Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ankara svarstys galimybę įsigyti rusiškų naikintuvų, jei JAV atsisakys parduoti jai F-16

Jeigu JAV atsisakys parduoti Turkijai atnaujintų naikintuvų F-16, Ankara gali svarstyti galimybę įsigyti rusiškų analogų Su-35 ir Su-57, ketvirtadienį perspėjo turkų užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu.
„Sukhoi Su-35“ naikintuvas
„Sukhoi Su-35“ naikintuvas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

„Dalis gynybos produkcijos šiandien gaminama pačioje Turkijoje, o dalį importuojame. Tai apima ir F-35 ir F-16 įsigijimą. Jeigu JAV nenorės parduoti lėktuvų Turkijai – nepalaikys administracija arba blokuos Kongresas – tuomet svarstysime kitus variantus, įskaitant Su-35 ir Su-57 [pirkimą]. Tai tęsis, kol pradėsime gaminti savo lėktuvus“, – URM vadovą citavo valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.

M.Cavusoglu taip komentavo pranešimus, kad grupė amerikiečių senatorių paragino JAV prezidento Joe Bideno administraciją neparduoti Ankarai lėktuvų F-16, nurodė naujienų agentūra.

„Svarbiausia šiuo klausimu yra Baltųjų rūmų pozicija. Joe Bideno administracija gali įtikinti Kongresą pritarti ginklų pardavimui Turkijai. Jeigu JAV valdžia bus nusiteikusi ryžtingai, įstatymų leidėjai pritars šiam sprendimui“, – sakė M.Cavusoglu.

Spalį turkų prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė, kad Vašingtonas pasiūlė tiekti Ankarai naikintuvus F-16 mainais už ankstesnes investicijas į F-35 programą, iš kurios Turkija prieš kelerius metus buvo pašalinta.

Anksčiau JAV ne kartą reiškė susirūpinimą dėl Ankaros sprendimo įsigyti rusiškų oro erdvės gynybos sistemų S-400. Vašingtonas pareiškė, kad šis žingsnis leis Maskvai rinkti informaciją apie F-35 – penktosios kartos naikintuvus bombonešius.

Jungtinės Valstijos galiausiai pašalino Turkiją iš F-35A programos, kai tik Ankara įsigijo S-400.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius