-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar skandalas dėl kariuomenės sandorių lems P.Porošenkos pralaimėjimą rinkimuose?

Vasario pabaigoje publikuotame žurnalistiniame tyrime artimiausio Ukrainos prezidento Petro Porošenkos sąjungininko sūnus kaltinamas sudarinėjęs neteisėtus kariuomenės pirkimų sandorius. „The Atlantic Council“ ekspertai įvertino, kiek šis, prieš prezidento rinkimus kilęs skandalas gali pakenkti P.Porošenkai, kariuomenę iškėlusiam kaip vieną pagrindinių kampanijos ašių.
Petro Porošenka
Petro Porošenka / „Sputnik“ nuotr.

Žurnalistinių tyrimų grupė Bihus.info vasario 25 dieną paskelbė filmą, kuriame teigiama, kad Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (SNBO) sekretoriaus Oleho Hladkovskio sūnus Ihoris Hladkovskis drauge su Vitalijumi Žukovu ir Andrijumi Rohoza per fiktyvias įmones tiekė gynybos kompanijoms kontrabandines rusiškas detales arba iš Ukrainos karinių dalinių gautas detales už 2–4 kartus didesnę kainą.

Remiantis žurnalistų surinktais duomenimis, tokiu būdu jie pasisavino mažiausiai 250 mln. grivinų (8,165 mln. eurų).

Bihus.info tyrėjai teigia šią informaciją gavę iš anoniminių šaltinių.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Ukrainos karys
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Ukrainos karys

Prieš paskelbiant šią informaciją P.Porošenka apklausose užėmė antrąją vietą – už jį prezidento rinkimuose ketino balsuoti 18 proc. apsisprendusių rinkėjų.

Dabartinį šalies vadovą lenkė tik komikas Volodymyras Zelenskis, kuriam prognozuojama 26,4 proc. balsų. Trečiojoje vietoje – buvusi premjerė Julija Tymošenko, už kurią balsus atiduoti ketino 13,8 proc. apsisprendusių rinkėjų.

„The Atlantic Council“ rašo, kad kariuomenė – viena pagrindinių P.Porošenkos kampanijos temų, prezidentas neseniai tikino niekam neleisiantis vogti iš šalies ginkluotųjų pajėgų.

„Rimtas smūgis“

Ukrainiečių žurnalo „Novoje Vremia“ žurnalistė Kristina Berdynskych teigė, kad tai – rimtas smūgis P.P.orošenkai, kurio kampanijos šūkis – „Kariuomenė. Kalba. Tikėjimas“.

K.Berdynskych: „Dabar manoma, kad prezidento draugai paprasčiausiai praturtėjo iš karo. Pagrindinė problema yra ta, kad dabar visuomenė turės tokių abejonių.“

„Dabar viena pagrindinių jo šūkio dalių – kariuomenė – yra kvestionuojama. Dabar manoma, kad prezidento draugai paprasčiausiai praturtėjo iš karo. Pagrindinė problema yra ta, kad dabar visuomenė turės tokių abejonių“, – „The Atlantic Council“ sakė K.Berdynskych.

Pasak žurnalistės, ši situacija itin palanki V.Zelenskiui.

„Nemanau, kad tai – Porošenkos galas. Jis turi šansus patekti į antrąjį (prezidento rinkimų) ratą ir galbūt nugalėti. Ligi rinkimų jis vis dar gali padėti pensininkams, didelių miestų, pavyzdžiui, Charkovo ir Odesos, merai yra jo pusėje. Jie daro viską, kad Porošenka laimėtų. Tačiau tai neabejotinai bus sudėtinga“, – teigė ji.

„Scanpix“/AP nuotr./Volodymyras Zelenskis
„Scanpix“/AP nuotr./Volodymyras Zelenskis

K.Berdynskych manymu, kad ir kiek P.Porošenka kalbėtų apie realius savo pasiekimus, įskaitant bevizį režimą su Europos Sąjunga (ES) ir Ukrainos bažnyčiai suteiktą autokefaliją, „jis negali sustabdyti informacijos apie problemas, kurių, deja jis nesprendė visus šiuos metus“.

Anot žurnalistės, viena tų problemų – P.Porošenkai artimų asmenų korupcija.

Paviešinimo laikas kelia klausimų

Buvęs JAV gynybos sekretoriaus pavaduotojas ir analitikas Michaelas Carpenteris teigė, kad Bihus.info paskelbta informacija rodo, jog Ukrainos gynybos pramonės sektoriuje korupcijos schemos yra paplitusios epideminiu lygiu.

„Ukrainos vyriausybė privalo tirti šiuos kaltinimus ir išsiaiškinti, ar buvo įvykdyti nusikaltimai. Negaliu spekuliuoti apie informacijos patikimumą, tačiau jos paviešinimo laikas kelia klausimų. Vis dėlto, Ukrainos visuomenė nusipelno rimto, patikimo ir nešališko tyrimo“, – sakė M.Carpenteris.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Michaelas Carpenteris
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Michaelas Carpenteris

Didelių pokyčių nebus

„The Atlantic Council“ analitikas Peteris Dickinsonas mano, kad skandalas kardinalių pokyčių rinkimuose nelems, „nes jis paprasčiausiai nepakankamai šokiruojantis, kad pakenktų platesniame kampanijos naratyvui“.

P.Dickinsonas: „Net optimistiškiausi Porošenkos rėmėjai daro prielaidą, kad jis yra asmeniškai susijęs tokio pobūdžio korupcijos schemomis. Juo visai nepasitikima kaip kovotoju su korupcija, todėl šis klausimas nėra svarbi jo perrinkimo kampanijos dalis.“

„Net optimistiškiausi Porošenkos rėmėjai daro prielaidą, kad jis yra asmeniškai susijęs tokio pobūdžio korupcijos schemomis. Juo visai nepasitikima kaip kovotoju su korupcija, todėl šis klausimas nėra svarbi jo perrinkimo kampanijos dalis.

Porošenkos elektoratas laikosi nuostatos, kad „geresnis velnias tas, kurį pažįsti“, todėl jo kampanija paremta sugebėjimu įtikinti, jog jis – mažiausia blogybė iš visų. Šie kaltinimai korupcija neabejotinai yra kenksmingi, tačiau nelems fundamentalių pokyčių“, – mano P.Dickinsonas.

„Skirtumas tarp žodžių ir darbų“

Pasak Europos politikos analizės centro (CEPA) analitikės Oleksandros Drik, šie kaltinimai yra puikus pavyzdys, kad prezidento žodžiai neatitinka jo veiksmų.

„Dar svarbiau yra tai, jog (kaltinimai) rodo glaudžius ryšius tarp dabartinio Ukrainos lyderio bei jo artimiausių sąjungininkų ir Rusijos. Šie ryšiai yra paremti pinigais, jie tokie stiprūs, kad tampa svarbesni už nacionalinį ir tarptautinį Ukrainos saugumą“, – mano O.Drik.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Petro Porošenka
AFP/„Scanpix“ nuotr./Petro Porošenka

Ateinančios dienos – lemtingos

„The Atlantic Council“ Eurazijos centro analitikas Adrianas Karatnyckis tikina, kad įvykių eiga ir skandalo efektas priklausys nuo prezidento atsako.

„Jei Porošenko kalbės atvirai ir nuoširdžiai, paaiškins, kas buvo teisėta, o kas galėjo būti nelegalu, bei pareikalaus, jog visi į tai įsitraukę asmenys būtų greitai suimti ir apkaltinti, jis gali reitinguose išlaikyti stiprią antrąją vietą bei susirungti antrajame ture“, – sakė jis.

Pasak analitiko, „artimiausios kelios dienos nulems prezidento likimą“. Jis atkreipė dėmesį, kad tokia skandalinga medžiaga buvo paviešinta iki prezidento rinkimų likus mėnesiui.

„Žurnalistai, prieš paviešindami kaltinimus, turėjo kreiptis į vyriausybę. Net šiandien jie tikina nesantys absoliučiai įsitikinę, kad paskelbta informacija yra visiškai teisinga“, – teigė A.Karatnyckis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius