Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 23 /14:22

Armėnai nesiruošia sustoti: protestai tęsiasi vienuoliktą dieną iš eilės, prisijungė kariai

Armėnijos sostinėje atsinaujino protestai prieš buvusį šalies prezidentą ir dabartinį premjerą Seržą Sargsianą. Pranešama, kad demonstracijas vykdo keletas protestuotojų grupių, viena iš jų pradėjo protesto akciją prie valstybinio Jerevano universiteto, rašo gazeta.ru. Prie protestuotojų ėmė dėtis kariai.
Protestai Jerevane
Protestai Jerevane / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Demonstracijoje Jerevane prie protestuotojų prisijungė kariškiai, pranešė newsarmenia.am. Portalo duomenimis, protesto akcijoje dalyvauja per pusšimtis Armėnijos karių, ant kurių uniformų – taikdarių antsiuvai.

Armėnijos gynybos ministerija patvirtino, kad prie protestuojančiųjų prisijungė ministerijos taikdarių brigados kariai, ir pasmerkė tokius jų veiksmus.

Į „Laisvės radijo“ Armėnijos tarnybos korespondento klausimą, kodėl jie paliko savo karinio dalinio teritoriją, jauni kariai atsakė: „Mes prisijungėme prie tautos, mes su tauta.“

Radijo stoties „YouTube“ kanale paviešintas vaizdo įrašas, kaip kariai dalyvauja protesto eisenoje.

VIDEO: Jerevane prie protestuotojų prisijungė kariai

Socialiniame tinkle „Facebook“ taip pat atsirado vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota, kaip kariai dideliu būriu bėgte palieka savo dalinio teritoriją.

N.Pašinianas paleistas į laisvę

Sekmadienį buvo sulaikytas vienas iš protestų lyderių Nikolas Pašinianas. Kai teigė jo advokatas Rustamas Badasjanas, iš pradžių nieko nebuvo žinoma apie jo buvimo vietą. Pirmadienį N.Pašinianas buvo paleistas į laisvę.

VIDEO: Tiesioginė protestų transliacija iš Jerevano

Pirmadienį jauni vyrai, pasiskirstę į nedidelius būrius, trumpam blokuodavo eismą gatvėmis ir skandavo „Dėkitės prie mūsų!“ arba „Pergalė!“ Vairuotojai pritariamai spaudė automobilių garso signalus, o demonstrantai taip pat skandavo protestų lyderio N.Pašiniano vardą.

Šimtai studentų, tarp jų baltus chalatus vilkinčių medikų, žygiavo gatvėmis susikibę už parankių ir nešė Armėnijos vėliavas.

Savaitgalį Jerevane dešimtys tūkstančių žmonių protestavo prieš buvusio prezidento Seržo Sargsiano, dabar perėmusio premjero postą, valdymą.

Įstatymų leidėjas N.Pašinianas turi teisinę neliečiamybę ir negali būti suimtas be parlamento sutikimo.

Tačiau vienas parlamento atstovas sakė naujienų agentūrai AFP, kad Nacionalinio Susirinkimo pirmininkas praėjusią naktį susitiko su N.Pašinianu ir kitais sulaikytais politikais, bet daugiau detalių nepateikė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nikolas Pašinianas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nikolas Pašinianas

Kaip pranešama, parlamento pirmininkas Ara Bablojanas paragino N.Pašinianą ir kitus „dalyvauti realiose derybose“.

Sekmadienį paskelbtame Generalinės prokuratūros pareiškime sakoma, kad N.Pašinianas ir kiti du opozicijos politikai „buvo sulaikyti, kai vykdė visuomenei pavojingus veiksmus“.

S.Sargsianas anksčiau sekmadienį demonstratyviai pasitraukė iš televizijos transliuotų įtemptų derybų su N.Pašinianu vos susitikimui prasidėjus ir pasmerkė opozicijos „šantažą“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Seržas Sargsianas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Seržas Sargsianas

N.Pašinianas praėjusią savaitę paskelbė „taikios aksominės revoliucijos pradžią“ 2,9 mln. gyventojų turinčioje Armėnijoje.

Sekmadienį per demonstracijas Jerevane buvo sulaikyti šimtai žmonių, o sunkius nusikaltimus tiriantis Tyrimų komitetas nurodė, kad 26 asmenys sulaikyti įtariant „chuliganizmu“ ir smurtu prieš policijos pareigūnus.

N.Pašiniano šalininkų protestai Jerevane vyksta nuo balandžio 13 dienos. Demonstrantai reiškia nepasitenkinimą buvusio šalies prezidento S.Sargsiano paskyrimu į vyriausybės vadovo postą.

Žmonės išėjo į gatves pasmerkti S.Sargsiano pastangų išsaugoti valdžią užėmus premjero postą, į kurį kelią jam atvėrė 2015 metais priimtos prieštaringai vertinamos Konstitucijos pataisos, numatančios, kad Armėnija tampa parlamentine respublika su plačius įgaliojimus turinčiu ministru pirmininku.

Prorusiškų pažiūrų politikos veteranas S.Sargsianas, 2007–2008 metais jau stovėjęs prie vyriausybės vairo, neseniai užbaigė savo antrą kadenciją prezidento poste. Siekti naujos kadencijos jis nebegalėjo. Valstybės vadovo postą jis paliko balandžio 9 dieną, kai buvo prisaikdintas naujasis prezidentas Armenas Sargsianas.

Europos Sąjungos vyriausiosios įgaliotinės užsienio reikalų ir saugumo politikos klausimais Federicos Mogherini atstovė Maja Kocijančič sekmadienį paragino Armėnijos valdžią nedelsiant paleisti visus suimtus per protesto akcijas Jerevane ir pradėti politinį dialogą siekiant sureguliuoti politinę krizę šalyje.

„Teisė į susirinkimus taikiais metodais bei laikantis įstatymo yra bendra pamatinė visų piliečių teisė. Europos Sąjunga tikisi, kad Armėnijos valdžia visiškai gerbs šią teisę ir teisingai bei proporcingai taikys įstatymą, laikydamasi tarptautinių Armėnijos įsipareigojimų, įskaitant ir pagal Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvenciją“, – išplatintame pranešime cituojama M.Kocijančič.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Federica Mogherini
AFP/„Scanpix“ nuotr./Federica Mogherini

„Visi, kas buvo suimti, kai laikydamiesi įstatymo naudojosi savo pamatine susirinkimų teisę, turi būti nedelsiant paleisti, – pabrėžė ES atstovė. – Itin svarbu, kad visos susijusios šalys tvardytųsi ir elgtųsi atsakingai. Būtina užtikrinti įtraukiantį dialogą su raginimu, apie kurį kalbėjo prezidentas Armenas Sargsianas, siekiant kuo greičiau ir taikiai sureguliuoti susidariusią situaciją.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius