Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Arabų šalys pakviestos aptarti diplomatinio Sirijos izoliavimo klausimą

Kataro užsienio reikalų ministerija antradienį pranešė, kad devynios arabų šalys pakviestos šią savaitę Saudo Arabijoje aptarti santykių su Sirija, dedant pastangas sumažinti ilgalaikę Damasko izoliaciją.
Alepas, Sirija
Alepas, Sirija / „AFP“/„Scanpix“

Penktadienį Džidoje įvyks šešių Persijos įlankos bendradarbiavimo tarybos (GCC) šalių – Bahreino, Kuveito, Omano, Kataro, Saudo Arabijos ir Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) – ir Egipto, Irako bei Jordanijos ministrų susitikimas, sakė Kataro užsienio reikalų ministerijos atstovas Majedas al Ansari.

„Pagrindinis tikslas yra aptarti padėtį Sirijoje“, – sakė jis spaudos konferencijoje.

Sirijos prezidentas Basharas al Assadas, kuris nuo 2011 metais prasidėjusio Sirijos karo yra diplomatinėje izoliacijoje, per pastaruosius du mėnesius lankėsi JAE ir Omane.

Praėjusį mėnesį Saudo Arabija paskelbė, kad su Damasku pradėjo derybas dėl konsulinių paslaugų atnaujinimo.

Dėl žiauraus susidorojimo su prodemokratiniais protestais Sirija buvo pašalinta iš Arabų Lygos. Tikimasi, kad gegužę Rijade įvyks Arabų Lygos viršūnių susitikimas.

M.al Ansari sakė, kad Saudo Arabija sušaukė konsultacinį susitikimą per GCC atstovus ir kad Kataro pozicija dėl Sirijos nepasikeitė. Kataras kartu su Jungtinėmis Valstijomis ir keliomis Europos valstybėmis nepritaria bet kokiam santykių su B. al Assadu normalizavimui.

„Įvyko daug pokyčių, susijusių su padėtimi Sirijoje ir arabų šalių požiūriu į Sirijos grįžimą į Arabų Lygą“, – pridūrė Kataro atstovas.

Jis sakė, kad susitikime dalyvaus Kataro vyriausybės vadovas ir užsienio reikalų ministras šeichas Mohammedas bin Abdulrahmanas al Thani. Irako vyriausybė teigė svarstanti kvietimą.

GCC sekretoriatas neatsakė į prašymą pateikti komentarą.

Pasak M. al Ansari, derybose „daugiausia dėmesio bus skiriama pasikeitimui nuomonėmis šiuo klausimu ir kiekvienos šalies pozicijai dėl padėties“ Sirijoje.

Jis pridūrė, kad Irakas, Jordanija ir Egiptas buvo pakviesti, nes yra su tuo susijusios šalys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius