Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti

Armėnijos eksprezidentas R.Kočarianas kaltinamas paėmęs 3 mln. JAV dolerių kyšį

Buvęs Armėnijos prezidentas Robertas Kočarianas, areštuotas dėl kaltinimo konstitucinės santvarkos nuvertimu, taip pat kaltinamas paėmęs 3 mln. JAV dolerių kyšį, rašoma Generalinės prokuratūros paskelbtame kaltinamajame akte.
Robertas Kočarianas
Robertas Kočarianas / „Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.

R.Kočarianas panaudojo savo įgaliojimus, kad pagelbėtų verslininko Silvos Ambarcumiano, užsiimančio kalnakasybos verslu, įmonei, rašoma dokumente.

Anksčiau Armėnijos specialioji tyrimų tarnyba pranešė baigusi ikiteisminį tyrimą baudžiamojoje byloje, iškeltoje dėl 2008 metų kovo įvykių. Šioje byloje eksprezidentui R. Kočarianui pareikštas kaltinimas konstitucinės santvarkos nuvertimu. Šioje byloje jis taip pat kaltinamas itin stambaus kyšio paėmimu.

Byla su kaltinamuoju aktu perduoti teismui.

Baudžiamojoje byloje figūruoja R.Kočarianas, buvęs gynybos ministras Seiranas Oganianas, buvęs gynybos ministro pavaduotojas ir buvęs Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos generalinis sekretorius Jurijus Chačaturovas, taip pat buvęs prezidento administracijos vadovas, buvęs vicepremjeras Armenas Gevorkianas.

Baudžiamoji byla susijusi su 2008 metų įvykiais, kai R.Kočarianas traukėsi iš prezidento posto ir ruošėsi perduoti įgaliojimus rinkimus laimėjusiam Seržui Sargsianui. Kandidato į prezidentus Levono Ter-Petrosiano šalininkai, nesutikę su balsavimo rezultatais, organizavo protesto akcijas. 2008 metų kovo 1 dieną Armėnijos valdžia išvaikė daugiatūkstantinės protesto akcijos dalyvius. Per neramumus žuvo dešimt žmonių, dar daugiau kaip 250 buvo sužeisti.

Dabartinis vyriausybės vadovas Nikolas Pašinianas 2008-aisiais buvo L.Ter-Petrosiano rinkimų štabo narys. Po kovo 1-osios neramumų buvo paskelbta jo paieška, o 2009 metais N.Pašinianas pasidavė pareigūnams. 2010 metų sausį dėl masinių neramumų organizavimo jam buvo skirti septyneri metai kalėjimo. 2011-aisias pritaikius amnestiją N.Pašinianas buvo paleistas į laisvę.

2018 metų gegužę, kai buvo paskirtas vyriausybės vadovu, N.Pašinianas pažadėjo, jog „kovo 1-osios byla“ bus iki galo ištirta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius