Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti
2016 06 01 /16:30

Armėnija ragina Vokietijos parlamentarus nebijoti Turkijos grasinimų

Armėnijos prezidentas trečiadienį paragino Vokietijos parlamentarus nepasiduoti Turkijos bauginimams prieš savo balsavimą dėl genocido statuso suteikimo Osmanų imperijos pajėgų vykdytoms armėnų žudynėms.
Angela Merkel ir Recepas Tayyipas Erdoganas
Angela Merkel ir Recepas Tayyipas Erdoganas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Turkija Armėnija

Lyderiai Ankaroje perspėjo, kad toks sprendimas galėtų pakenkti Turkijos ir Vokietijos ryšiams.

Bundestago balsavimo išvakarėse Armėnijos prezidentas Seržas Sargsianas dienraščiui „Bild“ sakė: „Nebūtų teisinga nepavadinti genocidu armėnų genocido vien todėl, kad tai pykdo kitos valstybės vadovą.“

„Esu tikras, kad Bundestago politikai mato taip pat ir nebus įbauginti“, – pridūrė jis.

Ankaroje turkų premjeras Binali Yildirimas padidino spaudimą dėl šio balsavimo, pavadino jį „absurdu“ ir perspėjo dėl pasekmių ryšiams su Vokietija, jei ta rezoliucija bus priimta.

B.Yildirimo raginimas prisideda prie panašaus perspėjimo, kurį paskelbė Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas. Be to, prezidentas antradienį paskambino Vokietijos kanclerei Angelai Merkel.

AFP/„Scanpix“ nuotr./ Armėnijos prezidentas Seržas Sarkisianas
AFP/„Scanpix“ nuotr./ Armėnijos prezidentas Seržas Sarkisianas

Rezoliucijoje „Armėnų ir kitų krikščionių mažumų genocido 1915 ir 1916 metais atminimas ir paminėjimas“, kurią pateikė Vokietijos valdančioji kairiųjų ir dešiniųjų koalicija ir opozicijoje esantys žalieji, ginčijamas žodis vartojamas visame tekste.

Balsavimas rengiamas ypač neparankiu metu, kai Vokietijai ir Europos Sąjungai reikia Ankaros pagalbos mažinant į Europą vykstančių migrantų srautą, net ir didėjant įtampai dėl virtinės klausimų, tarp jų – žmogaus teisių.

Šis klausimas taip pat yra ypač opus Vokietijoje, kuri palaiko ypatingus santykius su Ankara, iš dalies – dėl 3 mln. turkų išeivių bendruomenės, kuri susiformavo po 7-ajame ir 8-ajame dešimtmečiuose vykdytos didžiulės „darbuotojų svečių“ programos.

Armėnų genocidą yra pripažinusios daugiau kaip 20 valstybių, tarp jų – Prancūzija ir Rusija.

Angela Merkel palaiko

Vokietijos kanclerė Angela Merkel pritaria savo partijai, kad Osmanų imperijos pajėgų vykdytos armėnų žudynės turėtų būti laikomos genocidu, tačiau nedalyvaus ketvirtadienį vyksiančiame parlamento balsavime šiuo klausimu, pranešė jos atstovė.

„Šįryt ji man pasakė, kad ji palaiko parlamentinę grupę“, – Christiane Wirtz atsakė žurnalistams paklausta, ar A.Merkel kaip nors išreiškė savo pritarimą armėnų „genocido“ rezoliucijai per partijos susitikimą trečiadienį.

Tačiau Vokietijos lyderė nedalyvaus balsavime Bundestage dėl kitų oficialių jos įsipareigojimų darbotvarkėje, nurodė atstovė.

A.Merkel krikščionys demokratai ir jų koalicijos partneriai socialdemokratai kartu su opozicijoje esančiais žaliaisiais paruošė rezoliuciją „Armėnų ir kitų krikščionių mažumų genocido 1915 ir 1916 metais atminimas ir paminėjimas“, kurioje žodis „genocidas“ pasikartoja visame tekste.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius