-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 22 /16:14

Armėnijoje sulaikyti 3 protestų lyderiai, protestuotojai vaikomi garsinėmis granatomis

Sekmadienį Armėnijos generalinė prokuratūra patvirtino, kad trys opozicijai priklausantys parlamentarai – Nikolas Pašinianas, Araratas Mirozianas ir Sasunas Mikajelianas – buvo sulaikyti už nesankcionuoto mitingo organizavimą. Kol ruošiamasi jiems pateikti kaltinimus, pareigūnai protestuotojus ėmė vaikyti jėga ir masiškai juos suiminėti, praneša newsru.com
Protestas Armėnijoje
Protestas Armėnijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Trys opozicijos lyderiai Jerevano centre buvo sulaikyti masinio arešto metu. Generalinės prokuratūros pranešime spaudai teigiama, kad „Pašinianas, Mirozianas ir Mikajelianas šiurkščiai pažeidė viešąją tvarką, neatsižvelgdami į daugkartinius policijos reikalavimus“.

Anot prokuratūros, opozicionieriai „buvo sulaikyti nusikaltimo vietoje“.

Tuo tarpu „Dožd“ praneša, kad sulaikę opozicijos atstovus pareigūnai susirinkusius protestuotojus pradėjo vaikyti garsinėmis granatomis, daugybė jų buvo suimta.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nikolas Pašinianas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nikolas Pašinianas

Policija areštą neigė

Kiek anksčiau sekmadienį buvo pranešta, kad derybose su premjeru Seržu Sargsianu dalyvavęs N.Pašinianas iškart po susitikimo buvo suimtas. Iš pradžių policija kalbas apie opozicionieriaus areštą neigė.

Armėnijos policija tvirtino, kad N.Pašinianas buvo „prievarta išvestas“ iš protesto, o ne suimtas per riaušių policijos ir demonstrantų susirėmimus Jerevane.

N.Pašinianas ir S.Sargsianas sekmadienį buvo susitikę derybų, kurias transliavo televizija, tačiau ministras pirmininkas išėjo iš susitikimo vos jam prasidėjus ir smerkė opozicijos „šantažą“.

N.Pašiniano šalininkų protestai Jerevane vyksta nuo balandžio 13 dienos. Demonstrantai reiškia nepasitenkinimą buvusio šalies prezidento S.Sargsiano paskyrimu į vyriausybės vadovo postą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Seržas Sargsianas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Seržas Sargsianas

Žmonės išėjo į gatves pasmerkti S. Sargsiano pastangų išsaugoti valdžią užėmus premjero postą, į kurį kelią jam atvėrė 2015 metais priimtos prieštaringai vertinamos Konstitucijos pataisos, numatančios, kad Armėnija tampa parlamentine respublika su plačius įgaliojimus turinčiu ministru pirmininku.

Prorusiškų pažiūrų politikos veteranas S.Sargsianas, 2007–2008 metais jau stovėjęs prie vyriausybės vairo, neseniai užbaigė savo antrą kadenciją prezidento poste. Siekti naujos kadencijos jis nebegalėjo. Valstybės vadovo postą jis paliko balandžio 9 dieną, kai buvo prisaikdintas naujasis prezidentas Armenas Sargsianas.

ES sako nerimaujanti

Europos Sąjungos delegacija Armėnijoje ir Bendrijos valstybės sekmadienį paskelbė bendrą pareiškimą, kuriame paragino vidaus politikos konflikto šalis laikytis rimties.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Europos Sąjungos vėliava
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Europos Sąjungos vėliava

„ES sveikina prezidento Armeno Sargsiano iniciatyvą patvirtinti dialogą tarp vyriausybės ir demonstrantų. Tačiau ES nerimauja, kad šiandieninis trumpas deputato Nikolos Pašiniano ir premjero Seržo Sargsiano susitikimas neleido užkirsti kelio tolesniam įtampos didėjimui“, – sakoma pareiškime.

Bendrija paragino visas konflikto šalis laikytis rimties, būti atsakingas ir derybų keliu ieškoti greito sprendimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius