-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 02 /21:48

Apkaltos vadovai: D.Trumpas sulaužė JAV prezidento priesaiką

Donaldo Trumpo apkaltos vadovai buvusį JAV prezidentą, kaltinamą maišto kurstymu, antradienį pasmerkė už „istorinio masto išdavystę“, dėstydami argumentus prieš kadenciją baigusį lyderį, likus savaitei iki jo bylos nagrinėjimo Senate pradžios. „Sunkiai sulaužydamas savo duotą priesaiką prezidentas Trumpas pakurstė smurtaujančią minią pulti Jungtinių Valstijų Kapitolijų per Bendrą posėdį, tokiu būdu sutrikdydamas Kongresui patvirtinti Josephą R.Bideną Jr. prezidento rinkimų nugalėtuoju“, – prieš apkaltos bylos nagrinėjimą Senatui pateiktoje santraukoje pažymi demokratai įstatymų leidėjai, vadovaujami kongresmeno Jamie Raskino.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Apkaltos vadovai paragino Senatą pripažinti D.Trumpą kaltu, nes Amerikos žmonės turėtų būti apsaugoti „nuo prezidento, provokuojančio smurtą, kad pakirstų mūsų demokratiją“.

77 puslapių dokumente atkreipiamas dėmesys, kad sausio 6-ąją prezidentas kurstančia kalba Vašingtone įaudrino savo šalininkų minią ir paskatino ją žygiuoti į Kapitolijų.

Apkaltos vadovai jį laiko „vienasmeniškai atsakingu“ už tolesnes riaušes, nusinešusias penkių žmonių gyvybes ir sukėlusias grėsmę įstatymų leidėjams bei tuomečiam viceprezidentui Mike'ui Pence'ui.

„Jeigu maištingų riaušių prieš Kongreso bendrą posėdį provokavimas po pralaimėtų rinkimų nėra apkaltos vertas pažeidimas, sunku įsivaizduoti, kas kita galėtų būti“, – pabrėžiama santraukoje.

„Nesugebėjimas nuteisti [D.Trumpo] paskatins būsimus lyderius išlaikyti valdžią bet kokiomis ir visomis priemonėmis – ir rodytų, nėra jokios ribos, kurios prezidentas negali peržengti“, – pridūrė apkaltos vadovai.

„Jokios išimties dėl sausio“

Sausio 13-ąją Atstovų Rūmai paskelbė beprecedentę antrąją apkaltą D.Trumpui, bet jo kadencija pasibaigė dar neprasidėjus teismui Senate. Dėl šios priežasties respublikonų įstatymų leidėjai argumentavo, kad teisti pareigų nebeinantį prezidentą prieštarautų konstitucijai.

Šį argumentą tikriausiai pateiks ir D.Trumpo advokatai, bet demokratai kategoriškai jį atmetė.

„Apkaltai nėra jokios „išimties dėl sausio“ arba kokios nors kitos konstitucijos nuostatos“, – rašė apkaltos vadovai ir pridūrė, kad „prezidentas privalo atsakyti už savo veiksmus, [padarytus] nuo pirmosios iki paskutiniosios kadencijos dienos“.

Dokumente pateikiamos nuorodos į daugelį vaizdo įrašų, kurie tikriausiai bus pateikti kaip įrodymai per teismą, anot apkaltos vadovų, rodantys, kad D. Trumpas kurstė minią griebtis smurto. Įrašuose taip pat matoma, kaip riaušininkai skanduoja „Pakarti Mike'ą Pence'ą!“ ir ieško Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi.

Po lapkričio 3-ąją įvykusių rinkimų D.Trumpas nuolat tvirtino, kad pergalė iš jo buvo pavogta masiškai suklastojus balsus.

Dešimtys teismų daugelyje valstijų šiuos argumentus pripažino nepagrįstais.

Tačiau apkaltos vadovai pabrėžia, kad D.Trumpo nuolatiniai nepagrįsti kaltinimai dėl rinkimų klastojimo kurstė jo šalininkus imtis priemonių balsavimo rezultatams panaikinti.

Demokratai rašo, kad žlugus šioms pastangoms D.Trumpas „pakvietė minią į Vašingtoną, įaudrino juos iki įsiūčio ir nutaikė kaip užtaisytą patranką išilgai Pensilvanijos aveniu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius