Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

AP vaizdo įrašas iš Mariupolio gimdymo namų sprogdinimų paneigė Rusijos skleidžiamą dezinformaciją

„Associated Press“ paviešino neapdorotą vaizdo įrašą, kuriame rodomos aviacijos antskrydžio prieš gimdymo namus Ukrainos Mariupolio mieste pasekmės. Kaip teigė AP, tokio žingsnio imtasi po to, kai Rusijos tinklaraštininkas paskleidė dezinformaciją apie išpuolį.

„Po kovo 9-osios išpuolio Rusijos pareigūnai apkaltino vieną vaizdo įraše pasirodžiusią moterį – nėščią grožio tinklaraštininkę – esant aktore“, – rašo AP.

Su Rusijos vyriausybe susieta socialinio tinklo „Twitter“ paskyra penktadienį pasidalino interviu su moterimi Mariana Višemirskaja, kurioje ji tvirtino, kad ligoninė nenukentėjo nuo oro antskrydžio. Ji taip pat esą sakė AP žurnalistams nenorinti būti filmuojama.

Neapdorotame vaizdo įraše, kurį nufilmavo AP, rodomi tikrieji įvykiai iš išpuolio vietos.

„Naujame interviu, kurį padarė rusų tinklaraštininkas Denisas Selezniovas ir nufilmavo Kristina Melnikova, M.Višemirskaja prašoma pateikti detalių apie tai, kas nutiko ligoninėje sprogimo dieną.

Neaišku, kur yra M.Višemirskaja ir kokiomis sąlygomis buvo nufilmuotas interviu“, – teigė AP.

Vaizdo įrašas buvo paskelbtas D.Selezniovo „YouTube“ paskyroje, taip pat išplatintas „Telegram“ bei „Twitter“ platformose. Panašiais vaizdo įrašais buvo dalijamasi ir asmeninėje M.Višegirskajos „Instagram“ paskyroje.

Pasak AP, Rusijos pareigūnai ne kartą bandė sėti abejones dėl smūgio Mariupolyje, kuris yra pagrindinis Maskvos karinis tikslas, nes visą pasaulį apskrieję vaizdai atskleidžia Rusijos atakas prieš civilius Ukrainoje.

„Naujuose vaizdo įrašuose M.Višemirskaja sakė, kad po išpuolio ligoninės rūsyje susiglaudę asmenys manė, jog sprogimus sukėlė ne oro antskrydis, nes „niekas“ negirdėjo garsų, rodančių, jog iš lėktuvų buvo numestos bombos“, – rašė AP.

Tačiau AP vaizdo įraše girdimas lėktuvo garsas, matomas krateris prie ligoninės ir policijos pareigūno bei įvykio vietoje esančio kareivio komentarai, kurie abu ataką pavadino „oro antskrydžiu“.

„Išpuolio metu AP žurnalistai buvo kitoje Mariupolio vietoje. Jie aiškiai išgirdo lėktuvą ir du sprogimus. Jie nuėjo į gretimo pastato 12 aukštą, kur nufilmavo du didelius dūmų stulpus tolumoje ligoninės kryptimi. Jiems prireikė maždaug 25 minučių nuvykti į ligoninę“, – rašo AP.

Pasak AP žurnalisto Mstyslavo Černovo, lėktuvo garsą jis girdėjo labai aiškiai. Jis teigė, kad kai įvyksta oro antskrydžiai, po kelių sekundžių pasigirsta sprogimo garsas.

Kovo 9 d. jis sakė išgirdęs lėktuvą, o po to – du sprogimus.

M.Višegirskaja penktadienį paskelbtame interviu taip pat pažymi, kad ji aiškiai girdėjo du sprogimus.

„Išgirdome sprogimo garsą. Tada instinktyviai užsiklojau antklodę, o tada išgirdome antrą sprogimą“, – pasakoja rusiškai kalbanti M.Višemirskaja.

Vaizdo įraše ji taip pat sako, kad ji ne kartą AP teigė nenorinti būti filmuojama, tačiau AP žurnalistų bendravimo su ja įrašai tai paneigia.

AP vaizdo įraše parodytas pirmasis žurnalistų susitikimas su ja prie ligoninės, kur ji yra suvyniota į antklodę ir žiūri tiesiai į kamerą.

AP/„Scanpix“ nuotr./Mariupolio gimdymo namų apšaudymas
AP/„Scanpix“ nuotr./Mariupolio gimdymo namų apšaudymas

„Kaip laikaisi?“ M.Černovas klausė, o M.Višemirskaja atsako: „Viskas gerai. Jaučiuosi gerai.“

Kažkas už kameros sako: „Eime“, o ji atsako: „Taip, eikime, prašau“.

AP žurnalistai taip pat sakė, jog nei ji, nei jos vyras niekada nenurodė nesutinkantys būti filmuojami, duoti interviu. AP kalbėjosi su pora kovo 11 d., kitą dieną po jos gimdymo.

„Tą dieną užfiksuotame vaizdo įraše ji aptarė tai, ką matė ir girdėjo ligoninėje. Klausimas, ar jis nukentėjo nuo oro antskrydžių ar apšaudymo, nebuvo aiškiai iškeltas“, – rašo AP.

M.Višemirskaja tik pasakė nežinanti, iš kur kilo apšaudymas.

„Savo akimis nemačiau, iš ko atskrido, iš kur, į ką ir kuria kryptimi. Mes nežinome“, – sakė ji AP ir pridūrė: „Gandų sklando daug, bet iš tikrųjų negalime nieko pasakyti“.

Neseniai paskelbti M.Višemirskajos komentarai iš tikrųjų prieštarauja teiginiams, kuriuos Rusija skleidė po bombardavimo.

Rusijos ambasada Jungtinėje Karalystėje pasidalijo nuotraukomis su AP, kuriose M.Višemirskaja ir dar viena moteris, gulinti sužeista ant neštuvų. Ambasada tvirtino, kad nuotraukos suklastotos, o M.Višemirskaja pozavo su „realistišku makiažu“.

Šią dezinformaciją vėliau išplatino Rusijos ambasadoriai kitose pasaulio vietose.

AP nepavyko atpažinti moters ant neštuvų, tačiau Ukrainos chirurgas patvirtino, kad ir ji, ir jos kūdikis mirė nuo sužalojimų, patirtų per išpuolį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius