Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apklausos rodo skeptišką britų požiūrį į ES

Didžiosios Britanijos sociologinės apklausos rodo ganėtinai skeptišką karalystės piliečių požiūrį į Europos Sąjungą. Bet referendumo dėl buvimo Sąjungoje rezultatai, šios srities specialistų nuomone, greičiausiai priklausys nuo labai pragmatiškų Britanijos gyventojų interesų.
Saulėlydis Londone
Saulėlydis Londone / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Itin autoritetingo Britanijos socialinių požiūrių tyrimo autoriai jau susumavo pirmuosius apklausų rezultatus ir jie patvirtino karalystės gyventojų nuomonę, kad Europos Sąjunga ir jos biurokratai Briuselyje kenkia šalies gyventojų nacionaliniam identitetui.   

Britanijos politologai pripažįsta, kad „Brexito“ problema – valdančiųjų konservatorių vidinio susiskaldymo ir santykių su ultranacionalsitais problema.

„Maždaug du trečdaliai pritaria šiam požiūriui. Kita vertus, kai paklausiame, ar žmonės norėtų pasilikti Europos Sąjungoje, ar norėtų išeiti, pritariančiųjų šiai idėjai yra gerokai mažiau. Tik apie 30 procentų iš tikrųjų norėtų pasitraukti iš ES“, – aiškina socialinių mokslų ekspertas Johnas Curtice.

Tokios nuomonės laikosi ir nemažai tiesiog Londone gatvėse apklaustų Britanijos piliečių.

„Esu anglas, esu britas ir europietis. Gal kam kiltų abejonių, bet aš manau, kad esu žmogus, tai kodėl turėčiau laikyti tai grėsme mano identitetui?  Ar tai reiškia, kad visiškai remiu Sąjungą? Tik ne tokią, kokia ji yra dabar. Ar tai reiškia, kad esu griežtai prieš ją? Ne“, – Sako Londono gyventojas Perry Jago.

Britanijos politologai pripažįsta, kad „Brexito“ problema – valdančiųjų konservatorių vidinio susiskaldymo ir santykių su ultranacionalsitais problema. Bet tai nereiškia, kad net ir dalis didžiausių euroskeptikų konservatorių tikrai balsuos už atsiskyrimą.   

„Panašu, kad lemiami debatai per šį referendumą, bandant įtikinti žmones pasilikti ar išeiti, vyks dėl to, kokių bus ekonominių pasekmių, jei bus pasitraukta iš Europos Sąjungos“, – aiškina J. Cutrice.

Taigi, debatai vyks tarp tų, kurie tvirtins, kad tik dabartinė, gal ir ne pati geriausia, Europos Sąjungos sutarčių sistema yra palankesnė Britanijos ūkiui ir jos gyventojams, ir tarp tų, kurie, kaip prieštaringais pareiškimais išgarsėjęs Londono meras, sako, kad šimtametę pasaulinės imperijos patirtį turinti karalystė sugebės sudaryti ne blogesnių, o gal ir geresnių prekybinių sutarčių su visomis Europos Sąjungos šalimis. Be abejo, yra ir kitokių, gana kategoriškų nuomonių šiuo klausimu.     

„Nugyvenau ilgą gyvenimą ir, žinote, man labiau patiko, kaip buvo prieš Europos Sąjungą“, – sako Londono gyventoja Sheila Thomas.

Taigi, britai šią vasarą turės nuspręsti savo likimą Sąjungoje ir, panašu, kad abu variantai – ir pasilikti ir išeiti – pačiai Europos Sąjungai padarys tik nuostolių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius