Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Antrasis Donaldo Trumpo apkaltos teismas: keturios išvados

Prasidėjus jau antrajam buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo apkaltos teismui, pateikiame keturias išvadas.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

D.Trumpas greičiausiai bus išteisintas

Antradienį, pirmąją apkaltos teismo dieną, buvo balsuojama, ar procesas, kai Senate teisiamas jau buvęs prezidentas, neprieštarauja konstitucijai.

Tik šeši iš 50 Senato respublikonų balsavo, kad toks žingsnis konstitucijai neprieštarauja. Todėl mažai tikėtina, kad D.Trumpas bus nuteistas už maišto kurstymą – tam reikėtų dviejų trečdalių balsų. Kitaip tariant, kad prie demokratų prisijungtų 17 respublikonų.

D.Trumpas – pirmasis prezidentas JAV istorijoje, kuriam apkaltos bylos buvo iškeltos du kartus.

VIDEO: Paviešinta, kaip šturmas atrodė JAV Kapitolijaus viduje – FTB prašo visuomenės padėti atpažinti riaušininkus

Per pirmąją apkaltą D.Trumpas Respublikonų kontroliuotame Senate buvo išteisintas – įstatymų leidėjai balsavo pagal partijos liniją. Tuomet D.Trumpas buvo kaltinamas spaudęs Ukrainos vadovą surasti politiškai kompromituojančios medžiagos apie jo varžovą Joe Bideną.

Demokratai apeliavo į emocijas

Demokratai nusprendė veikti greitai – į teismą nekvietė jokių liudininkų. Vietoj to parodė 13 minučių ilgio vaizdo įrašą, kuriame – sausio 6-ąją įvykęs Kapitolijaus šturmas.

Vaizdo įraše – D.Trumpo šalininkų smurto ir keiksmų vaizdai, kuriuos keičia tuometinio prezidento raginimai kovoti už neva jo pergalę rinkimuose.

Demokratas senatorius Jamie Raskinas vėliau pasidalijo savo patirtimi apie šturmą: tikino, kad niekada nepamirš garso, kaip riaušininkai daužė duris, esą tai pats baisiausias garsas, kokį jis kada nors yra girdėjęs. J.Raskinas taip pat kalbėjo apie smurtą prieš pareigūnus – 140 jų buvo sužeisti, priminė, kad penki žmonės žuvo.

VIDEO: Paviešinti vaizdai iš riaušininkų nusiaubto JAV Kapitolijaus

Tačiau, kaip pastebi „The Washington Post“ žurnalistas Aaronas Blake'as, procesas skirtas ne nuspręsti, ar sausio 6-osios įvykiai yra blogi, o tai, ar D.Trumpas pakurstė maištą. O vaizdo įraše, kuriame ir buvo rodomi tuometinio prezidento komentarai prieš riaušes, nebuvo itin gilinasi į tai, ar šturmą pakurstė būtent D.Trumpas.

D.Trumpo gynyboje – kontrastai

D.Trumpo gynyboje netrūko kontrastų.

Pradinėje 40-ies minučių kalboje advokatas Bruce'as Castoras pripažino tai, ko nebuvo padaręs D.Trumpas – kad Joe Bidenas teisėtai nugalėjo rinkimus, pastebi „The Associated Press“ žurnalistas Brianas Slodysko.

„Amerikos žmonės yra gana protingi, kad pasirinktų naują administraciją, jei yra nepatenkinti senąja. Jie tai ir padarė“, – kalbėjo B.Castoras.

VIDEO: Donaldo Trumpo rėmėjai šturmuoja Kapitolijų

Tačiau kito advokato Davido Schoeno kalba buvo gerokai ugningesnė. Jis kaltino demokratus naudojant „atšaukimo kultūrą“ (angl. cancel culture) viename „švenčiausių demokratijos pamatų“.

Jis kritikavo „apkaltos proceso pavertimą ginklu“ ir kaltino demokratus, kad jie, bandydami užkirsti buvusiam prezidentui vėl siekti posto, siekia atimti balso teisę iš milijonų D.Trumpo sekėjų.

„Šis procesas suskaldys šalį, turbūt taip, kaip jau matėme praeityje“, – kalbėjo D.Schoenas, omeny turėdamas JAV pilietinį karą.

Dėmesys D.Trumpo įrašams „Twitter“

D.Trumpo paskyra socialiniame tinkle „Twitter“ buvo suspenduota netrukus po Kapitolijaus šturmo, tačiau apkaltos teismo metu jai skirta daug dėmesio – demokratai citavo buvusio prezidento įrašus.

Viename iš jų D.Trumpas kritikavo tuometinį viceprezidentą Mike'ą Pence'ą, kad jis nesugebėjo užtikrinti rinkimų rezultatų, nors tokios galios jis neturėjo, pastebi B.Slodysko.

„Mike'as Pence'as neturėjo drąsos padaryti to, ką turėjo padaryti“, – rašė D.Trumpas tuo metu, kai M.Pence'as buvo Kapitolijaus slaptavietėje, o riaušininkai skandavo, kad reikia viceprezidentą pakarti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pence'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pence'as

D.Trumpas riaušių vakarą tviteryje teisino tuos, kurie šturmavo Kapitolijų.

„Yra dalykų ir įvykių, kurie nutinka, kai pergalė didele persvara yra taip piktavališkai atimama iš didžių patriotų, su kuriais taip ilgai buvo elgiamasi taip blogai ir nesąžiningai. Eikite namo su meile ir taika. Prisiminkite šią dieną amžinai!“ – rašė jis.

Trečiadienį Senate vyks pagrindinis apkaltos bylos nagrinėjimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius