Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ar išplis sąmokslo teorijos apie sukčiavimą JAV prezidento rinkimuose?

Perrinkimo siekiantis JAV prezidentas Donaldas Trumpas dar nesuskaičiavus milijonų balsų paskelbė pergalę, o vėliau kartu su rėmėjais ėmė dalytis sąmokslo teorijomis apie sukčiavimą skaičiuojant balsus. Kol kas neaišku, ar šios sąmokslo teorijos išplis, tačiau išplitusios galėtų paskatinti smurtą.
Protestas prieš menamą sukčiavimą rinkimuose
Protestas prieš menamą sukčiavimą rinkimuose / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Lapkričio 3-ąją vykusių JAV prezidento rinkimų rezultatai vis dar nėra žinomi. Tokį vėlavimą lėmė pandemija, dėl kurios beveik 100 mln. rinkėjų balsavo paštu.

Šiuo metu tarpiniai rezultatai palankesni demokratui Joe Bidenui, tačiau analitikai ir žurnalistai pabrėžia: rinkimų baigtis tikrai nėra aiški.

VIDEO: Neramumai JAV prasidėjo dar nė nebaigus skaičiuoti rinkimų balsų – žmonės išėjo į gatves

Viskonsine biuleteniai nėra „randami“

Kai „Five Thirty Eight“ projektas apie 4 val. ryto paskelbė, kad sparčiai šoktelėjo balsavusiųjų už J.Bideną skaičius, žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose paplito sąmokslo teorijos.

Konservatyvus tinklalapis thegatewaypundit.com rašė, kad Viskonsine sukčiaujama. Feisbuke plito įrašas, kuriame buvo rašoma, kad balsai J.Bideno naudai yra „randami“. Pats D.Trumpas tviteryje „magiškai mažėjantį“ savo pirmavimą kertinėse valstijose taip pat priskyrė sukčiavimui.

Vis dėlto rezultatų pokytis buvo nuspėjamas ir lengvai paaiškinamas.

„Mes nerandame biuletenių. Biuleteniai yra skaičiuojami“, – „PolitiFact National“ sakė Milvokio apygardos rinkimų direktorė Julietta Henry.

Pokytis įvyko tuo metu, kai Milvokio miestas paskelbė iš anksto balsavusiųjų rezultatus. Dar prieš rinkimus buvo žinoma, kad demokratai kur kas labiau nei respublikonai yra linkę balsuoti iš anksto, todėl jų biuletenius suskaičiuoti trunka ilgiau. O Milvokis yra demokratų tvirtovė, rašo „Milwaukee Journal Sentinel“.

Todėl buvo galima tikėtis, kad paštu gauti biuleteniai nulėmė balsų už J.Bideną išaugimą, kai „The Associated Press“ pranešė balsavusiųjų paštu rezultatus apie 3 val. 30 min. ryte.

Nuo 3 val. 26 min. iki 3 val. 44 min. „The Associated Press“ pranešė, kad suskaičiuota dar 149 520 balsai už J.Bideną (9,2 proc. visų balsų už jį), taip pat 31 803 balsai už D.Trumpą (2 poc. visų balsų už jį).

Daugiausia už tokius pasikeitusius rezultatus atsakinga Milvokio apygarda, bet ne vien ji.

Minėti balsai buvo paskelbti visi vienu ypu, nes Milvokis ir dar 38 kitos bendruomenės naudojo tą pačią centrinę balsų skaičiavimo lokaciją. Kitos bendruomenės išankstinius balsus skaičiavo apylinkėse ir pranešė rezultatus kartu su balsavusiųjų gyvai rezultatais.

Netrukus po to balsus pradėjo skelbti Grin Bėjaus miestas, turėjęs bendrą centrą išankstinių balsų skaičiavimui.

Kitaip tariant, rašo „Milwaukee Journal Sentinel“, tai nėra sukčiavimas, tiesiog rinkimų pareigūnai pabaigė skaičiuoti legitimius balsus.

Virdžinija Biče biuleteniai nedeginti

Socialiniuose tinkluose pasklidęs vaizdo įrašas, kaip esą deginami biuleteniai už prezidentą D.Trumpą, yra melagingas, rašo „NBC News“.

Vaizdo įraše nenustatytas asmuo sudeda balsavimo biuletenius primenančius lapus į plastikinį maišą, apipila padegamuoju skysčiu ir uždega. Ir nors įraše nenurodoma, kur yra šis asmuo, sprendžiant iš kitų popieriuje užrašytų kandidatų, tai yra Virdžinija Bičas Virdžinijos valstijoje.

Tačiau tai – ne tikri, o pavyzdiniai biuleteniai, pranešė Virdžinijos Bičo pareigūnai. Jie atkreipė dėmesį, kad ant popieriaus lapų nėra brūkšninio kodo – priešingai nei ant oficialių biuletenių. Tiesa, pareigūnai tiria nelegalų deginimą, praneša wavy.com.

Trečiadienį po pietų JAV laiku D.Trumpo sūnus Ericas Trumpas tviteryje pasidalijo šiuo vaizdo įrašu su prierašu: „Deginama 80 biuletenių už Trumpą.“

Virdžinijos Bičo miesto oficiali paskyra atrašė: „Tai – biuletenių pavyzdžiai. Dėl to atsakyta jau vakar.“

Ekrano kopija/Ericas Trumpas skundžiasi dėl neva deginamų biuletenių
Ekrano kopija/Ericas Trumpas skundžiasi dėl neva deginamų biuletenių

Laukia smurtas?

Tyrėja iš Harvardo universiteto Joan Donovan „The Guardian“ sakė, kad žmonės, kurie tiki D.Trumpo pasisakymais apie pavogtus rinkimus, jaus postūmį imtis veiksmų.

„Kiekvieną kartą, kai žmonės jaučia, kad iš jų atimamos teisės, ypač jei tai daro vyriausybė, matome plačius socialinius neramumus“, – sakė ji.

Anot J.Donovan, jei išeinantieji į gatves neturi tvirtų taktikų, tuomet smurtas atrodo patrauklus būdas pasiųsti žinią.

VIDEO: 15/15: Pokalbis su JAV lietuviais: Trumpo ar Bideno gerbėjai švenčia pergalę?

„Tai paprastai pagyvina sukarintų organizacijų dvasią ir suaktyvina žmones, kurie yra Antrosios pataisos rėmėjai, kurie tiki, kad demokratas prezidentas atims jų ginklus“, – sakė ji.

Laukiant rinkimų rezultatų trečiadienį įvairiuose JAV miestuose kilo protestai. J.Bideno šalininkai Niujorke reikalavo suskaičiuoti visus balsus, D.Trumpo rėmėjai reikalavo sustabdyti balsų skaičiavimą Mičigane ir Arizonoje.

Jausdamos didelį spaudimą iš tradicinių žiniasklaidos priemonių, tyrėjų ir pilietinės visuomenės, socialinės žiniasklaidos platformos, ilgą laiką leidusios D.Trumpui pažeidinėti jų taisykles, dabar ėmėsi agresyvesnės politikos dėl jo melagingų pareiškimų apie rinkimus, rašo „The Guardian“.

Prieš rinkimus „Twitter“ ir „Facebook“ pradėjo žymėti kai kuriuos D.Trumpo įrašus kaip neteisingą informaciją, Feisbukas šią politiką pritaikė ankstyvam D.Trumpo pergalės paskelbimui.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joe Bideno šalininkai Niujorke
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joe Bideno šalininkai Niujorke

Pasak Sirakjuso universiteto komunikacijos profesorės Whitney Philips, dezinformacijos žymėjimas nėra panacėja. Esą kai kuriems žmonėms tai tėra dar vienas „cenzūros įrodymas“.

Alexas Stamosas iš Stanfordo universiteto mano, kad ilgalaikių bausmių – paskyrų suspendavimo ar užblokavimo – trūkumas kai kuriems sukelia norą dar kartą pažeisti taisykles. „Panašu, kad jie džiaugiasi būdami baudžiami. Dabar tai – jų prekės ženklas“, – sakė jis „The Guardian“.

Ir nors D.Trumpas stumia idėją apie pavogtus rinkimus, o kai kurie jo rėmėjai tuo tiki, neaišku, ar šis naratyvas išplis plačiau.

„Tam, kad efektyviai dezinformuotum, reikia kelių svarbių elementų. Pirmiausia – internetinės kavalerijos, pasiruošusios trolinti. Reikia ir skaičių ar įrodymų, kurie leistų pagrįsti savo tvirtinimus. Visų trečia, tvirtinimai turi būti labai tiesmuki – taip žmonės turės kuo dalytis“, – teigė J.Donovan.

Ir nors pasirodė daugybė vaizdo įrašų ir nuotraukų, vadinamų sukčiavimo „įrodymais“, visus juos paneigė faktų tikrintojai, be to, eterio jiems nesuteikė Respublikonų partiją palaikanti žiniasklaida.

O „konservatyvios žiniasklaidos megafonas“, pasak J.Donovan, yra ketvirtasis efektyviai dezinformacijai reikalingas elementas.

Jos teigimu, jei D.Trumpui ištikimas kanalas „Fox News“ nepalaikys D.Trumpo ideologiškai ir dėl įrodymų, tuomet prezidento laukia sunki kova dėl to, kas kontroliuos laimėtojo naratyvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius