Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 04 /19:45

Arabų šalių lyderiai įspėja JAV nepripažinti Jeruzalės Izraelio sostine

Arabų šalių ir Palestinos pareigūnai perspėjo JAV, kad Vašingtonui pripažinus Jaruzalę Izraelio sostine, laukia „rimti padariniai“, įskaitant neramumus ir taikos proceso pabaigą, rašo „The Washington Post“.
Jeruzalė
Arabų šalių lyderiai įspėja JAV nepripažinti Jeruzalės Izraelio sostine / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Jordanijos užsienio reikalų ministras Aymanas Safadi, paskambinęs JAV valstybės sekretoriui Rexui Tillersonui, teigė, kad toks sprendimas „išprovokuotų pyktį arabų ir musulmonų pasaulyje, pakurstytų įtampą ir sukeltų pavojų taikos procesui“, praneša valstybinė Jordanijos naujienų agentūra.

Egipto užsienio reikalų ministras Samehas Shoukry su R.Tillersonu aptarė „galimai neigiamą poveikį“ taikos procesui. Anot ministro atstovo spaudai, R.Tillersonas buvo paprašytas nepriimti sprendimo, galinčio „pakurstyti įtampą regione“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rexas Tillersonas Indijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rexas Tillersonas Indijoje

Palestinos užsienio reikalų ministras Riyadhas Malki sušaukė neeilinį 22 Arabų Lygai priklausančių narių susitikimą. Manoma, kad jis turėtų įvykti antradienį.

Pastaruosius du dešimtmečius JAV prezidentai kas šešis mėnesius pasirašydavo dokumentą, leidžianti atidėti JAV ambasados perkėlimą iš Tel Avivo į Jeruzalę. Sprendimas būdavo priimas dėl „nacionalinio saugumo priežasčių“.

Izraelis tikina, kad Jeruzalė – amžina ir nedaloma jo sostinė, tačiau palestiniečiai nori matyti Rytų Jeruzalę kaip ateities Palestinos valstybės sostinę.

Rinkimų kampanijos metu Donaldas Trumpas pažadėjo perkelti JAV ambasadą į Jeruzalę, tačiau prieš šešis mėnesius nenoriai pasirašė perkėlimą atidedantį dokumentą. Tuo metu jo administracija tarpininkavo taikos susitarimui.

Šiuo metu Palestinos pareigūnai išgyvena sudėtingus laikus, kadangi arabų valstybių saugumo interesai vis labiau ima sutapti su Izraelio. Tiek arabų valstybės, tiek Tel Avivas turi bendrą priešą – Iraną.

Pirmadienį Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu pasveikino precendento neturintį arabų šalių požiūrio į Izraelio pasikeitimą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu
AFP/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu

Saudo Arabija dar neišplatino viešo pareiškimo, smerkiančio galimą JAV ambasados perkėlimą į Jeruzalę. Pranešama, kad šalies princas Mohammedas bin Salmanas ir D.Trumpo patarėjas Jaredas Kushneris naktį aptarinėjo strategiją Vidurio Rytams.

Baltieji rūmai atidėlioja JAV ambasados perkėlimą į Jeruzalę, tačiau oficialiai paskelbė, kad šis miestas yra Izraelio sostinė.

Savo ruožtu Palestinos pareigūnai įspėjo, kad tokia deklaracija padarys galą JAV tarpininkaujamoms taikos proceso pastangoms.

Palestinos prezidentas Mahmoudas Abbasas praeitą mėnesį išreiškė nuostabą po to, kai JAV pagrasino uždaryti Palestinos išsivadavimo organizacijos biurą Vašingtone tuo atveju, jei palestiniečiai „neįsitrauks į prasmingas taikos derybas“.

Prisijungė ir Turkija

Turkijos vyriausybė pirmadienį įspėjo apie gresiančią „didžiulio masto katastrofą“, jeigu Jungtinės Valstijos pripažintų Jeruzalę Izraelio sostine.

„Jeigu bus pakeistas Jeruzalės (dabartinis) statusas ir žengtas kitas žingsnis... tai bus didelė katastrofa“, – sakė vicepremjeras Bekiras Bozdagas spaudos konferencijoje, kurią transliavo televizija.

„Tai visiškai sugriautų trapų derybų procesą regione ir sukeltų naujų konfliktų, naujų ginčų ir naujų neramumų“, – kalbėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius