klausė konservatorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius