-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apžvalga: belange pasibaigęs V.Babarykos kelias į Baltarusijos prezidentus

Gegužę stojęs į kovą dėl galimybės dalyvauti Baltarusijos prezidento rinkimuose, Viktoras Babaryka – jau už grotų, o jo kandidatūra, prieš tai valstybinės televizijos eteryje pasirodžius reportažams su ikiteisminio tyrimo medžiaga apie galimai neteisėtą jo veiklą, oficialiai atmesta. 15min apžvelgia greitai pasibaigusį populiaraus bankininko kelią į prezidento postą.
Viktoras Babarika
Viktoras Babaryka / TASS nuotr.

Nuo 2000-ųjų komerciniam bankui „Belgazprombank“ vadovavęs V.Babaryka šią gegužę pasitraukė iš pareigų ir paskelbė sieksiantis galimybės dalyvauti prezidento rinkimuose. Pasak apžvalgininkų, jo kandidatūra buvo netikėta – V.Babaryka anksčiau nedalyvavo politikoje.

Baltarusijoje augant nepasitenkinimui valdančiaisiais, V.Babaryka, kaip ir kiti alternatyvūs pretendentai į kandidatus, ėmė sparčiai rinkti parašus – Baltarusijos miestuose nusidriekdavo eilės pasirašyti už tuos, kurie prezidento poste norėtų pakeisti paskutiniu Europos diktatoriumi vadinamą Aliaksandrą Lukašenką.

TASS nuotr./Minske renkami parašai už alternatyvius pretedentus į kandidatus
TASS nuotr./Minske renkami parašai už alternatyvius pretedentus į kandidatus

Analitikė Kaciaryna Šmiacina anksčiau 15min aiškino V.Babarikos populiarumo priežastis: iš verslo atėjęs ir su politiniu režimu nesiejamas V.Babaryka patrauklus kandidatas įvairioms rinkėjų grupėms, įskaitant viduriniąją klasę.

Be to, jis – nuosaikus: priešingai nei kiti opozicionieriai, nekalba apie revoliuciją. Bankininkas V.Babaryka taip pat griežtai kritikuoja šalies ekonominę sistemą, kurią didžiąja dalimi kontroliuoja valstybė.

„Neteisėtos veiklos organizatorius“

Birželio pradžioje Baltarusijos valstybės kontrolės komiteto pareigūnai surengė kratas „Belgazprombank“ tirdami baudžiamąją bylą dėl mokesčių vengimo ir neteisėtais būdais įgytų lėšų legalizavimo. V.Babaryka pasmerkė kratas kaip bandymą „daryti jam spaudimą“.

Greitai buvo sulaikytas V.Babarykos iniciatyvinės grupės skyriaus Mogiliovo mieste pirmininkas Vladimiras Dudarevas, taip pat „Belgazprombank“ skyriaus šiame mieste vadovas Sergejus Karmyzovas, dar keli su V.Babaryka siejami bankininkai.

Birželio 18 dieną V.Babaryka, kartu su jo bendrovėje dirbančiu sūnumi Eduardu, buvo sulaikytas kaip „neteisėtos veiklos tiesioginis organizatorius ir vadovas“. Vėliau paaiškėjo, kad V.Babaryka kaltinamas neteisėtai gautų pinigų plovimu, mokesčių slėpimu, kyšininkavimu. E.Babarykai primetamas tik mokesčių slėpimas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Belgazprombank“
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Belgazprombank“

Tuomet jau buvo pradėta suiminėti kitus pretendentus į kandidatus. Vieno jų – Nikolajaus Statkevičiaus – žmona 15min pasakojo, kad sąlygos sulaikymo centruose šiuo metu blogesnės nei 2010-ųjų protestų metu. Paskelbus apie areštus, šimtai baltarusių išėjo į gatves pademonstruoti solidarumo su sulaikytais opozicionieriais.

„Nenuginčijami kaltės įrodymai“

Liepą valstybinėje Baltarusijos televizijoje (ONT) pasirodė „specialus tyrimas“. Reportaže matyti vaizdo įrašų ištraukos, kuriose V.Babaryka ginčijasi su „Belgazprombank“ valdybos pirmininku Kirilu Badejumi.

Pastarasis vardija kompanijas ir asmenis, iš kurių gavo nuo 250 tūkst. iki 300 tūkst. dolerių grynaisiais per metus.

„Pats pinigų neskaičiavau, perdaviau Viktorui Dmitrijičiui. Kitą dieną jis mane pakvietė ir padavė voką, kuris buvo skirtas man“, – vaizdo įraše kalba K.Badejus, tuo metu reportaže kelis kartus rodomas V.Babaryka.

K.Badejus nufilmuotas sakantis, kad paskutinė suma buvo perduota 2020-ųjų pavasarį, esą V.Babaryka liepė pinigus perduoti kitiems kolegoms. Anot K.Badejaus, pinigai perduoti už bendradarbiavimą su reportaže įvardijamomis kompanijomis.

Reportaže pranešama, kad sulaikyta 20 žmonių, o „figūrantai aktyviai bendradarbiauja su tyrėjais“. Televizijos eteryje KGB atstovas kalba, kad tai – nenuginčijami šių asmenų dalyvavimo kriminalinėje veikloje įrodymai.

V.Babarykos teisininkai apskundė ONT reportažą Generalinei prokuratūrai. Jie portalui tut.by sakė, kad reportažas neatitinka Baltarusijos įstatymų ir tarptautinės teisės.

Advokatai kritikavo ikiteisiminio tyrimo medžiagos panaudojimą reportaže, esą pažeistą nekaltumo prezumpcijos principą, jie teigė, kad rodytos medžiagos patikimumas nėra patvirtintas. Teisininkai atkreipė dėmesį, kad nesibaigus tyrimui KGB atstovas reportaže daro išvadas apie „nenuginčijamus kaltės įrodymus“.

Netrukus ONT eteryje pasirodė informacija, esą centriniame „Belgazprombank“ biure Minske ilgą laiką veikė „juodoji kasa“. Ją banko vadovybė esą pasitelkė slaptoms operacijoms, pavyzdžiui, legalizuoti neteisėtu būdu įsigytus pinigus. Pasak KGB atstovo, tokia kasa veikė V.Babarykos įsakymu. Esą vienoje iš kasų valiuta tam tikriems žmonėms buvo keičiamu specialiu kursu, reportažą cituoja tut.by.

Kitas valstybinis kanalas „Baltarusija 1“ sekmadienį geriausiu laiku parodė savo laidą, kaip bankas „Belgazprombank“ esą skriaudžia kreditus pasiėmusius ir nesugebėjusius jų laiku grąžinti verslininkus bei atiminėja jų turtą.

Atmesta kandidatūra

V.Babaryka Centrinei rinkimų komisijai buvo pateikęs daugiau nei 367 tūkst. parašų, galiojančiais pripažinti 165,7 tūkst. jų.

Vis dėlto, antradienį komisija paskelbė, kad V.Babarykai neleidžiama dalyvauti rugpjūčio prezidento rinkimuose. Priežastis – esą neaiški V.Babarykos pajamų ir nekilnojamojo turto deklaracija bei „užsienio organizacijos“ dalyvavimas rinkimų kampanijoje.

TASS nuotr./Viktoras Babarika
TASS nuotr./Viktoras Babarika

Tačiau galbūt V.Babaryka ir nesitikėjo galimybės dalyvauti rinkimuose?

„Pats Babaryka yra pakankamai protingas, kad suprastų, jog šiemet rinkimų rezultatai greičiausiai yra nuspėjami. Tačiau jo ir kitų pretendentų į kandidatus strategija gali būti ši: dalyvauja, kad susikurtų politinę reputaciją ateities rinkimams.

Nes kažkada Lukašenka vis tiek atsistatydins. Ir tuomet atsiras galimybė iš tiesų varžytis dėl prezidento posto“, – anksčiau 15min sakė baltarusių analitikė K.Šmacina.

Tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ jau pripažino V.Babaryką ir populiarų tinklaraštininką Sergejų Tichanovskį, irgi laikomą už grotų, sąžinės kaliniais.

Ne pirmas susidorojimas

Tai – ne pirmi rinkimai, kai susidorojama su rimtais A.Lukašenkos konkurentais.

Prieš dešimtmetį šalies vadovo poste siekęs N.Statkevičius buvo pripažintas kaltu dėl masinių neramumų organizavimo, jam skirta šeši metai laisvės atėmimo. Tiesa, 2015 metų rugpjūtį A.Lukašenka suteikė N.Statkevičiui malonę. Šiuo metu jis vėl yra sulaikytas.

Andrejus Sanikovas, taip pat dalyvavęs 2010-ųjų prezidento rinkimuose, buvo nuteistas penkiems metams laisvės atėmimo už masinių neramumų organizavimą. Netrukus A.Lukašenka jam suteikė malonę, opozicionierius gavo prieglobstį Jungtinėje Karalystėje.

TASS nuotr./Sergejus Tichanovskis
TASS nuotr./Sergejus Tichanovskis

Tarp šiemet jau suimtų pretendentų į kandidatus – ir tinklaraštininkas S.Tichanovskis. Jam pareikšti kaltinimai už dalyvavimą nesankcionuotame opozicijos pikete Gardino mieste.

Tiesa, jo žmonai Svetlanai, kandidatūrą užregistravusiai po sutuoktinio sulaikymo, Centrinė rinkimų komisija leido dalyvauti prezidento rinkimuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius