Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 13 /15:38

Armėnijos ir Azerbaidžano pasienyje – mirtini karių susirėmimai

Keli Azerbaidžano ir Armėnijos kariai žuvo ar buvo sužeisti per susirėmimus šių konfliktuojančių šalių pasienyje, patvirtino abiejų valstybių gynybos pareigūnai. Abi pusės kaltina viena kitą įsiveržimu į svetimą teritoriją, skelbia „Reuters“.
Armėnijos pajėgų artilerijos pabūklai
Armėnijos pajėgų artilerijos pabūklai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šalys jau seniai nesutaria dėl ginčijamo Kalnų Karabacho regiono – armėnų daugiausia gyvenamo anklavo Azerbaidžane. Tačiau apie naujausius susirėmimus pranešta maždaug už 300 km.

Azerbaidžano gynybos ministerija pranešė, kad žuvo keturi šalies kariai, o dar penki buvo sužeisti. Armėnija savo ruožtu skelbia, kad buvo sužeisti du jos kariškiai.

Armėnijos gynybos ministerija pareiškė, kad Azerbaidžano kariai po naktinių susirėmimų pirmadienį ryte vėl ėmė bombarduoti priešininko pozicijas.

Šalys apsikeitė kaltinimais dėl to, kas pradėjo kautynes.

Armėnų ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas per ministrų kabineto posėdį teigė, jog azerbaidžaniečių „provokacijos neliks be atsako“.

Jo paskirtas gynybos ministras Davidas Tonojanas savo ruožtu perspėjo, kad Jerevanas „reaguos į Azerbaidžano veiksmus, įskaitant palankių pozicijų užėmimą“ jų teritorijoje.

Anot ministro, Armėnijos pajėgos „neapšaudo civilių taikinių Azerbaidžane ir taikosi tik į azerbaidžaniečių ginkluotųjų pajėgų inžinerinę infrastruktūrą ir techninę įrangą“.

Armėnų užsienio reikalų ministras Zohraba Mnacakanianas aptarė krizę telefonu su Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) – Maskvos vadovaujamo karinio bloko – vadovu.

Tuo metu Azerbaidžano prezidento Ilhamo Aliyevo kanceliarija sekmadienį pareiškė, kad savo „kariniu nuotykiu“ Jerevanas stengėsi įvelti į konfliktą KSSO.

Turkijos užsienio reikalų ministerija savo ruožtu paskelbė pareiškimą, kuriame išreiškė palaikymą savo sąjungininkui Baku.

„Turkija ir toliau dės visas pastangas, kad paremtų Azerbaidžano siekius apsaugoti savo teritorinį vientisumą“, – paskelbė ministerija.

Karas tarp abiejų valstybių galėtų įvelti ir regionines galybes, įskaitant Jerevano karinę sąjungininkę Rusiją ir Azerbaidžano globėją Turkiją. Maskva ir Ankara varžosi dėl geopolitinės įtakos tame strategiškai svarbiame regione.

Buvusios sovietinės respublikos Armėnija ir Azerbaidžanas jau kelis dešimtmečius yra įsivėlusios į konfliktą dėl Kalnų Karabacho – ginčijamos teritorijos, 10-e dešimtmetyje atsidūrusios kruvino karo centre.

Vėliausi susirėmimai įsiplieskė toli nuo Kalnų Karabacho ir vyksta tiesiogiai tarp abiejų Kaukazo valstybių, o taip nutinka retai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius