Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar dar įmanoma užkirsti kelią „Brexit“ be sutarties?

Premjerui Borisui Johnsonui sustabdžius parlamento darbą iki spalio 14-osios, Jungtinės Karalystės pasitraukimas iš Europos Sąjungos be jokios sutarties atrodo vis labiau neišvengiamas. BBC paaiškina, ar yra būdų užkirsti tam kelią.
Už „Brexit“ pasisakantis demonstracijos dalyvis
Už „Brexit“ pasisakantis demonstracijos dalyvis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šią savaitę premjeras B.Johnsonas paskelbė, kad parlamento darbas sustabdomas iki spalio 14-osios.

Parlamentas po vasaros atostogų susirenka rugsėjo 3 dieną. Tradiciškai jo darbas sustabdomas, kol vyksta trijų pagrindinių partijų kasmetiniai suvažiavimai. Paskutinysis – valdančiosios Konservatorių partijos suvažiavimas – baigsis spalio 2-ąją.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas

Kritikai tikina, kad parlamentarams gali neužtekti laiko rasti alternatyvą Briuselio ir Londono skyryboms be susitarimo. Prognozuojama, kad toks „Brexit“ smarkiai pakenktų Jungtinės Karalystės ekonomikai.

Parlamento darbotvarkės kontrolės perėmimas

Tai, kas vyksta parlamente, paprastai priklauso nuo vyriausybės, todėl parlamentarams reikėtų surasti būdą perimti darbotvarkės kontrolę.

BBC rašo, kad parlamentarai galėtų pasitelkti „SO24“ („Standing Order 24“) – taisyklę, leidžiančią Bendruomenių rūmų atstovams prašyti surengti svarstymą „specifiniu ir svarbiu klausimu, kuris nedelsiant turi būti apsvarstytas“. Tokiam svarstymui reikėtų parlamento pirmininko Johno Bercow leidimo.

Pavyzdžiui, parlamentarai galėtų bandyti vienai dienai perimti darbotvarkės kontrolę ir per ją „prastumti“ įstatymo pataisą, kuri priverstų premjerą prašyti atidėti „Brexit“. Pasak BBC, teoriškai tam laiko užtektų.

Paprastai naujo teisės akto priėmimas užtrunka kelias savaites, tačiau tai įmanoma padaryti ir per tris dienas. Taip nutiko balandį, kai buvo priimta deputatės Yvette Cooper įstatymo pataisa dėl „Brexit“ atidėjimo. Vis dėlto, iki parlamento darbo įšaldymo deputatai turės tik keturias posėdžiavimo dienas, todėl gali ir nespėti.

VIDEO: Akiplėšiškas „Brexit“ remiančių europarlamentarų elgesys supykdė EU

Kliūtimi gali tapti Lordų Rūmai. Nors „Brexit“ be sutarties oponentai turi daugumą, blokuoti tokią įstatymo pataisą norintys politikai galėtų tęsti svarstymus tol, kol nebeliks laiko.

Balsavimas dėl nepasitikėjimo

Parlamentarai dėl nepasitikėjimo vyriausybe galėtų balsuoti jau rugsėjo 4-ąją – praėjus dienai nuo grįžimo po vasaros atostogų. Jei dauguma deputatų pareikštų nepasitikėjimą, premjeras B.Johnsonas turėtų 14 dienų įrodyti, jog, vis dėlto, jis parlamentarų pasitikėjimą turi.

Tuo metu bet kuris kitas parlamentaras gali bandyti įrodyti turįs daugumos deputatų pasitikėjimą. Jei per 14 dienų nesuformuojama vyriausybė, sušaukiami išankstiniai rinkimai. Visa tai užtruktų mažiausiai penkias savaites.

Po balsavimo dėl nepasitikėjimo vyriausybe parlamentarai turėtų tik kelias vietoj 14-os posėdžiavimo dienų tam, kad suformuotų alternatyvią vyriausybę ir įrodytų, jog ji turi daugumos pasitikėjimą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Parlamento rūmai Londone
AFP/„Scanpix“ nuotr./Parlamento rūmai Londone

Tačiau nėra aišku, kas nutiktų, jei premjeras pralaimėtų balsavimą dėl nepasitikėjimo ir parlamento darbas būtų sustabdytas prieš 14-os dienų periodo pabaigą. Techniškai neliktų laiko suformuoti alternatyvią vyriausybę, greičiausiai turėtų būti rengiami rinkimai.

Naujos sutarties patvirtinimas

Yra tik du būdai visam laikui užkirsti kelią „Brexit“ be sutarties, o ne tiesiog tokias skyrybas nukelti. Tai – naujos sutarties patvirtinimas arba „Brexit“ atšaukimas.

Įmanoma, kad deputatai pritartų naujam sutarties projektui iki spalio 31-osios. Ministrai tikina palaikantys tokį variantą.

B.Johnsonas iš ES viršūnių susitikimo, vyksiančio spalio 17–18 dienomis, galėtų sugrįžti su nauju sutarties projektu ir pateikti jį parlamentarams. Jie galėtų projektui pritarti iki numatyto pasitraukimo termino. Tiesa, Bendrija ne kartą teigė, kad iš naujo nesiderės dėl esminių susitarimo nuostatų.

BBC rašo, kad nėra aišku, ar užtektų laiko priimti teisės aktą, reikalingą sutarties įgyvendinimui – esą tai kur kas sudėtingesnis procesas nei priimti įstatymą, užkertantį kelią išstojimui iš ES be sutarties.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Protestas prieš parlamento darbo įšaldymą
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Protestas prieš parlamento darbo įšaldymą

Teismų pagalba

Kelią B.Johnsono parlamento darbo įšaldymo planams gali pastoti ne tik deputatai, bet ir teismai.

Tiesa, penktadienį Škotijos aukščiausios instancijos civilinių bylų teismas Edinburge penktadienį atsisakė imtis teisinių žingsnių, kad užkirstų B.Johnsonui kelią kelioms savaitėms sustabdyti parlamento darbą.

Į Škotijos teismą kreipėsi skirtingoms politinėms jėgoms atstovaujančių parlamentarų grupė. Ji prašė užtikrinti parlamentui daugiau laiko debatams, siekiant užkirsti kelią netvarkingam šalies pasitraukimui iš ES.

Penktadienį premjeras B.Johnsonas perspėjo šalies parlamentarus nemėginti sutrukdyti „Brexit“ įvykti spalio 31 dieną, teigdamas, kad toks žingsnis rimtai pakirstų visuomenės pasitikėjimą politika.

„Jei neleisime JK palikti [Europos Sąjungos] spalio 31 dieną, jei taip galiausiai pasielgs parlamentarai, tai padarys ilgalaikės žalos žmonių pasitikėjimui politika“, – televizijai „Sky News“ sakė B.Johnsonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius