Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Armėnai ir azerai susitarė derėtis dėl Kalnų Karabacho

Armėnijos ir Azerbaidžano lyderiai pirmadienį sutarė atnaujinti derybas dėl separatistinio Kalnų Karabacho regiono ir tęsti politinį dialogą. Diplomatinis sprendimas dabar reikalingas, nes balandį toje teritorijoje ir aplink ją įsiplieskė didžiausias per 26 metus smurtas, skelbia AP.
Konfliktas Kalnų Karabache
Konfliktas Kalnų Karabache / „Scanpix“/AP nuotr.

Derybose Vienoje dalyvavo ne tik Armėnijos prezidentas Seržas Sargsianas ir Azerbaidžano lyderis Ilhamas Alijevas, bet ir JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry, Rusijos diplomatijos vadovas Sergejus Lavrovas bei Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Marcas Ayrault.

Jie susitarė „dėl kito dialogo raundo, kuris bus surengtas birželį susitartoje vietoje su tikslu atnaujinti derybas dėl ilgalaikio sprendimo“.

Visos pusės taip pat sustiprinti paliaubų stebėsenos misiją, kurią vykdo Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija. Kol kas dirba tik šeši stebėtojai. Be to, armėnai ir azerai susitarė apsikeisti duomenimis apie dingusius asmenis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Derybos Vienoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Derybos Vienoje

Pastarąjį kartą S.Sargsianas ir I.Alijevas buvo susitikę praėjusių metų gruodį, bet šįmet balandį įsiplieskė susirėmimai.

Iš viso žuvo maždaug 75 kariai – tiek azerai, tiek Armėnijos ir Jerevano remiamo Kalnų Karabacho kovotojai. Vis dėlto mūšius sustabdė paliaubų sutartis.

Aišku, įtampa neslūgsta. Armėniją palaiko Rusija, o azerus – Turkija, o šios dvi šalys pastaruoju metu stipriai nesutaria.

Galiausiai Armėnijos vyriausybė gegužę uždegė žalią šviesą įstatymams, kuriais gali būti pripažinta Kalnų Karabacho nepriklausomybė. Baku pasmerkė šią iniciatyvą.

Kalnų Karabachas – regionas Azerbaidžano teritorijoje – užima 12 tūkst. kvadratinių kilometrų, čia gyvena per 150 tūkst. žmonių. Regioną nuo 1994 metų kontroliuoja etninių armėnų pajėgos, kurias remia reguliari Armėnijos kariuomenė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius